Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε την διακοπή διάθεση και πώλησης καυσίμων για διάστημα δύο εβδομάδων με μόνη εξαίρεση τις προμήθειες που αφορούν την λειτουργία βασικές υπηρεσιών.

Η χώρα της Νότιας Ασίας βιώνει τη χειρότερη οικονομική του κατάρρευση από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948, και δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ούτε καν τις εισαγωγές βασικών ειδών από τα τέλη του περασμένου έτους.

Η Σρι Λάνκα θα κλείσει σχολεία και θα επιτρέπει τον εφοδιασμό καυσίμων μόνον για τις υπηρεσίες που κρίνονται ζωτικής σημασίας, όπως αυτές του τομέα υγείας και των τρένων και των λεωφορείων, για δύο εβδομάδες από σήμερα, δήλωσε υπουργός, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί σοβαρή έλλειψή τους.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική της κρίση, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων να αγωνίζεται να πληρώσει για βασικές εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και κυρίως καυσίμων.

Βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μια μεγάλη πηγή εισοδήματος της Σρι Λάνκα, έχουν ακόμη καύσιμα για μόνον μία εβδομάδα ως 10 μέρες. Τα σημερινά αποθέματα της χώρας θα εξαντληθούν σε λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα αν συνεχιστεί η συνηθισμένη ζήτηση.

H Σρι Λάνκα θα εφοδιάζει με καύσιμα μόνον τα τρένα και τα λεωφορεία, τις υπηρεσίες υγείας και τα οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα από σήμερα ως τις 10 Ιουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Μπαντούλα Γκουνεουαρντένα. Τα σχολεία στις αστικές περιοχές θα κλείσουν και κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να επιτρέψει στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν εκτελούν δρομολόγια. Πρόσθεσε πως η απαγόρευση πωλήσεων έχει ως στόχο την εξοικονόμηση βενζίνης και diesel για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Από τα μεσάνυχτα σήμερα, κανένα είδος καύσιμου δεν θα πωλείται και θα υπάρχει διάθεση μόνο για βασικές υπηρεσίες όπως ο τομέας της υγείας, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τα λίγα αποθέματα που έχουμε. Η Σρι Λάνκα δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ τόσο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία της,

σημείωσε ο ίδιος, ζητώντας συγγνώμη από τους καταναλωτές για τις ελλείψεις:

Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί.

Φυσικά, τις αμέσως επόμενες ώρες έξω από τα λιγοστά βενζινάδικα που είχαν ακόμη καύσιμα είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές οχημάτων.

H κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει μόνο 9.000 τόνους ντίζελ και 6.000 τόνους πετρελαίου για να καλύψει τις απολύτως βασικές ανάγκες για λίγες ημέρες.

Κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε νέα αποθέματα, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε,

δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Καντσάνα Ουιζεσεκάρα.

Η Σρι Λάνκα χρεοκόπησε τον Απρίλιο και βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πιθανό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 3 δισ. δολαρίων, αλλά πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να περιμένουν τόσο και οι αιτήσεις για διαβατήρια έχουν αυξηθεί. Η κυβέρνηση συζητά επίσης με την Ινδία και την Κίνα για στήριξη, τουλάχιστον με την αποστολή συγκεκριμένων ειδών πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα παρότρυνε επίσης τους αγρότες να αυξήσουν τις καλλιέργειες ρυζιού για να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες και έδωσε ένα ρεπό παραπάνω στους εργαζόμενους για να έχουν χρόνο να κάνουν έστω μια μικρή καλλιέργεια για τις οικογενειακές ανάγκες.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα αφού οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 300.

Κλιμάκωση της έλλειψης καυσίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα διαδηλώσεων. Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Σατζίθ Πρεμαντάσα ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε:

Η χώρα έχει καταρρεύσει τελείως λόγω της έλλειψης καυσίμων. Η κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο επανειλημμένως και δεν έχει κανένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης ρεκόρ πληθωρισμού και μακράς διάρκειας διακοπές ρεύματος που πυροδοτούν συνεχείς διαδηλώσεις- ενίοτε βίαιων- αγανακτισμένων πολιτών που καλούν τον πρόεδρο, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα να παραιτηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα τα κρατικά ιδρύματα λειτούργησαν με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις ελλείψει καυσίμων. Ο κρατικός τομέας επρόκειτο, βάσει του αρχικών ανακοινώσεων, να επαναλειτουργήσει αυτή την εβδομάδα αλλά τώρα το κλείσιμο παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιουλίου, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως μέχρι θα έχει λυθεί το θέμα της προμήθειας καυσίμων.

Η Σρι Λάνκα αναζητά φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Κατάρ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΟΗΕ έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αρχικά μεριμνώντας για την τη σίτιση χιλιάδων εγκύων γυναικών που αντιμετώπιζαν ελλείψεις τροφίμων.

Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στη Σρι Λάνκα έχουν αρχίσει να παραλείπουν γεύματα καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα, δήλωσε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας για μια επικείμενη “τρομερή ανθρωπιστική κρίση” με εκατομμύρια ανθρώπους να χρίζουν άμεσης βοήθειας.