Ο Charles Leclerc έφυγε από το GP Μπαχρέιν με 0 βαθμούς, μιας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω μιας βλάβης στο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας και στη μονάδα ελέγχου.

Ο Μονεγάσκος σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα είπε πως η Red Bull βρίσκεται “σε άλλο πλανήτη”, αναφέροντας την “τρελή διαφορά” στον ρυθμό αγώνα που έχει η περσινή πρωταθλήτρια σε σχέση με αυτόν της Ferrari.

Δεν είναι αρκετά καλός ο ρυθμός αγώνα μας. Είμαστε μακριά από τη Red Bull, οπότε πρέπει να πιέσουμε και να καταλάβουμε τι βρήκαν φέτος το χειμώνα και βρίσκονται σε άλλο πλανήτη στο ρυθμό αγώνα. Εννοώ, προς το παρόν, δεν ξέρουμε. Είμαστε γρήγοροι στις κατατακτήριες, αλλά δεν είμαστε γρήγοροι στον αγώνα, και δεν είναι λίγο. Οπότε νομίζω ότι η Red Bull βρήκε κάτι μεγάλο κάπου και πρέπει να το βρούμε και εμείς.

Είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβεις γιατί προφανώς το μονοθέσιο από τις κατατακτήριες στον αγώνα δεν αλλάζει καθόλου. Αλλά για κάποιο λόγο σε έναν γύρο είμαστε πολύ κοντά τους, και στον αγώνα είμαστε ένα δευτερόλεπτο μακριά σε ορισμένα σημεία του αγώνα. Είναι τρελή η διαφορά, οπότε πρέπει να το εξετάσουμε.

Ερωτηθείς εάν η Ferrari είχε σημειώσει βελτίωση στην ευθεία που ήλπιζε, ο Leclerc είπε:

Ναι, αλλά μας λείπουν οι στροφές τώρα.

Η Ferrari υπέφερε από μεγαλύτερη υποβάθμιση ελαστικών (degradation) σε σχέση με τη Red Bull στον αγώνα, κάτι που συνέβαινε και πέρυσι, με την ιταλική ομάδα να εξηγεί πως η υποβάθμιση επιδεινώθηκε πέρυσι επειδή οι οδηγοί της έπρεπε να πιέσουν περισσότερο κατά την διάρκεια των αγώνων προκειμένου να “πιάσουν” τον ρυθμό των Red Bull.

Ο Leclerc αναγνώρισε ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο GP του Μπαχρέιν:

Νομίζω ότι είμαστε απλώς αργοί. Η υποβάθμιση των ελαστικών μπορεί να είναι λίγο περισσότερο, αλλά τελικά απλώς μας λείπουν οι επιδόσεις. Πρέπει να πιέσουμε περισσότερο για να πάρουμε τις επιδόσεις από το μονοθέσιο, οπότε θα εμφανιστεί το degradation. Πρέπει να το εξετάσουμε γιατί προς το παρόν είμαστε πολύ μακριά από τον ρυθμό του Verstappen.

Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε τo degradation και τις επιδόσεις. Νομίζω ότι τελικά είμαστε πολύ αργοί στον αγώνα και επειδή είμαστε πολύ αργοί πιέζουμε πολύ και καταστρέφουμε τα ελαστικά, επειδή είμαστε αργοί.

Η Red Bull φαίνεται να έχει πολύ περισσότερες επιδόσεις από ό,τι εμείς στον αγώνα, ώστε να μπορούν να τον ελέγχουν [τον ρυθμό] στους πρώτους γύρους και μετά να αρχίσουν να πιέζουν και έτσι αυτή η υποβάθμιση των ελαστικών είναι πολύ καλύτερη.

Ο Leclerc επέμεινε ότι υπήρχαν ελάχιστα θετικά στοιχεία από το Σαββατοκύριακο του Μπαχρέιν, δεδομένου τόσο του ζητήματος απόδοσης όσο και της αναξιοπιστίας που έπληξε το αυτοκίνητό του.

Το μόνο θετικό που μπορούμε να αφαιρέσουμε από το Σαββατοκύριακο είναι ότι κάναμε τη σωστή επιλογή στις κατατακτήριες, διατηρώντας μια τετράδα νέων μαλακών ελαστικών για τον αγώνα. Κάναμε μια καλή εκκίνηση, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι αρκετό για να με κάνει χαρούμενο μετά από αυτό που συνέβη. Ήμασταν στη δεύτερη θέση για αρκετούς γύρους, που ειλικρινά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να ελπίζουμε.

Στη συνέχεια με πέρασε ο Checo που ήταν απλώς θέμα χρόνου. Ήταν σε ένα δικό τους πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο όσον αφορά την ταχύτητα, οπότε δεν μπορούσαμε πραγματικά να τους αμφισβητήσουμε. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία, καθώς για να πάρεις βαθμούς πρέπει να τερματίσεις στον αγώνα.

Το μόνο που είχα ήταν να προσπαθήσω να διαχειριστώ τον ρυθμό, να διαχειριστώ τη διαφορά με τα παιδιά πίσω, κάτι που έκανα, όχι πραγματικά να πιέζω, αλλά ούτως ή άλλως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος στο μονοθέσιο για να μπορέσω να παλέψω με τη Red Bull. Έτσι η τρίτη ήταν η σωστή θέση, αλλά δυστυχώς, δεν τερματίσαμε τον αγώνα.