Το διοικητικό συμβούλιο του Renault Group συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε την αναστολή των δραστηριοτήτων του εργοστασίου του ομίλου στη Μόσχα, ενώ σε ότι αφορά το μερίδιο του στην Avtovaz, που φτάνει στο 67,61%, ο γαλλικός όμιλος αναφέρει πως αξιολογεί τις διαθέσιμες επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον περιβάλλον, ενώ ενεργεί υπεύθυνα έναντι των 45.000 εργαζομένων του στη Ρωσία.

Στην ανακοίνωσή του το Renault Group υπενθυμίζει ότι ήδη εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωση με τις διεθνείς κυρώσεις. Κατά συνέπεια, το Renault Group αναθεωρεί τις οικονομικές του προοπτικές για το 2022, αναμένοντας λειτουργικό περιθώριο κέρδους περίπου 3%, έναντι άνω του 4% προηγουμένως και μια θετική ελεύθερη ταμειακή ροή λειτουργίας (έναντι άνω του 1 δισ. ευρώ προηγουμένως).

Μια μη ταμειακή επιβάρυνση προσαρμογής που ανέρχεται στη λογιστική αξία των ενοποιημένων άυλων περιουσιακών στοιχείων, των εργοστασίων, του εξοπλισμού και των υπολοίπων εγκαταστάσεων θα καταγραφεί στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η αξία αυτών ανερχόταν σε 2,195 δισ. ευρώ.

Η Renault κατέχει σχεδόν το 30% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία, ενώ το 2021 το 8% των κερδών της προέρχονταν από τη ρωσική αγορά, με τα έσοδα της να ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του μέσω βίντεο σε Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές, κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία να «σταματήσουν να χρηματοδοτούν» την επιθετικότητα του Κρεμλίνου κατά της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα κάλεσε σε μποϊκοτάζ της Renault λόγω της άρνησης της εταιρείας να εγκαταλείψει τη Ρωσία.