Το πρώην εργοστάσιο της Saab στο Trollhattan της Σουηδίας, έχει μπει σε “χειμερία νάρκη”, καθώς η ιδιοκτήτρια National Electric Vehicle Sweden (NEVS) βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία.

Από τους 340 εργαζομένους του εργοστασίου, οι 320 θα απολυθούν, με την NEVS να λέει πως έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κατάλληλα εργατικά συνδικάτα για να παράσχει στο επηρεαζόμενο προσωπικό υποστήριξη και νομικές συμβουλές.

Η προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της NEVS, Nina Selander δήλωσε:

Με μεγάλη λύπη, σήμερα σας ενημερώνουμε ότι η NEVS θα τεθεί πλέον σε κατάσταση αδρανοποίησης, που σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να μειώσουμε όλα τα κόστη και να υποφέρουμε από απολύσεις σε όλους τους τομείς της εταιρείας.

Η απόφασή μας έρχεται αφού οι ιδιοκτήτες μας Evergrande και οι επενδυτές μας δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το συμβόλαιό μας.

Η NEVS προσθέτει στην ανακοίνωσή της πως οι ευκαιρίες για τη λύση κινητικότητας PONS, με επίκεντρο το Sango, ένα εξαθέσιο αυτόνομο λεωφορείο, παρόμοιο με το Cruise Origin της General Motors, παραμένουν, αλλά η αναδιάρθρωση της εταιρείας θα είναι μόνιμη.

Η κίνηση έρχεται ως το τελευταίο πλήγμα στις προσπάθειες του Ομίλου Evergrande να εισέλθει στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο κινεζικός κολοσσός στον τομέα των real estate αγωνίστηκε να αυξήσει τη ζήτηση για τα αυτοκίνητα του στην εγχώρια αγορά, αλλά μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022, πέτυχε μόλις 324 πωλήσεις του ηλεκτρικού crossover Hengchi 5, με αποτέλεσμα να σταματήσει τη μαζική παραγωγή.

Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με μια κρίσης χρέους τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η οποία πυροδοτήθηκε από δυσκολίες στον κινεζικό τομέα ακινήτων.

Σύμφωνα με μια αναφορά, η NEVS πουλήθηκε σε έναν νέο ιδιοκτήτη τον Ιανουάριο, αλλά η κατάσταση αδρανοποίησης που ανακοίνωσε η Evergrande υποδηλώνει ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να έχει καταρρεύσει.

Η NEVS ιδρύθηκε το 2012 ως συνέχεια της Saab, έχοντας αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της κατεστραμμένης αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την πτώχευση της. Το 2017 ξεκίνησε την παραγωγή του 9-3EV, της ηλεκτρικής έκδοσης του Saab 9-3 δεύτερης γενιάς και τον Ιανουάριο του 2019 εξαγοράστηκε από την Evergrande.