Το καλοκαίρι του 2020 η Nissan αποκάλυψε το Ariya με σκοπό τα πρώτα αυτοκίνητα να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Ιαπωνίας από τα μέσα του 2021. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας των ελλείψεων σε τσιπ και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και της πανδημίας της Covid-19.

Έκτοτε, το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού SUV της ιαπωνικής εταιρίας έπαιρνε μετάθεση ανά τακτά διαστήματα, ώστε τελικά να ξεκινήσει η διάθεση του με αργούς ρυθμούς στα μέσα Μαΐου του 2022 στην Ιαπωνία και λίγες εβδομάδες αργότερα στις υπόλοιπες αγορές.

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV είναι το πρώτο ολοκαίνουργιο παγκόσμιο αυτοκίνητο της Nissan τα τελευταία πέντε χρόνια και σηματοδότησε την πρόθεση της να αφήσει πίσω της την αναταραχή που ακολούθησε ο εκδιωγμός του Carlos Ghosn. Ωστόσο, η παραγωγή του Ariya είναι τουλάχιστον κατά το 35% χαμηλότερη από τον αρχικό προγραμματισμό, εμποδίζοντας τις παραδόσεις σε νέους πελάτες.

Η παραγωγή του Ariya έχει επιβραδυνθεί λόγω προβλημάτων στην εξαιρετικά αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής του “ευφυούς” τμήματος του εργοστασίου, που κατασκεύασε η ιαπωνική εταιρία στο Tochigi, που βρίσκεται βόρεια του Τόκιο.

Η Nissan σχεδίασε ένα σύστημα παραγωγής, που θα της επέτρεπε να συναρμολογεί αυτοκίνητα με διαφορετικά μηχανικά σύνολα -ηλεκτροκινητήρες, μπαταρίες, υβριδικά και κινητήρες εσωτερικής καύσης- στην ίδια γραμμή. Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει αποδειχθεί μια εξαιρετικά υψηλή πρόκληση για την εταιρία, ενώ και το βαφείο έχει γίνει πονοκέφαλος.

Η ιαπωνική εταιρία είχε σαν στόχο την παραγωγή 400 Ariya ημερησίως, που ισοδυναμεί με σχεδόν 9.000 οχήματα ανά μήνα και περισσότερα από 100.000 ετησίως. Η παραγωγή τους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερη, καθώς για τον Μάρτιο είχε προβλεφθεί να παραχθούν λιγότερο από 6.900 οχήματα, για τον Απρίλιο περίπου 5.200, και για τον Μάιο 5.400 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις σημειώσεις προγραμματισμού. Ωστόσο, έκτοτε η πρόβλεψη μειώθηκε περαιτέρω.

Η Nissan δεν σχολιάζει τους στόχους παραγωγής ή την τρέχουσα παραγωγή.