Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η ομάδα της Alfa Romeo στην F1 έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Beyond the Visible, που αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά και τα παρασκήνια της ομάδας στην F1. Το δεύτερο το είδαμε στα τέλη Οκτωβρίου, για να ακολουθήσει το τρίτο στα τέλη του περασμένου έτους.

Μετά από μια παύση τριών μηνών, έγινε σήμερα διαθέσιμο το νέο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η Alfa Romeo F1. Αυτό τιτλοφορείται ως “Τιθασεύοντας τον άνεμο” και αφορά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν την απόδοση ενός μονοθεσίου, της αεροδυναμικής.

Της επιστήμης, δηλαδή που έχει σαν στόχο να τιθασεύει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται γύρω από το μονοθέσιο καθώς αυτό κινείται στη πίστα, έτσι ώστε αυτό να έχει τη μέγιστη κάθετα αεροδυναμικά παραγόμενη δύναμη και παράλληλα την ελάχιστη δυνατή αντίσταση. Οι μηχανικοί της ομάδας σχεδιάζουν σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη όλα εκείνα τα στοιχεία που σαν στόχο έχουν να προσφέρουν τη μέγιστη απόδοση, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν εντός των ορίων που καθορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί.

Η κατανόηση του πως η ροή του αέρα αλληλοεπιδρά με το μονοθέσιο και του επιτρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσφυση είναι μια συνεχής πρόκληση, η οποία εκτός των άλλων επηρεάζεται τόσο από τη σχεδίαση κάθε πίστας, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Για αυτό το λόγο οι μηχανικοί εργάζονται ακατάπαυστα στην αεροδυναμική σήραγγα που βρίσκεται στη βάση της ομάδας στο Hinwil της Ελβετίας, στις πίστες, αλλά και σε εξαιρετικά προηγμένα συστήματα προσομοίωσης.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη μεταφορά των νέων λύσεων από το εργοστάσιο της Sauber στο Hinwil στην πίστα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο λόγος είναι ότι παρά την τεχνολογία αιχμής που εφαρμόζεται στα λογισμικά σχεδίασης και στην αεροδυναμική σήραγγα, τα εξαρτήματα θα πρέπει να αποδείξουν στη πράξη ότι όντως αποδίδουν με τον τρόπο που αναμένουν οι δημιουργοί τους.

Στο νέο επεισόδιο βλέπουμε τι σημαίνει αντίσταση και κάθετη δύναμη, αλλά και τα κύρια αεροδυναμικά στοιχεία του μονοθεσίου, όπως η εμπρός και η πίσω αεροτομή που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αεροδυναμική ισορροπία. Κρίσιμο σημείο για τους μηχανικούς είναι να βρεθεί η βέλτιστη ρύθμιση, έτσι ώστε η κάθετη αεροδυναμικά παραγόμενη δύναμη που επιτρέπει στο μονοθέσιο να στρίβει με μεγαλύτερη ταχύτητα, να συνδυάζεται με την ελάχιστη αντίσταση που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα στις ευθείες.

Ακόμα θα δεις τη σημασία που έχουν οι παρατηρήσεις των οδηγών έτσι ώστε οι μηχανικοί να εξελίξουν την απόδοση του μονοθεσίου και να βρουν την καλύτερη στρατηγική με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην πίστα. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη και κάθε στοιχείο αναλύεται διεξοδικά. Από την ανάπτυξη της αεροδυναμικής στην Formula 1 στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αυτή η σημαντική επιστήμη εξελίσσεται σε έναν όλο και πιο σημαντικό παράγοντα που καθορίζει την απόδοση μιας ομάδας.