Ο μέσος όρος αναμονής για την παραλαβή ενός καινούριου αυτοκινήτου αγγίζει στην Ελλάδα σχεδόν τους 11 μήνες, με τις παραγγελίες που βρίσκονται σε αναμονή να ξεπερνούν τις 100.000, ήτοι τις πωλήσεις μια ολόκληρης χρονιάς. Ωστόσο, το φαινόμενο της πολύμηνης αναμονής απαντάται σε κάθε χώρα του κόσμου, άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό, άλλοτε σε χειρότερο.

Οι πελάτες των Hyundai, Kia και Genesis στη Νότια Κορέα (χώρα προέλευσης) εκφράζουν την απογοήτευση τους για τις καθυστερήσεις παράδοσης των νέων τους αυτοκινήτων, με τους καταναλωτές να ενημερώνονται ότι θα πρέπει να περιμένουν έως και 30 μήνες πριν παραλάβουν ένα νέο μοντέλο των προαναφερθέντων εταιριών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγοραστές 26 μοντέλων που κατασκευάζονται από τις εταιρίες του Ομίλου της Hyundai θα πρέπει να περιμένουν έως και την άνοιξη του 2025 για να οδηγήσουν το καινούριο αυτοκίνητο τους, όταν πριν ένα χρόνο η αναμονή ήταν 11 μήνες.

Οι εταιρίες αποδίδουν τις καθυστερήσεις στη συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών και τη συνολική αύξηση της ζήτησης για νέα οχήματα, αλλά πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι οι εταιρίες του Ομίλου της Hyundai δίνουν προτεραιότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της υποτίμησης του κορεατικού νομίσματος έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.

Ωστόσο, η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία αρνείται ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, με αξιωματούχο της να δηλώνει:

Όχι μόνο οι Κορεάτες καταναλωτές αλλά και οι ξένοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Ο ισχυρισμός ότι δίνουμε προτεραιότητα στους ξένους καταναλωτές σε βάρος των ντόπιων είναι απλώς λάθος. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εξοπλισμού και πιο ακριβό το μοντέλο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ημιαγωγών και των σχετικών εξαρτημάτων που χρειάζονται.

Είτε πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα, είτε για υβριδικά, τα νεότερα μοντέλα χρειάζονται τα πιο πρόσφατα τσιπ και ανταλλακτικά, η προμήθεια των οποίων μπορεί να διαρκέσει λίγο. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών που επιλέγουν να αγοράσουν τα οχήματά μας.