Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Tesla το 2022

Σχετικά άρθρα

Από την αρχή της χρονιάς η μετοχή της Tesla έχει χάσει το 69% της αξίας της, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια πτωτικό σερί από το 2018. Η μετοχή της εταιρείας του Elon Musk έκλεισε την Τρίτη με πτώση 11% στα 109,1 δολάρια, ενώ χθες Τετάρτη έκλεισε στα 121,82 δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει υποχωρήσει από τα 1,24 τρισ, δολάρια στα 385 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις Walmart, J.P. Morgan Chase και Nvidia. Μετά και την πτώση της Τρίτης η Tesla έχασε τη θέση της στις δέκα κορυφαίες εταιρείες του χρηματιστηριακού S&P 500 με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, μια διάκριση που κατείχε από τότε που εισήλθε σε αυτόν, τον Δεκέμβριο του 2020.

Η πτώση αυτή την εβδομάδα οφείλεται κυρίως στην είδηση για τη μείωση της παραγωγής του εργοστασίου στη Σαγκάη αλλά και την είδηση της περασμένης εβδομάδας, όταν έγινε γνωστό πως η Tesla προσφέρει στους πελάτες της έκπτωση 7.500 δολαρίων για τα Model 3 και Model Y που θα παραδοθούν πριν από το τέλος του έτους.

Οι δύο αυτές εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους των επενδυτών πως η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιστέλλεται, ιδίως στις ΗΠΑ και στη Κίνα, Και αυτό για μια αυτοκινητοβιομηχανία όπως η Tesla, που η αποτίμησή της εξαρτάται από τις προοπτικές της μελλοντικής της ανάπτυξης, αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο. Αναλυτές εκτιμούν επίσης πως η πτώση της μετοχής της Tesla οφείλεται εν μέρει και εξαιτίας της εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk.

Από την IPO της το 2010, η Tesla έχει εμφανίσει μόνο μία χρονιά ακόμη ετήσια πτώση. Αυτό συνέβη το 2016, όταν η μετοχή της έχασε μόλις το 11% της αξίας της.

Μόνο τον Δεκέμβριο η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά 43%, στον χειρότερο με διαφορά μήνα όλων των εποχών. Έως τώρα σε κανέναν μήνα δεν είχε υποχωρήσει περισσότερο από 25%. Στο τέταρτο τρίμηνο, η μετοχή εμφανίζει απώλειες 58%, σε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ. Έως τώρα η χειρότερη επίδοση τριμήνου ήταν της τάξης του 38%. Ήρθε και πάλι φέτος, κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

Δεν είναι μόνο η Tesla που έχει δει την αξία της μετοχής της να υποχωρεί φέτος. Αυτή της Ford, από τις αρχές του έτους, έχει σημειώνει πτώση 45% και της General Motors 43%. Επίσης ολόκληρος ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρεί φέτος κατά 19%.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα