Τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος χρήζουν βελτίωσης

Σχετικά άρθρα

Σχεδόν όλα τα καινούργια αυτοκίνητα του σήμερα διαθέτουν συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, τα οποία ενεργοποιούν αυτόματα το σύστημα πέδησης όταν ανιχνεύσουν πως επίκειται σύγκρουση. Ωστόσο τα συστήματα αυτά λειτουργούν σωστά μόνο με μικρές ταχύτητες, όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα του AAA (American Automobile Association Foundation for Traffic Safety) των ΗΠΑ.

Στις δοκιμές συμμετείχαν τα Chevrolet Equinox, Ford Explorer , Honda CR-V και Toyota RAV4, όλα μοντέλα του 2022 και σύμφωνα με τα δεδομένα, το 60% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε περιοχές με όρια ταχύτητας μεταξύ 48 και 72 χλμ/ώρα (30-45 μιλίων/ώρα). Ως εκ τούτου, το AAA δοκίμασε τα συστήματα σε αυτές τις ταχύτητες σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια.

Στα 30 μίλια/ώρα (48 χλμ/ώρα) και με ακινητοποιημένο το μπροστινό όχημα, τα συστήματα όλων των αυτοκινήτων κατάφεραν να ειδοποιήσουν τον οδηγό και να ενεργοποιούν τα φρένα. Στις 17 από τις 20 δοκιμές τα αυτοκίνητα απέφυγαν το ατύχημα, ενώ στις 3 που κατέληξαν σε σύγκρουση μειώθηκε η ταχύτητα πρόσκρουσης κατά 86% μ.ο.

Συγκεκριμένα, τα Toyota RAV4 και Ford Explorer κατάφεραν να αποφύγουν τη σύγκρουση και στις πέντε προσπάθειες, με το Chevrolet Equinox να τρακάρει μια φορά, ενώ το Honda CR-V δύο, αλλά σε όλες τις καταστάσεις και τα δύο αυτοκίνητα μείωσαν την ταχύτητα τους κατά περισσότερα από 20 μίλια/ώρα (32 χλμ/ώρα), μειώνοντας τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Η αύξηση της ταχύτητας στα 40 μίλια/ώρα (64 χλμ/ώρα) είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες συγκρούσεις, αλλά παρόλα αυτά, κάθε αυτοκίνητο ειδοποίησε τον οδηγό και ενεργοποίησε το σύστημα πέδησης. Μόνο 6 από τις 20 δοκιμές ήταν επιτυχημένες και αποφεύχθηκε η σύγκρουση, ενώ όσες κατέληξαν σε σύγκρουση μειώθηκε η ταχύτητα πρόσκρουσης κατά 62% μ.ο.

Συγκεκριμένα το Ford Explorer μείωσε την ταχύτητα κατά 31,8 μίλια/ώρα (51,2 χλμ/ώρα). Το Chevrolet Equinox μείωσε την ταχύτητα κατά 17,5 μίλα/ώρα (28,2 χλμ/ώρα), με το Honda CR-V να καταφέρνει να αποφύγει τις συγκρούσεις δύο φορές και να μειώνει την ταχύτητα κατά 30,5 μίλια/ώρα (49,1 χλμ/ώρα) κατά μέσο όρο στις συγκρούσεις.

Το Toyota RAV κατάφερε να σταματήσει πλήρως τις τέσσερις από τις πέντε φορές. Αλλά τη μια φορά που τράκαρε, μείωσε την ταχύτητά του μόνο κατά 7,9 μίλια/ώρα (12,7 χλμ/ώρα).

Στις δοκιμές σε διασταύρωση και σε αριστερή στροφή μπροστά από ένα επερχόμενο όχημα, τα συστήματα απέτυχαν πλήρως αφού δεν ειδοποίησαν τον οδηγό, ούτε ενεργοποίησαν τα φρένα για να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματος. Οι δοκιμές αυτές έγιναν με ταχύτητα 30 μιλίων/ώρα (48 χλμ/ώρα).

ΠηγήAAA

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...