GP Αυστραλίας 2023: Βόλτα στο πάρκο και εύκολη νίκη ο Verstappen

Σχετικά άρθρα

Παρά το χάος των τελευταίων γύρων, ο Max Verstappen κατέκτησε τη νίκη στο Grand Prix της Αυστραλίας, καθώς δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα. Αυτή είναι η 37η νίκη στην καριέρα του Ολλανδού στην F1 και η δεύτερη φετινή του, ενώ βλέπει για πρώτη φορά πρώτος την καρό σημαία στην πίστα του Albert Park.

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Lewis Hamilton, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Fernando Alonso, για τρίτο συνεχόμενο αγώνα με τη νέα του ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βάθρο ανέβηκαν τρεις πρωταθλητές της F1, με 11 συνολικά πρωταθλήματα στο ενεργητικό τους.

Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τα πολλά αυτοκίνητα ασφαλείας -εικονικά και κανονικά- καθώς και από τρεις κόκκινες σημαίες, η πρώτη εκ των οποίων μόνο για να καθαρίσουν οι υπεύθυνοι της πίστας μερικά χαλίκια από την αγωνιστική γραμμή, μετά την έξοδο του Alex Albon.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων στην αρχική εκκίνηση του αγώνα, ο Verstappen έχασε τη θέση του τόσο από τον George Russell, όσο και από τον Hamilton, με το αυτοκίνητο ασφαλείας να κάνει δύο διαδοχικές εμφανίσεις εξαιτίας της επαφής του Charles Leclerc με τον Lance Stroll και λίγους γύρους αργότερα για το ατύχημα που είχε ο Alex Albon.

Περιέργως, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να διακόψουν τον αγώνα για το περιστατικό του Albon, κάτι που έφερε όλους τους οδηγούς πίσω στα pits, με τον Hamilton να είναι πρώτος σε εκείνο το σημείο, έχοντας πίσω του τους Verstappen και Alonso, εκμεταλλευόμενοι την ατυχία των Russell και Carlos Sainz, οι οποίοι ήταν οι δύο πρώτοι οδηγοί που μπήκαν στα pits για να φορέσουν φρέσκα λάστιχα, με την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας και λίγο πριν τη διακοπή.

Με ελεύθερη επιλογή ελαστικών από όλους τους οδηγούς για την επανεκκίνηση, όλοι τους τοποθέτησαν τη σκληρή γόμα με την ελπίδα να φτάσουν έως την καρό σημαία, παρότι απέμεναν 51 γύροι. Ο Hamilton αρχικά κράτησε το προβάδισμα από τον Verstappen, αλλά ο οδηγός της Red Bull σύντομα μπήκε στην εμβέλεια του DRS και προσπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία τον Βρετανό και επέστρεψε στην 1η θέση, λίγες στιγμές πριν η τύχη γυρίσει την πλάτη στον George Russell, καθώς το power unit της Mercedes παρέδωσε το πνεύμα του του και πήρε φωτιά το πίσω μέρος της W14.

Αυτό το περιστατικό έφερε το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας για λίγους γύρους και με την επανεκκίνηση, ο Verstappen διέλυσε τον ανταγωνισμό αυξάνοντας συνεχώς τη διαφορά του από τον δεύτερο Hamilton, αποκτώντας γρήγορα ένα άνετο προβάδισμα. Ο Hamilton ήταν σε θέση να διαχειριστεί τη διαφορά του από τον Alonso για τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, με τον Ισπανό οδηγό της Aston Martin να έχει πίσω του τους Carlos Sainz και Pierre Gasly, οι οποίοι ανέκαμψαν και μάχονταν για τις θέσεις του βάθρου.

Αλλά ακριβώς τη στιγμή που ο αγώνας φαινόταν να ολοκληρώνεται χωρίς κάποιο άλλο δράμα, ένα ακόμα αυτοκίνητο ασφαλείας και στη συνέχεια μια άλλη κόκκινη σημαία, ενεργοποιήθηκε 3 γύρους πριν το τέλος, όταν ο Kevin Magnussen χτύπησε τον τοίχο βγαίνοντας από τη στροφή 2, όπου έχασε τον πίσω δεξιό του τροχό και σκόρπισε συντρίμμια της Haas του στην αγωνιστική γραμμή.

Αυτό σήμαινε ότι όλοι οι οδηγοί μπήκαν ξανά στα pits και είχαν την ευκαιρία για έναν super sprint αγώνα δύο γύρων με τη μαλακή γόμα των ελαστικών να έχει επιλεχθεί από όλους. Ωστόσο, πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα μετά την τρίτη στατική επανεκκίνηση και είχαμε περαιτέρω επαφές και δράματα, καθώς ο Sainz είχε επαφή με τον Alonso στην 1η στροφή.

Λίγα μέτρα πιο πίσω, ο Gasly κατάφερε να αποφύγει τους οδηγούς των Ferrari και Aston Martin, με αποτέλεσμα ο Esteban Ocon να πέσει πάνω του, καθώς ο πρώτος επέστρεψε στη πίστα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια σφοδρή επαφή των δύο οδηγών της Alpine και να εγκαταλείπουν επιτόπου. Στο χάος της επανεκκίνησης, ο Logan Sargeant έπεσε στο πίσω μέρος του Nyck de Vries, με τους Sergio Perez -ο οποίος εκκίνησε από το pit lane- και Lance Stroll να είχαν εξόδους εκτός πίστας.

Μετά από κάποια σύγχυση σχετικά με το πώς θα προχωρήσει ο αγώνας και πως θα καθοριστούν τα αποτελέσματα, οι αγωνοδίκες έκριναν ότι ο αγώνας θα ολοκληρωθεί πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας με τη σειρά της προηγούμενης εκκίνησης, μείον τα αυτοκίνητα που είχαν αποκλειστεί, καθώς μετά την τελευταία επανεκκίνηση τα μονοθέσια δεν είχαν περάσει τη γραμμή του πρώτο sector της πίστας, άρα ο γύρος ήταν ως μη γενόμενος.

Έτσι, ο Verstappen είδε πρώτος την καρό σημαία, για να ακολουθήσουν οι Hamilton και Alonso που ολοκλήρωσαν το βάθρο, μπροστά από τους Sainz, Stroll, Perez και Lando Norris.

Ωστόσο, ο Sainz πήρε ποινή πέντε δευτερολέπτων για την επαφή του με τον Alonso στον μη γενόμενο γύρο κατά την επανεκκίνηση μετά την έξοδο του Magnussen. Έτσι, στην 4η θέση τερμάτισε ο Lance Stroll, στην 5η θέση ο Sergio Perez, για να ακολουθήσουν οι Lando Norris (6ος) και Nico Hulkenberg (7ος).

Ο τελευταίος κράτησε πίσω του τον αγαπημένο των παρευρισκόμενων στο Albert Park, Oscar Piastri, με τον Αυστραλό οδηγό της McLaren να κατακτά βαθμούς στον ντεμπούτο του στον αγώνα της πατρίδας του. Την πρώτη 10άδα ολοκλήρωσαν οι Zhou Guanyu και Yuki Tsunoda, ενώ 11ος βρέθηκε ο Valtteri Bottas.

Οδηγός της ημέρας

Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, ένας οδηγός της Red Bull κατακτά το εν λόγω βραβείο, καθώς στον γεμάτο δράμα αγώνας της Μελβούρνης, με πολλές επαφές, κόκκινες σημαίες και επανεκκινήσεις, ο Sergio Perez πήρε τις ψήφους του κοινού. Ο Μεξικανός ξεκίνησε από το pit lane, αλλά ανέκαμψε με εξαιρετική οδήγηση στο σημερινό αγώνα και κατάφερε να τερματίσει 5ος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Perez συγκέντρωσε το 21,3% των ψήφων, για να τον ακολουθήσει ο Lewis Hamilton με το 14,3% των ψήφων, ο Pierre Gasly (10,3%), ο Lando Norris (9,6%) και ο Carlos Sainz (9%).

Ταχύτερος γύρος

Εκτός από οδηγός του αγώνα, ο Perez κατέκτησε και τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερου γύρου, κάτι που το κατάφερε στον 53ο γύρο του αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μεξικανός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:20.235, για να τον ακολουθήσουν οι Max Verstappen με 1:20.342, Carlos Sainz με 1:20.467, Fernando Alonso με 1:20.476 και Lewis Hamilton με 1:20.613.

Επόμενος αγώνας

Η Formula 1 κάνει μια μεγάλη διακοπή, καθώς ο αγώνας της Κίνας που είχε προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου δεν αντικαταστάθηκε, και έτσι το επόμενο Grand Prix θα διεξαχθεί στις 28 με 30 Απριλίου, στο Αζερμπαϊτζάν και τους δρόμους του Μπακού.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Max Verstappen Red Bull Honda 2:32:38.371
2 Lewis Hamilton Mercedes +0,179 δευτ.
3 Fernando Alonso Aston Martin Mercedes +0,769 δευτ.
4 Lance Stroll Aston Martin Mercedes +3,082 δευτ.
5 Sergio Perez Red Bull Honda +3,320 δευτ.
6 Lando Norris McLaren Mercedes +3,701 δευτ.
7 Nico Hulkenberg Haas Ferrari +4,939 δευτ.
8 Oscar Piastri McLaren Mercedes +5,382 δευτ.
9 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari +5,713 δευτ.
10 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda +6,052 δευτ.
11 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +6,513 δευτ.
12 Carlos Sainz Ferrari +6,594 δευτ.
13 Pierre Gasly Alpine Renault Εγκατέλειψε
14 Esteban Ocon Alpine Renault Εγκατέλειψε
15 Nyck De Vries AlphaTauri Honda Εγκατέλειψε
16 Logan Sargeant Williams Mercedes Εγκατέλειψε
17 Kevin Magnussen Haas Ferrari Εγκατέλειψε
NC George Russell Mercedes Εγκατέλειψε
NC Alexander Albon Williams Mercedes Εγκατέλειψε
NC Charles Leclerc Ferrari Εγκατέλειψε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 69
2 Sergio Perez Red Bull Racing Honda 54
3 Fernando Alonso Aston Martin Mercedes 45
4 Lewis Hamilton Mercedes 38
5 Carlos Sainz Ferrari 20
6 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 20
7 George Russell Mercedes 18
8 Lando Norris McLaren Mercedes 8
9 Nico Hulkenberg Haas Ferrari 6
10 Charles Leclerc Ferrari 6
11 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 4
12 Esteban Ocon Alpine Renault 4
13 Pierre Gasly Alpine Renault 4
14 Oscar Piastri McLaren Mercedes 4
15 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 2
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda 1
17 Kevin Magnussen Haas Ferrari 1
18 Alexander Albon Williams Mercedes 1
19 Logan Sargeant Williams Mercedes 0
20 Nyck De Vries AlphaTauri Honda 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Red Bull Honda 123
2 Aston Martin Mercedes 65
3 Mercedes 56
4 Ferrari 26
5 McLaren Mercedes 12
6 Alpine Renault 8
7 Haas Ferrari 7
8 Alfa Romeo Ferrari 6
9 AlphaTauri Honda 1
10 Williams Mercedes 1

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...