Η Χιλή κρατικοποιεί την βιομηχανία λιθίου

Σχετικά άρθρα

Ο πρόεδρος της Χιλής Gabriel Boric έκανε γνωστό πως σκοπεύει να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου της χώρας και να ιδρύσει κρατική επιχείρηση η οποία θα παράγει το μέταλλο, απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ανακοινώνοντας το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για το ζήτημα, την εθνική πολιτική για το λίθιο, ο Boric εξήγησε πως οι μελλοντικές συμβάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων θα ανατίθενται σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με κρατικό έλεγχο, τονίζοντας την ανάγκη για μια “συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα”, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, ξένη και τοπική, που θέλει να εκμεταλλευτεί το λίθιο στη Χιλή, πρέπει να συνεργαστεί με το κράτος,

είπε ο Boric που διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα τερματίσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφτεί με τις εταιρείες SQM και Albemarle, όμως θα διαπραγματευτεί κρατική συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αφού εκπνεύσει η ισχύς τους.

Η Χιλή είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα λιθίου, με 9,6 εκατομμύρια τόνους, μετά τη Βολιβία με 21 εκατομμύρια και την Αργεντινή με 19,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρυσι, ωστόσο, η Χιλή ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με 39.000 τόνους, μετά την Αυστραλία (61.000 τόνους).

Ο Μπόριτς θέλει να δημιουργήσει μια εθνική εταιρεία λιθίου που θα συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί γρήγορα, επειδή θα απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, την οποία δεν διαθέτει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εταιρείες εξόρυξης λιθίου στη Χιλή: η αμερικανική Albemarle και η Χιλιάνικη Chemical and Mining Company (Soquimich), η οποία για τρεις δεκαετίες ελέγχεται από τον Julio Ponce Lerou, πεθερός του οποίου ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ. Ο Boric είπε ότι τα συμβόλαια με τον Ponce, θα τηρηθούν.

Πέρυσι, η εταιρεία Soquimich κατέβαλε στην κυβέρνηση της Χιλής περισσότερα από 5 δισ. δολάρια για την εξόρυξη λιθίου, σχεδόν τα διπλάσια, από την κρατική εταιρεία χαλκού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση για λίθιο θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δύο δεκαετίες λόγω της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως και του γεγονότος ότι τα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου.

Ο Χιλιανός πρόεδρος είπε ότι, εκτός από τη συμμετοχή στην εξόρυξη, η κυβέρνηση θα προωθήσει την ανάπτυξη προϊόντων λιθίου προστιθέμενης αξίας, με στόχο η χώρα να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός λιθίου στον κόσμο.

Η υπουργός Ορυκτών Πόρων της Χιλής, Marcela Hernando είπε πάντως πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της στην εκμετάλλευση του λιθίου επειδή “η τεχνολογία και η γνώση βρίσκονται στην ιδιωτική βιομηχανία”.

[Photo credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...