Με 2.000 ευρώ κύκλωμα έδινε τις απαντήσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

Σχετικά άρθρα

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από ιδιοκτήτες και υπάλληλο σχολών οδηγών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τεχνικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό παρενέβαιναν στη διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης, υποδεικνύοντας στους υποψήφιους τις σωστές απαντήσεις και αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομα κέρδη.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 4 ιδιοκτήτες και ένας υπάλληλος σχολών οδηγών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και 6 υποψήφιοι, από τους οποίους 3 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Προηγήθηκε κατάλληλη προανακριτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν μέσω ειδικών ανακριτικών τεχνικών, από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιοποίηση των οποίων καταδείχθηκε το εύρος καθώς και ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, ενώθηκαν σε ομάδα με διαρκή δράση και με καθορισμένους μεταξύ τους ρόλους, με σκοπό την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης σε άτομα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες πιθανότατα θα αποτύγχαναν στη διαδικασία των εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαν στη διάθεσή τους πλήθος οπτικοακουστικών συσκευών και γενικότερα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ώστε να μπορεί η ομάδα να «εξυπηρετεί» παράλληλα πολλούς υποψηφίους οδηγούς και με τον τρόπο αυτό να μεγεθύνονται τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, χορηγούσαν στους υποψηφίους τεχνικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό (ασυρμάτους καθώς και κινητή τηλεφωνική συσκευή με κάμερα και ακουστικό “ψείρα”), επιμελώς κρυμμένο σε ειδικό ρουχισμό (γιλέκα και μπλούζες) που φορούσαν οι υποψήφιοι οδηγοί. Στη συνέχεια επικοινωνούσαν, τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, με τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν στην αίθουσα διεξαγωγής εξετάσεων, ώστε να τους υποδεικνύουν τις σωστές απαντήσεις.

Για την παράνομη αυτή διαδικασία, το “κόστος” για κάθε περίπτωση ήταν διαφορετικό και άλλαζε ανάλογα με την περίπτωση του υποψηφίου, αλλά κατά κανόνα ζητούσαν από τους υποψήφιους οδηγούς χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 1.500 έως και 2.000 ευρώ, τα οποία υπερέβαιναν κατά πολύ τη συνηθισμένη – μέση αμοιβή για έκδοση άδειας οδήγησης.

Μάλιστα φρόντιζαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιώντας αποκομμένες ή κωδικοποιημένες λέξεις, ενώ επιπλέον βεβαίωναν ψευδώς ότι οι υποψήφιοι είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Οι συλλήψεις των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν και 6 υποψήφιοι κατά τη διάρκεια θεωρητικών εξετάσεων, όπου κατελήφθησαν να φέρουν τον προαναφερόμενο οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Από τις έρευνες που επακολούθησαν στους συλληφθέντες, στα οχήματά τους, στις οικίες καθώς και στις σχολές οδηγών τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • 52.965 ευρώ
  • νικητήρια δελτία των τυχερών παιγνίων, συνολικού κέρδους 63.000 ευρώ
  • 33 μπλούζες και γιλέκα διαφόρων μεγεθών, ειδικά διαμορφωμένα για την τοποθέτηση τεχνικού οπτικοακουστικού εξοπλισμού
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • πλήθος ακουστικών τύπου «ψείρα», καλωδίων, ασύρματων φορητών πομποδεκτών, αδειών οδήγησης, σφραγίδες ιατρών
  • 2 μεταλλικά αεροβόλα όπλα
  • μεταλλική σιδερογροθιά και κυνηγητικό μαχαίρι

Υπολογίζεται ότι, το οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπερβαίνει κατά πολύ τα 120.000 ευρώ, χρήματα τα οποία τα μέλη της προσπαθούσαν να παρουσιάσουν ως νόμιμα, αφού τα εμφάνιζαν ως κέρδη από τυχερά παίγνια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση εμπλοκής στην εν λόγω υπόθεση και άλλων προσώπων διαφόρων ειδικοτήτων, συνεχίζεται.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...

Λουκέτο για 2 χρόνια στα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα

Σε εξειδίκευση των μέτρων σφράγισης παραβατικών πρατηρίων καυσίμων για δυο συναπτά έτη και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των παραβατών, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κλείνει η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Kλείνει άμεσα η σήραγγα "Μαλακάσι Α" της Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση...