Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το GP της Σαουδικής Αραβίας παρά την επίθεση

Σχετικά άρθρα

Οι διοργανωτές του Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν πως το Grand Prix θα διεξαχθεί κανονικά βάσει του αρχικού προγράμματος, παρά την επίθεση που δέχτηκαν εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, κοντά στην πίστα στη Τζέντα.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις σήμερα, Παρασκευή 25 Μαρτίου, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε εγκαταστάσεις ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι χτυπήθηκε ο σταθμός διανομής πετρελαιοειδών της Aramco στη Τζέντα, προκαλώντας πυρκαγιά σε δύο δεξαμενές, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Μολονότι η ανησυχία των ομάδων και των οδηγών είναι έντονη για όσα συνέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσαν πως δεν συντρέχει λόγος ματαίωσης του αγώνα. Μ’ αυτή την άποψη συμφώνησαν τόσο η ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας όσο και η FIA με τη Formula 1. Υπάρχουν οδηγοί ωστόσο που επιμένουν για τη ματαίωση του αγώνα καθώς δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους δίχως να γίνει το Grand Prix.

Είμαστε ενήμεροι για την επίθεση στον σταθμό διανομής της Aramco στη Τζέντα νωρίτερα σήμερα το απόγευμα και παραμένουμε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές ασφαλείας της χώρας αλλά και τη FIA και τη Formula 1, για να διασφαλίσουμε την απαραίτητη ασφάλεια και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Τόσο για την ασφάλεια των επισκεπτών του Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας όσο και των οδηγών, των ομάδων και των μετόχων. Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά.

δήλωσε η ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας που διοργανώνει το GP.

Η έναρξη των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών καθυστέρησε κατά 15 λεπτά, με τις ομάδες και τους οδηγούς να καλούνται σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της F1, Stefano Domenicali, ο οποίος δήλωσε πως “Νιώθουμε ασφαλείς”, με την απόφασή της Formula 1 να συνεχιστεί το Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας να βασίζεται στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σχετικά με την ασφάλεια στη Τζέντα.

Ο Domenicali μαζί με τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem, συναντήθηκαν και μετά το πέρας των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών με τις ομάδες, ενημερώνοντας τους πάντες για την κατάσταση. Η συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών ολοκληρώθηκε με συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής των ομάδων πως το Grand Prix μπορεί να συνεχιστεί με βάση τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην F1 για την ασφάλεια στη Τζέντα.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Domenicali κατέστησε σαφές ότι η F1 παίρνει την κατάσταση ασφάλειας στα σοβαρά και πως έχουν δοθεί εγγυήσεις για την προστασία γύρω από την πίστα.

Έχουμε λάβει πλήρεις διαβεβαιώσεις ότι, για τη χώρα, η ασφάλεια είναι προτεραιότητα, ανεξάρτητα από την κατάσταση. Η ασφάλεια πρέπει να είναι εγγυημένη. Είναι τοπικοί αξιωματούχοι εδώ στη πίστα με τις οικογένειές τους, έτσι έχουν όλα τα συστήματα για να προστατεύσουν αυτήν την περιοχή, την πόλη και τα μέρη που πηγαίνουμε. Έτσι νιώθουμε σίγουροι και πρέπει να εμπιστευτούμε τις τοπικές αρχές. Ως εκ τούτου φυσικά και θα προχωρήσουμε το πρόγραμμα του Grand Prix.

Ο Sulayem πρόσθεσε πως οι κίνδυνοι επίθεσης από τους Χούτι στο Grand Prix είναι ελάχιστοι επειδή δεν έχουν στόχο αμάχους.

Είχαμε συναντήσεις με τον επικεφαλής της ασφάλειας, συναντήσεις με τους διευθυντές των ομάδων και συναντήσεις με τους οδηγούς. Τους ενημερώσαμε πως οι αντάρτες στοχεύουν τις υποδομές, όχι τους πολίτες και όχι την πίστα.

Φυσικά ελέγξαμε τα γεγονότα από αυτούς και είχαμε τη διαβεβαίωση πως η πίστα είναι ένα ασφαλές μέρος και έτσι θα συνεχίσουμε το Grand Prix.

Οι διευθυντές των ομάδων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην απόφαση της F1 να συνεχίσει το Grand Prix, αν και υπήρξαν ενδείξεις ότι δεν ήταν όλοι οι οδηγοί άνετοι με την απόφαση.

Το αφεντικό της Mercedes, Toto Wolff είπε:

Ήταν μια καλή συνάντηση. Οι οδηγοί θα μιλήσουν τώρα στη συνάντηση των οδηγών και εμείς, οι διευθυντές των ομάδων, έχουμε διαβεβαιωθεί ότι είμαστε προστατευμένοι εδώ. Αυτό είναι ίσως το πιο ασφαλές μέρος που μπορείτε να βρίσκεστε στη Σαουδική Αραβία αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Ερωτηθείς εάν η υποστήριξη για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης ήταν ομόφωνη, ο Wolff είπε:

Μεταξύ των αρχηγών των ομάδων, ναι.

Ο διευθυντής της Red Bull, Christian Horner πρόσθεσε:

Νομίζω ότι το άθλημα πρέπει να ενωθεί συλλογικά. Οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να συγχωρεθεί και το άθλημα δεν πρέπει να εκφοβίζεται από μια τέτοια κατάσταση, απλά δεν είναι αποδεκτό.

Ο Stefano και ο πρόεδρος το αντιμετωπίζουν και υπήρξαν όλες οι διαβεβαιώσεις από τους διοργανωτές και θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Εκπρόσωπος της FIA ανέφερε:

Η Formula 1 ήταν εξαρχής σε στενή επαφή με τις αρμόδιες αρχές μετά την κατάσταση που σημειώθηκε σήμερα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι το Grand Prix μπορεί να συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με αυτές και όλες τις ομάδες και θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.

Ανανέωση: Μετά από συνάντηση που κράτησε περισσότερο από 4 ώρες, οι πιλότοι αποφάσισαν και αυτοί να συνεχιστεί το GP.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...