Η Νορβηγία μειώνει σημαντικά τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών και τα φορολογεί

Σχετικά άρθρα

Η Νορβηγία εδώ και χρόνια προωθεί την ηλεκτροκίνηση προσφέροντας σημαντικά κίνητρα για την αγορά τους. Βλέπεις η κυβέρνηση της χώρας είχε αποφασίσει οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μην πληρώνουν ΦΠΑ 25% για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, να απαλλάσσονται από σχεδόν όλους τους φόρους και τα τέλη, να απαλλάσσονται από τη πληρωμή διοδίων και στάθμευσης αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιούν τις λωρίδες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις λωρίδες έκτακτης ανάγκης.

Τα παραπάνω μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να εκτοξευτούν και σήμερα σχεδόν το 78% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στη Χώρα να είναι αμιγώς ηλεκτρικά, το 17% να είναι υβριδικά, το 2% να φέρουν κινητήρες βενζίνης και το 3% με έχουν κινητήρες πετρελαίου.

Η νορβηγική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2025 όλα τα καινούρια οχήματα που θα πωλούνται εντός της επικράτειας να είναι ηλεκτρικά, υδρογόνου ή plug-in hybrids χαμηλών εκπομπών.

Ωστόσο πλέον οι φοροελαφρύνσεις μειώνονται σημαντικά μιας και στον προϋπολογισμό του 2023 η κυβέρνηση περιλαμβάνει την επαναφορά του ΦΠΑ 25% για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η τιμή τους υπερβαίνει τις 500.000 κορόνες (47.920 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως ένα αυτοκίνητο αξίας 50.000 ευρώ, πλέον θα κοστίζει 62.500 ευρώ

Επιπλέον οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν φόρο βάρους από το 2023, ύψους 12,5 κορόνων (1,2 ευρώ) ανά κιλό. Αυτός ο φόρος μέχρι σήμερα επιβάλλονταν μόνο στα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών). Ο φόρος θα ισχύει μετά τα πρώτα 500 κιλά που σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο με βάρος περίπου 1.900 κιλών θα πληρώσει περίπου 17.500 κορόνες (1.676 ευρώ). Ο φόρος πληρώνεται μόνο μια φορά, κατά την αγορά του αυτοκινήτου.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Νορβηγίας αυξάνει τον φόρο βάρους και NOx κατά 2,8% και κατά 23,4% τον φόρο CO2 σε όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, κάνοντας τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν βενζίνη και ντίζελ σημαντικά πιο ακριβά.

Η έκπτωση στο φόρο βάρους που είχαν τα plug-in υβριδικά θα μειωθεί από το 15% στο 10%, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι θα καταργηθεί σταδιακά.

Επίσης οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πληρώνουν το 70% της αξίας των διοδίων. Σήμερα οι εταιρίες που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορολογούνταν για το 80% αυτών, αλλά από το 2023 θα φορολογούνται για το 100%.

Η ταξινόμηση ενός μεταχειρισμένου ή εισαγόμενου ηλεκτρικού αυτοκινήτων προς το παρόν είναι φθηνότερη από το ένα αυτοκίνητο βενζίνης, ντίζελ και plug-in υβριδικού, αλλά από το 2023 αυτό θα αλλάξει και τα ηλεκτρικά θα πληρώνουν το ίδιο, με το ποσό να επηρεάζεται από το πόσο παλιό είναι το αυτοκίνητο (όσο πιο παλιό, τόσο μικρότερο το κόστος).

Όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν ως στόχο να προσθέσουν αρκετά δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία της Νορβηγίας κάθε χρόνο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 517 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...