Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών της Ρωσίας, η Kamaz, εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει κρατούμενους να εργαστούν στα μεγαλύτερα εργοστάσιά της για να αντισταθμίσει το έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Sergei Kogogin, λέγοντας:

Αξιολογούμε πώς να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα εργασίας που αναπτύχθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Σωφρονιστικών Σωφρονιστικών.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει έλλειψη 4.000 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Ναμπερέζνι Τσέλνι, μια βιομηχανική πόλη περίπου 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Εκεί η εταιρία απασχολεί 24.000 υπαλλήλους.

Η εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 47% στον κρατικό όμιλο Rostec και κατά 15% στην Daimler, έχει ήδη φέρει μετανάστες εργάτες από το Ουζμπεκιστάν και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναζητήσει εργάτες σε ρωσικές φυλακές.

Οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία έχουν ωθήσει πολλούς μετανάστες εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αναγκάζοντας τις αρχές και τις ιδιωτικές εταιρείες να σκεφτούν τρόπους για να καλύψουν τις ελλείψεις εργαζομένων.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας πρότεινε νωρίτερα φέτος ένα σχέδιο για τη χρήση καταδίκων για τη συμπλήρωση του εργατικού δυναμικού εταιριών, επιμένοντας ότι το νέο σύστημα δεν θα μοιάζει με το τεράστιο σύστημα στρατοπέδων εργασίας GULAG της σοβιετικής εποχής.

Τον περασμένο Απρίλιο, ένα κυβερνητικό έγγραφο διέταξε τους αξιωματούχους να αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα χρήσης καταδίκων για την κατασκευή σιδηροδρόμων.