Ford: Παραγωγή 600.000 ηλεκτρικών το 2023 και 2 εκατ. μέχρι το 2026, με νέες LFP μπαταρίες

Σχετικά άρθρα

H Ford έχει κάνει εμφανή την πρόθεση της για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και βασιζόμενη στην ισχυρή ζήτηση για τα νέα αμιγώς ηλεκτρικά της μοντέλα, η αμερικάνικη εταιρία ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών για την προμήθεια μπαταριών και πρώτων υλών, ως μέρος της επένδυσης άνω των 50 δισ. δολαρίων στα EV μέχρι το 2026.

Αυτά ανοίγουν το δρόμο για την επίτευξη διάθεσης σε ετήσια βάση 600.000 ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι τα τέλη του 2023, και περισσότερα από 2 εκατομμύρια EV μέχρι τα τέλη του 2026, στοχεύοντας παράλληλα σε συνολικά προσαρμοσμένα περιθώρια EBIT 10% και περιθώρια EBIT 8% για τα EV έως το 2026.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, το εργοστάσιο της Ford στο Niehl της Κολωνίας υπόκειται επί του παρόντος σε σημαντικές κατασκευαστικές αναβαθμίσεις προκειμένου να είναι έτοιμο για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ξεκινώντας το 2023. Στο πλαίσιο των εργασιών περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός νέου κτιρίου επιφάνειας 2.500 τ.μ.

Επιπλέον, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής θα εξοπλιστούν με νέες, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, οι οποίες θα επιφέρουν εξοικονόμηση άνω των 2.000 τόνων CO2 αλλά και περισσότερων από 2.600 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Το πρώτο ηλεκτρικό επιβατικό όχημα αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής της μονάδας της Ford στην Κολωνία το 2023, ενώ ένα δεύτερο ηλεκτρικό θα κατασκευάζεται εκεί από τα μέσα του 2024, με την ετήσια παραγωγικότητα του νέου εργοστασίου αναμένεται να φτάσει τα 200.000 οχήματα.

Η Ford έχει ανακοινώνει ότι θα πουλά αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη και έχει στόχο να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα σε όλο το αποτύπωμα των εγκαταστάσεων, των logistics και των προμηθευτών της στην Ευρώπη έως το 2035.

Μέχρι τα τέλη του 2023, η Ford σχεδιάζει να φτάσει τα 600.000 ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως σε ετήσια βάση με 270.000 Mustang Mach-E για τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, με 150.000 F-150 Lightning για τη Βόρεια Αμερική, με 150.000 Transit EV για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, και κλείνοντας με 30.000 μονάδες ενός ολοκαίνουργιου SUV για την Ευρώπη, του οποίου ο ρυθμός παραγωγής θα αυξηθεί σημαντικά το 2024.

Εκτός των παραπάνω, η εταιρεία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τη χημεία μπαταριών σιδήρου φωσφορικού λιθίου (LFP), παράλληλα με την υπάρχουσα χημεία νικελίου κοβαλτίου μαγγανίου (NCM). Χάρη στην προσθήκη αυτή δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής για προϊόντα υψηλής ζήτησης παρέχοντας πολλά χρόνια λειτουργίας με ελάχιστη απώλεια αυτονομίας.

Την ίδια στιγμή, μειώνεται επίσης η εξάρτηση από σπάνια όσο και κρίσιμα ορυκτά, όπως το νικέλιο, προσφέροντας στη Ford, με βάση το τρέχον κόστος, μία εξοικονόμηση της τάξης του 10 έως και 15% σε επίπεδο υλικών σε σχέση με τις NCM μπαταρίες.

Η Ford επιβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλίσει το 100% της ετήσιας χωρητικότητας μπαταριών που απαιτούνται (60 GWh) για να υποστηρίξει την παραγωγή 600.000 ηλεκτρικών οχημάτων. Η CATL θα είναι προμηθευτής των LFP μπαταριών για τις Mustang Mach-E που θα πωλούνται στη Βόρεια Αμερική από το επόμενο έτος, καθώς και για τα F-150 Lightning στις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η Ford συνεχίζει τη μακροχρόνια σχέση της με την LG Energy Solution (LGES) και με την SK On, με στόχο να επιτύχει τον στόχο της για επάρκεια μπαταριών για τα τέλη του 2023. Η Ford έχει προμηθευτεί περίπου το 70% των μπαταριών που χρειάζεται για να υποστηρίξει ετήσια διάθεση άνω των 2 εκατομμυρίων EV παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2026.

Διάβασε ακόμα

Η Ford χωρίζεται σε δύο νέα τμήματα. Το Blue για οχήματα εσωτ. καύσης και το Model e για ηλεκτρικά

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...

Honda: Τρία νέα ηλεκτρικά για την Κίνα

Στην έκθεση του Πεκίνου που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, η Honda θα παρουσιάσει μια νέα σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Αυτά θα φέρουν το...