Ο Nelson Piquet, ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 και πεθερός του Max Verstappen (η κόρη του Kelly Piquet είναι η κοπέλα του Verstappen) σε podcast του σε ένα Βραζιλιάνικο μέσο, αποκάλεσε τον Lewis Hamilton ως “νέγρο”, όταν ρωτήθηκε για την επαφή που είχε ο Βρετανός με τον Ολλανδό στο περσινό GP του Silverstone.

Όπως είπε:

O μικρός νέγρος έβαλε το μονοθέσιο του εκεί για να τον χτυπήσει επίτηδες. Είναι μια πολύ γρήγορη στροφή, δεν υπάρχει τρόπος να περάσουν δύο αυτοκίνητα και δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις το αυτοκίνητο στην άκρη. Έβγαλε [τον Verstappen] στη βρώμικη γραμμή. Η τύχη του ήταν ότι μόνο ο άλλος βγήκε εκτός. Ήθελε να τον βγάλει έξω ανεξαρτήτου κόστους. Ο μικρός νέγρος άφησε το μονοθέσιο του εκεί για να τον χτυπήσει.

Ο Piquet είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, του ακροδεξιού πολιτικού που διεκδικεί επανεκλογή σε 100 ημέρες.

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του Piquet έφεραν θύελλα αντιδράσεων, με την Formula 1 και την FIA να τις καταδικάζουν.

Η Formula 1 έγραψε:

Η μεροληπτική και η ρατσιστική γλώσσα είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε μορφή της και δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Ο Lewis είναι ένας απίστευτος πρεσβευτής του σπορ μας και δικαιούται σεβασμό. Οι ακούραστες προσπάθειές του για αύξηση τη διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης είναι ένα μάθημα για πολλούς και κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί ως Formula 1.

Η απάντηση της FIA ήταν η εξής:

Η FIA καταδικάζει σθεναρά κάθε ρατσιστικό λόγο και μεροληπτική συμπεριφορά που δημιουργεί διακρίσεις, που δεν έχουν θέση στον αθλητισμό ή στην ευρύτερη κοινωνία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Lewiw Hamilton και υποστηρίζουμε πλήρως τη δέσμευσή του για ισότητα, ποικιλομορφία και ένταξη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ο Lewis Hamilton απάντησε και αυτός με τη σειρά του:

Είναι κάτι περισσότερο από γλώσσα. Αυτές οι αρχαϊκές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και δεν έχουν θέση στο άθλημά μας. Όλη μου τη ζωή είμαι περικυκλωμένος και στοχοποιημένος από τέτοιες συμπεριφορές. Υπήρξε αρκετός χρόνος για να πάρουμε τα μαθήματά μας. Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Ας επικεντρωθούμε στην αλλαγή της νοοτροπίας.

Η Mercedes καταδίκασε και αυτή την δήλωση του Piquet:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε χρήση ρατσιστικού λόγου ή διακρίσεων. O Lewis έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες του σπορ μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και είναι πραγματικός πρωταθλητής της διαφορετικότητας, εντός και εκτός πίστας. Μαζί, μοιραζόμαστε ένα όραμα για ένα ποικιλόμορφο και δίχως αποκλεισμούς μηχανοκίνητο αθλητισμό και αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη θεμελιώδη σημασία του να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι για ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Καταδικαστικές στις δηλώσεις του Piquet ήταν και η Ferrari, η McLaren και η Aston Martin, με την Red Bull να μην παίρνει θέση μέχρι στιγμής.

Η Ferrari έγραψε:

Στεκόμαστε στο πλευρό της Formula 1, του Lewis Hamilton και της Mercedes ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Aston Martin:

Στεκόμαστε στο πλευρό του Lewis Hamilton και σε όσους εκείνους σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από τον ρατσισμό ή τις διακρίσεις κάθε μορφής. Δεν υπάρχει χώρος στο άθλημά μας για βδελυρές συμπεριφορές.

Η McLaren έγραψε:

Στεκόμαστε στο πλευρό του Lewis Hamilton και της Formula 1. Ο ρατσισμός πρέπει να εκδιωχθεί από το άθλημά μας και είναι κοινή μας ευθύνη να τον ενώσουμε και να τον εξαλείψουμε.