Η Sono παρουσιάζει την έκδοση παραγωγής του ηλεκτρικού/ηλιακού αυτοκινήτου της

Σχετικά άρθρα

Η Sono Motors παρουσίασε την έκδοση παραγωγής του Sion, ενός ηλεκτρικού/ηλιακού αυτοκινήτου, όπως και ένα ηλιακό kit που μπορεί να τοποθετηθεί σε αστικά λεωφορεία.

Το kit διαθέτει 8 τ.μ φωτοβολταικά ισχύος 1,4 kW με το ρεύμα που παράγει να τροφοδοτεί διάφορα υποσυστήματα ενός αστικού λεωφορείου, όπως η θέρμανση ή ο κλιματισμός. Η εταιρία ισχυρίζεται πως με το kit της μπορούν να εξοικονομηθούν έως 1.500 λίτρα ντίζελ και 4 τόνοι εκπομπών CO2 ανά λεωφορείο κάθε χρόνο.

Το Sion θα κατασκευάζεται στη Φινλανδία και κινείται με έναν ηλεκτροκινητήρα 120 kW (163 ίππων) και 270 Nm ροπής. Στο αμάξωμα του υπάρχουν 456 φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά για να χαρίσουν μια αυτονομία της τάξης έως 35 χλμ ανά μέρα, με αυτά να προστίθενται στα 160 χλμ που προσφέρει η μπαταρία των 54 kWh που διαθέτει το αυτοκίνητο, με τη συνολική αυτονομία να αγγίζει τα 305 χλμ., σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Η μπαταρία υποστηρίζει φορτιστή έως 75 kW DC ή 11 kW AC.

Τα φωτοβολταικά προσθέτουν επιπλέον αυτονομία 112-245 χλμ κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα, με την εταιρία να λέει πως οι οδηγοί του Sion που κινούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα θα φορτίζουν το αυτοκίνητό τους έως και τέσσερις φορές λιγότερο από ένα συμβατικό ηλεκτρικό ίδιας κατηγορίας με παρόμοια χωρητικότητα μπαταρίας.

Το Sion διαθέτει αμφίδρομη τεχνολογία φόρτισης και έτσι μπορεί να αντλήσει, να αποθηκεύσει και να μοιράσει ενέργεια, είτε σε άλλο αυτοκίνητο, είτε σε κάποια άλλη ηλεκτρική συσκευή. Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 9 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 140 χλμ/ώρα.

Στο εσωτερικό υπάρχει σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη 10″, ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη 7″. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ύπαρξη των βρύων, τα οποία σύμφωνα με την εταιρία συμβάλλουν στην διατήρηση ενός άνετου κλίματος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αφού φιλτράρουν τον αέρα και ρυθμίζουν την υγρασία. Η περιοχή που βρίσκονται τα βρύα, φωτίζεται μέσω κρυφού φωτισμού.

Η Sono λέει πως η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής 3.000 κύκλων φόρτισης, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να διανύσει περίπου 900.000 χλμ. Η μαζική παραγωγή του Sion θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με την εταιρία να έχει δεχτεί ήδη περισσότερες από 19.000 προκαταβολές. Στόχος της εταιρίας είναι μέσα σε βάθος 7ετίας να έχει κατασκευάσει 257.000 Sion, με το καθένα να κοστίζει περίπου 25.125 ευρώ,

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

BYD Fang Cheng Bao Super 9

Η Fang Cheng Bao είναι η high-end μάρκα της BYD και στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το Super 9, ένα εντυπωσιακό speedster πρωτότυπο που...