Εξαιτίας της μορφολογίας των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης είναι αρκετά δημοφιλή και μια καινούρια εταιρία θέλει να εισέλθει σε αυτήν την άκρως ανταγωνιστική αγορά με ένα μοντέλο που θέλει να εκμεταλλευτεί την δωρεάν ενέργεια του ήλιου.

Ο λόγος για το Squad, που προέρχεται από την ένωση των λέξεων Solar Quad (ηλιακό τετράκυκλο), και είναι το πνευματικό τέκνο των πρώην υπαλλήλων της Lightyear, Robert Hoevers και Chris Klok. Αυτοί οραματίστηκαν ένα οικονομικό όχημα που θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια και θα είναι προσιτό σε όλους.

Το Squad είναι ένα μικρό διθέσιο ηλεκτρικό όχημα, που -σύμφωνα με την εταιρία- γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ αυτοκινήτων και δίτροχων, όπως σκούτερ και μοτοποδήλατα. Το τετράκυκλο έχει μήκος 2 μέτρα, πλάτος 1,2 μέτρα και ύψος 1,6 μέτρα και διαθέτει ένα σχετικά βασικό σχεδιασμό που ενσωματώνει μεγάλα παράθυρα, εκτεθειμένο roll cage και μεγάλους τροχούς. Ακόμα, υπάρχουν αφαιρούμενες πόρτες, ενώ στην οροφή του Squad υπάρχει τοποθετημένο ένα ηλιακό πάνελ.

Σύμφωνα με την Squad Mobility, το τελευταίο μπορεί να παρέχει έως και 20 χιλιόμετρα αυτονομίας ημερησίως, όταν ο μέσος χρήστης αυτοκινήτου πόλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί για περίπου 12 χλμ την ημέρα.

Σε περίπτωση που κάποια ημέρα δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια (σπάνιο για Ελλάδα), το Squad διαθέτει αφαιρούμενες μπαταρίες, δίνοντας σου την επιλογή να τις αλλάξεις, αν μια έχει χαμηλή στάθμη, με μια πλήρως φορτισμένη. Οι μπαταρίες αφαιρούνται και η φόρτιση τους γίνεται σε οικιακή πρίζα, ενώ χαρίζουν στο Squad μια αυτονομία έως και 100 χλμ.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, δεν υπάρχουν πολλά να αναφέρουμε, καθώς το μοντέλο αναμένεται να έχει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες τοποθετημένους στο πίσω μέρος, με συνολική ισχύ μόλις 5 ίππων, χαρίζοντας στο όχημα τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα, όπως και το Citroen Ami.

Το εσωτερικό του τετράκυκλου είναι λιτό και διαθέτει μόνο ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων και σύστημα κλιματισμού. Επιπλέον, υπάρχει βάση για το smartphone σου ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για πλοήγηση και ψυχαγωγία.

H Squad Mobility αναφέρει ότι το Squad θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 με βασική τιμή τα 6.250 ευρώ, προ ΦΠΑ. Η εταιρεία δέχεται επί του παρόντος προπαραγγελίες, ενώ στα μελλοντικά της πλάνα είναι να προσφέρει μια πιο ισχυρή έκδοση για τέσσερις επιβάτες, που θα μπορεί να πιάσει ταχύτητα έως και 70 χλμ/ώρα.