Η Red Bull θέλοντας να βάλει ένα τέλος σε ότι ακολούθησε του Grand Prix της Βραζιλίας και την άρνηση του Max Verstappen να δώσει τη θέση του στον Sergio Perez, εξέδωσε μια ανακοίνωση παίρνοντας αυτή όλο το βάρος της ευθύνης που ο Verstappen δεν άφησε τον Perez να τον περάσει, ενώ καταδικάζει και τη ρητορική μίσους που αναπτύχθηκε στα κοινωνικά δίκτυα προς την ομάδα, τους πιλότους της και της οικογένειες τους.

1

2Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Ως ομάδα κάναμε κάποια λάθη στη Βραζιλία. Δεν είχαμε φανταστεί τη κατάσταση που εκτυλίχθηκε στον τελευταίο γύρο και δεν είχαμε συμφωνήσει μια στρατηγική για ένα τέτοιο σενάριο πριν τον αγώνα.

Δυστυχώς, ο Max ενημερώθηκε μόνο στη τελευταία στροφή για το αίτημα να εγκαταλείψει τη θέση του χωρίς να του δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Αυτό έφερε τον Max, ο οποίος ήταν πάντα ένας ανοιχτός, δίκαιος και ομαδικός παίκτης, σε μια δύσκολη κατάσταση με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης, κάτι που δεν ήταν η πρόθεσή μας.

Μετά τον αγώνα, ο Max μίλησε ανοιχτά και ειλικρινά, επιτρέποντας και στους δύο οδηγούς να επιλύσουν τυχόν εκκρεμή ζητήματα ή ανησυχίες. Η ομάδα αποδέχεται το σκεπτικό του Max, η συνομιλία ήταν προσωπική υπόθεση που θα παραμείνει ιδιωτική μεταξύ της ομάδας και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν από πλευράς social media είναι εντελώς απαράδεκτα. Η καταχρηστική διαδικτυακή συμπεριφορά προς τον Max, τον Checo, την ομάδα και τις αντίστοιχες οικογένειές τους είναι συγκλονιστική και θλιβερή και δυστυχώς, είναι κάτι που εμείς ως άθλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κάτι καταθλιπτική κανονικότητα.

Δεν υπάρχει θέση για αυτό στους αγώνες ή στη κοινωνία συνολικά και πρέπει να είμαστε καλύτεροι. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι ένα άθλημα, είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε. Οι απειλές για τη ζωή, τα μηνύματα μίσους και το βιτριόλι προς τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας είναι λυπηρό. Εκτιμούμε την κριτική και θέλουμε έναν ασφαλή χώρο για να εργαστούν όλοι και να απολαύσουν το άθλημά μας. Όλες αυτές οι ύβρεις πρέπει να σταματήσει.

Βέβαια από το team radio του Verstappen ακούμε πως ο Ολλανδός ενημερώθηκε πολύ νωρίτερα από τη τελευταία στροφή που ισχυρίζεται η Red Bull στην ανακοίνωσή της, λογικά μόλις μπήκε στον τελευταίο γύρο του αγώνα.

O Verstappen στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το GP του Άμπου Ντάμπι επέκρινε και αυτός τα “αηδιαστικά” και “απαράδεκτα”που γράφτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, συμπληρώνοντας πως η απόφαση του να μην δώσει τη θέση του στον Perez “δεν αφορούσε τη θέση, αλλά έγινε λόγω κακής επικοινωνίας με την ομάδα”.

3

Όπως είπε:

Ήταν για κάτι που συνέβη νωρίτερα στη σεζόν και το εξήγησα ήδη στη ομάδα στο Μεξικό. Η ομάδα κατάλαβε και συμφώνησε. Πήγαμε στη Βραζιλία και απλά σκέφτηκα: Θα αγωνιστούμε, προσπαθήστε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και είχαμε μια κακή επικοινωνία το Σάββατο και την Κυριακή, δεν μου είχε ειπωθεί τίποτα για πιθανή ανταλλαγή θέσεων ή οτιδήποτε άλλο. Ήρθε μόνο στον τελευταίο γύρο που ειπώθηκε στην ενδοεπικοινωνία. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ήδη την απάντησή μου από όσα είπα την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά από αυτόν τον αγώνα [στη Βραζιλία], είχαμε μερικές καλές συζητήσεις, βάλαμε τα πάντα στο τραπέζι και όλα έχουν λυθεί. Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση νωρίτερα γιατί δεν ήμουν ποτέ κακός συμπαίκτης με κανέναν. Ήμουν πάντα πολύ χρήσιμος και η ομάδα το ξέρει αυτό. Πάντα βάζω την ομάδα μπροστά γιατί στο τέλος της ημέρας είναι ομαδική προσπάθεια.

Νομίζω ότι αυτό που μάθαμε από αυτό είναι ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί και απλά πρέπει να επικοινωνούμε καλύτερα μεταξύ μας.

Αλλά, μετά από αυτόν τον αγώνα, φάνηκα πολύ κακός στα μέσα ενημέρωσης. Δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ γελοίο να με βάζεις αμέσως κάτω. Επειδή δεν ξέρουν πώς λειτουργώ μέσα στην ομάδα. Και τι εκτιμά η ομάδα σε μένα. Έτσι, όλα αυτά που έχω διαβάσει είναι αρκετά αηδιαστικά.

Kαι επίσης, ακόμη περισσότερο από αυτό, άρχισαν να επιτίθενται στην οικογένειά μου, απειλούσαν την αδερφή μου και τη μαμά μου, τη φίλη μου, τον μπαμπά μου, και για εμένα αυτό είναι πολύ μακριά όταν δεν έχετε τα στοιχεία για το τι πραγματικά συνέβαινε. Και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει.

Αν έχεις πρόβλημα μαζί μου, είναι εντάξει, αλλά μην κυνηγάς την οικογένειά μου γιατί αυτό είναι απλώς απαράδεκτο. Όμως, προχωράμε. Ειλικρινά έχω πολύ καλή σχέση με τον Checo. Αλλά δεν καταλαβαίνω όταν οι άνθρωποι δεν έχουν την πλήρη εικόνα να αρχίσουν αμέσως να μου επιτίθενται έτσι. Αλλά, ναι, ελπίζω μια μέρα να καταλάβουν πραγματικά τι συνέβη γιατί είναι απλώς απαράδεκτη συμπεριφορά [από] τόσους πολλούς ανθρώπους.

4

Όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει τι είχε συμβεί νωρίτερα στη σεζόν ο Verstappen απάντησε:

Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες τι ήταν αυτό γιατί θα παραμείνει μεταξύ εμού και της ομάδας. Αλλά είναι απίστευτα απογοητευτικό το γεγονός ότι, ενώ δεν γνωρίζουν τα πλήρη στοιχεία, οι άνθρωποι γράφουν τόσα πολλά άσχημα πράγματα αμέσως. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβάλλεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν τα social media γράφοντας τέτοια πράγματα.

Λοιπόν, όπως είπα και πριν, είναι επίσης απίστευτα απογοητευτικό να διαβάζεις τέτοια πράγματα. Επειδή ξέρω πώς είμαι. Η ομάδα ξέρει πώς δουλεύω μαζί τους. Και πάντα ήμουν καλός στην ομάδα.

5

Ο Sergio Perez από τη μεριά του είπε πως το ατύχημα που είχε στο Q3 των κατατακτηρίων του Μονακό δεν έγινε επίτηδες, λέγοντας:

Όλοι κάνουν λάθη στο Μονακό. Και μπορείτε να δείτε, αυτές τις μέρες έχετε όλες τις πληροφορίες και μπορείτε να πάτε να τις δείτε ήδη. Παραλίγο να τρακάρω στη στροφή 1. Όλοι κάνουν λάθη στο Μονακό. Και δεν είναι ότι έγινε επίτηδες. Οι άνθρωποι κάνουν απλώς λάθη.

Και αυτό συνέβη όταν κινείσαι στο απόλυτο. Αλλά μπορείτε ήδη να δείτε ότι από τη στροφή 1 έπαιζα με το γκάζι γιατί εκεί έχανα χρόνο. Και μπορείτε να δείτε ήδη στη στροφή 1 ότι σχεδόν έχασα τον έλεγχο.

6

Ερωτηθείς για το εάν ο Verstappen πίστευε ότι τράκαρε εσκεμμένα, ο Perez είπε:

Συζητήσαμε τι συνέβη στο Σάο Πάολο εσωτερικά. Συμφωνήσαμε ότι προς όφελος της ομάδας, αυτό θα πρέπει να παραμείνει εσωτερικό. Και είναι το καλύτερο, οπότε δεν ανοίγουμε εικασίες και μπορούμε να προχωρήσουμε. Μπορούμε να είμαστε η ομάδα που ήμασταν, ενωμένοι και δυνατοί. Και αυτή είναι η προτεραιότητα της ομάδας, θέλουμε να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας και να προχωρήσουμε.

Ο Perez διέψευσε αναφορές ότι η Red Bull είχε διεξαγάγει εσωτερική έρευνα για το περιστατικό του Μονακό ή πως είχε παραδεχτεί στον Christian Horner και στον Helmut Marko πως τράκαρε επίτηδες

Αυτά είναι απλώς εικασίες από τα μέσα ενημέρωσης εκεί έξω, και απλώς από ανθρώπους που δημιουργούν φήμες. Όπως είπα, όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα στην ομάδα και θέλουμε να κρατήσουμε τα πάντα μέσα στην ομάδα.