Όταν η Chrysler πουλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για καινούργια

Σχετικά άρθρα

To 1987 “έσκασε” το σκάνδαλο στο οποίο η Chrysler πουλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για καινούργια. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, τις οποίες η ίδια η εταιρεία δεν αρνείται, είχε αποσυνδέσει τα οδόμετρα σε τουλάχιστον 60.000 αυτοκίνητά της, τα οποία στη συνέχεια έδινε σε στελέχη και υπαλλήλους της να τα οδηγούν.

Παρότι οι κατηγορίες αφορούσαν μία περίοδο 18 μηνών που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 1985, η αυτοκινητοβιομηχανία βρέθηκε να αποσυνδέει οδόμετρα για δεκαετίες ολόκληρες, από το 1949.

Επισήμως, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για test drives από ειδικούς, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη διασφάλιση της ποιότητας των αυτοκινήτων της. Αν και αυτά τα test drives δεν ξεπερνούσαν, όπως λέει, τα 65 χιλιόμετρα σε κάθε αυτοκίνητο, αποκαλύφθηκε ότι κάποια είχαν διανύσει αποστάσεις έως και 645 χιλιομέτρων, πριν πουληθούν ως καινούρια.

Όπως έδειξαν οι έρευνες, στελέχη της Chrysler τα χρησιμοποιούσαν σαν προσωπικά τους αυτοκίνητα για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Μάλιστα, κάποια από αυτά είχαν υποστεί ζημιές σε ατυχήματα και είχαν διορθωθεί επιφανειακά. Φυσικά, οι πελάτες αγνοούσαν ότι ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόραζαν σαν να ήταν «του κουτιού».

Η απάτη της Chrysler αποκαλύφθηκε όταν τροχονόμοι που σταματούσαν αυτοκίνητά της για τυχαίους ελέγχους άρχισαν να βρίσκουν ότι τα οδόμετρα είχαν αποσυνδεθεί.

Η εταιρεία στις 14 Δεκεμβρίου 1987 δεν αρνήθηκε ότι είχε αποσυνδέσει τους χιλιομετρητές και δεσμεύτηκε να τους κρατά συνδεδεμένους, ώστε οι πελάτες της να γνωρίζουν τα πραγματικά χιλιόμετρα του αυτοκινήτου που αγοράζουν.

Επίσης, συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τους καταγγέλλοντες και πλήρωσε αποζημίωση 500 δολαρίων σε καθέναν από αυτούς. Το σκάνδαλο της κόστισε 16 εκατομμύρια δολάρια, με τον τότε πρόεδρό της, Lee Iacocca, να καλεί σε συνέντευξη Τύπου και να χαρακτηρίζει τη δράση “χαζή” και “ασυγχώρητη”.

Οι κατηγορίες για την απάτη με τα γυρισμένα χιλιόμετρα έγραψαν μια μελανή σελίδα στην ιστορία του αμερικανικού γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που κατά τα άλλα διένυε μια εξαιρετική δεκαετία.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημίωση 500 δολαρίων σε καθέναν από τους 32.000 πελάτες της που επηρεάστηκαν, με το σκάνδαλο να της κοστίζει 16 εκατ. δολάρια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Suzuki: Παραγωγή 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στην Ινδία

Η Suzuki ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδία στο τέλος Μαρτίου. Η Ινδία γίνεται η δεύτερη χώρα -μετά...

Να τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα εάν του βάλεις πολύ παραπάνω λάδι

Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απαιτούν λάδι για να λειτουργούν, αλλά τι γίνεται εάν βάλεις παραπάνω λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής; Μερικά...

Επίσημο: Η Alfa Romeo μετονομάζει τη Milano

Μόλις πέντε ημέρες μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια της Milano και τον ντόρο που έγινε, η Alfa Romeo αναγκάστηκε να μετονομάσει το νέο της μικρό...