Χθες η Apple παρουσίασε μια σειρά νέων συσκευών, ανάμεσα τους τα iPhone 14 και τρία νέα ρολόγια. Πρόκειται για τα iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max καθώς και τα Apple Watch Series 8, Apple Watch SE και Apple Watch Ultra.

Οι παραπάνω συσκευές εξοπλίζονται με τη λειτουργία ανίχνευσης ατυχήματος (Crash Detection) που χρησιμοποιεί το εξελιγμένο γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο που αντέχει μέχρι τα 256 g για να αναγνωρίσει τις συγκρούσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=FT3ODSg1GFE?t=193

Καταγράφουν επίσης τον ήχο της σύγκρουσης και χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο βαρόμετρο για να ανιχνεύσουν εάν άνοιξε ο αερόσακος, ανιχνεύοντας αλλαγές στην πίεση της καμπίνας. Το GPS προσθέτει στοιχεία για τις αλλαγές ταχύτητας, με το μικρόφωνο να αναγνωρίζει δυνατούς θορύβους που παράγονται συνήθως σε τροχαία ατυχήματα.

Όταν συμβεί αυτό, εάν ο χρήστης δεν ανταποκριθεί στο μήνυμα της οθόνης εντός 10 δευτερολέπτων, το τηλέφωνο και το ρολόι κάνουν αυτόματα κλήση έκτακτης ανάγκης με τις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, γνωστοποιώντας μάλιστα στην αστυνομία και τους διασώστες την ακριβή τοποθεσία του. Επίσης, ειδοποιούν τα άτομα που έχει ορίσει ο χρήστης ως επαφές για περίπτωση ανάγκης.

Η Apple υποστηρίζει πως πέρασε χρόνια μελετώντας τις συγκρούσεις αυτοκινήτων σε εργαστήρια crash test και εστίασε κυρίως στους τέσσερις βασικούς τύπους των ατυχημάτων: Μετωπική σύγκρουση, πλευρική σύγκρουση, σύγκρουση από πίσω και ατυχήματα με ανατροπή του οχήματος.

Τεχνολογία machine learning με προηγμένους αλγόριθμους, που έχει “εκπαιδευτεί” με περισσότερες από 1 εκατ. ώρες σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης και με πραγματικά δεδομένα ατυχημάτων, παίρνει την πληροφορία από τους αισθητήρες, από το GPS και το μικρόφωνο του smartphone και του smartwatch για να διαπιστώσει εάν πράγματι υπήρξε ατύχημα. Η Apple διαβεβαιώνει ότι όλα αυτά τα στοιχεία παραμένουν στο τηλέφωνο του χρήστη και δεν τίθεται θέμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων και παρακολούθησης.

Όταν ο χρήστης διαθέτει ταυτόχρονα τόσο ένα iPhone 14 όσο και ένα συμβατό Apple Watch, η ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης θα εμφανίζεται μόνο στο ρολόι, καθώς είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτόν, ενώ η κλήση έκτακτης ανάγκης θα γίνεται μέσω του τηλεφώνου.