Από το 1985 και μέχρι το 2009 που αποχώρησε επίσημα και ανεπίσημα από το Rally Dakar, η Mitsubishi κέρδισε το πιο δύσκολο αγώνα αντοχής 12 φορές, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ο πολυνίκης του θεσμού, παρότι έχουν περάσει 12 χρόνια απουσίας.

Όλες οι νίκες έγιναν με τις εκάστοτε εκδόσεις του Pajero, το οποίο άλλοτε συμμετείχε ως αγωνιστική παραλλαγή και άλλοτε ως buggy. Μετά τη νίκη του 1997, η Mitsubishi έβγαλε ένα homologation special, δηλαδή ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δρόμου, που όπως όριζαν οι κανονισμοί της FIA, για να λάβει μέρος σε έναν αγώνα ή μία διοργάνωση, έπρεπε να έχει μία X παραγωγή.

Από το 1997 έως το 1999 η ιαπωνική εταιρία κατασκεύασε 2.693 αυτοκίνητα του Pajero Evo, έτσι ώστε το αγωνιστικό να τρέξει από το 1998 στην κατηγορία Τ2. Η Mitsubishi τα έδωσε όλα για να κερδίσει στην T2 κατηγορία με το Pajero, με το αυτοκίνητο δρόμου να μεταμορφώνεται από ένα φυσιολογικό Pajero σε τέρας με one-off εξαρτήματα. Στόχος όπως πάντα, ήταν η νίκη στην κατηγορία, αλλά το αγωνιστικό Pajero Evolution ήταν τόσο καλό που κέρδισε γενικά… για την ακρίβεια, έκανε 1-2-3!

Η έκδοση δρόμου κινείται από έναν 3,5 λίτρων V6 κινητήρα, που αποδίδει 280 άλογα και περίπου 350 Nm ροπής, ο οποίος συνδυάζεται με ένα 5-τάχυτο, χειροκίνητο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης φυσικά. Η ανάρτηση –μοναδική για αυτή την έκδοση– αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

Είναι πλατύτερο κατά 125 χλστ εμπρός και 110 χλστ πίσω, ενώ πατάει σε ελαστικά 265/70/16 και στους τέσσερις τροχούς. Τέλος, με βάρος που αγγίζει τους 2 τόνους, λίγα πράγματα μπορούν να το σταματήσουν στον δρόμο, ή πολύ μακριά από αυτόν. Το Pajero Evo μπορεί να μην έβαζε φωτιά στον δρόμο, αλλά ήταν ένα super-SUV, πολλά χρόνια πριν αυτά γίνουν μόδα.

Από το 1997, το συγκεκριμένο έχει διανύσει 180.180 χλμ. και παρά τη “γεμάτη” ζωή του, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Το αυτοκίνητο είναι προς πώληση μέσω διαδικτυακής δημοπρασίας από το Collecting Cars, με το τελευταίο να αναφέρει ότι δεν υπάρχει επιθυμητή τιμή πώλησης. Ωστόσο, αντίστοιχα παραδείγματα στο παρελθόν έχουν αλλάξει χέρια μεταξύ 50.000 και 60.000 ευρώ.