Ο Bernie Ecclestone αποτελεί αντικείμενο φερόμενης φοροδιαφυγής από την HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), με τις βρετανικές αρχές να αναφέρουν πως ο πρώην ιδιοκτήτης της Formula 1 διαθέτει στο εξωτερικό περιουσιακά στοιχεία που πιστεύεται ότι αξίζουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια λίρες, (472 εκατ. ευρώ).

Η απόφαση της Εισαγγελίας του Στέμματος έρχεται μετά από αυτό που, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Έρευνας Απάτης της HMRC, αποκάλεσε “πολύπλοκη και παγκόσμια ποινική έρευνα”.

Ο Andrew Penhale, ο επικεφαλής εισαγγελέας, δήλωσε ότι:

Η CPS ενέκρινε την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Formula 1 για απάτη με ψευδή δήλωση σε σχέση με την παράλειψή του να δηλώσει στην HMRC την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων που κατείχε στο εξωτερικό και τα οποία πιστεύεται ότι η αξία τους υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια λίρες.

Η Εισαγγελία του Στέμματος υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ποινική διαδικασία κατά του εν λόγω κατηγορουμένου είναι πλέον ενεργή και ότι έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει καμία αναφορά, σχολιασμός ή ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουν αυτές τις διαδικασίες.

Ο Simon York, διευθυντής της Υπηρεσίας Διερεύνησης Απάτης της HMRC, δήλωσε:

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει εγκριθεί κατηγορία για απάτη λόγω ψευδούς εκπροσώπησης σε βάρος του Bernard Ecclestone. Αυτό προκύπτει από μια πολύπλοκη και παγκόσμια ποινική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Απάτης της HMRC. Η ποινική δίωξη αφορά προβλεπόμενες φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 400 εκατ. λιρών που αποκρύφθηκαν από την HMRC.

Η HMRC είναι στο πλευρό των έντιμων φορολογουμένων και θα αναλάβουμε σκληρή δράση όπου υποπτευόμαστε φορολογική απάτη. Το μήνυμά μας είναι σαφές – κανείς δεν είναι εκτός της εμβέλειάς μας.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να απέχουν από σχόλια ή ανταλλαγή πληροφοριών που θα μπορούσαν να προδικάσουν τη διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό είναι πλέον θέμα των δικαστηρίων και δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ecclestone πέφτει στη τσιμπίδα της HMRC. Το 2014 ο Ecclestone απέφυγε επιτυχώς να πληρώσει φόρο 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών, δίνοντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Formula 1 στην πρώην σύζυγό του Slavica Ecclestone. Το πρακτορείο ισχυρίστηκε ότι ήταν η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή στη βρετανική ιστορία, με τον Ecclestone να πληρώνει τότε “μόλις” 10 εκατ. λίρες.

Ο Bernie Ecclestone, από την Ίμπιζα όπου βρίσκεται, δήλωσε πως η HMRC “μάλλον έχει ενθουσιαστεί ξανά” και ισχυρίζεται ότι περίμενε να του απαγγελθούν κατηγορίες. Η πρώτη ακρόαση για την υπόθεση του Ecclestone έχει οριστεί για τις 22 Αυγούστου στο Λονδίνο.