Αττική Οδός: Τα διόδια θα μειωθούν στα 2,5 ευρώ

Σχετικά άρθρα

Την έγκριση του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το κείμενο, η νέα σύμβαση προβλέπει τη μείωση των διοδίων μετά τη νέα παραχώρηση και για διάστημα πέντε ετών στα 2,5 ευρώ από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο νέος παραχωρησιούχος έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το αντίτιμο διέλευσης, αλλά μετά την πάροδο της πενταετίας και υποβάλλοντας αίτημα αύξησης το οποίο να τεκμηριώνεται από τις κυκλοφοριακές συνθήκες του αυτοκινητοδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος όρος στο σχέδιο σύμβασης μπήκε κατόπιν συνεννόησης του ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε ζητήσει τη μείωση των διοδίων.

Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ

Να σημειωθεί πως το ΤΑΙΠΕΔ είχε προτείνει ένα διαφορετικό σύστημα τιμολόγησης της διέλευσης των οχημάτων. Τα διόδια σε ώρες μη κυκλοφοριακής αιχμής θα μειώνονταν και σε ώρες αυξημένης κυκλοφορίας θα ανέβαιναν λειτουργώντας ως αντικίνητρο για τη διέλευση των οδηγών.

Στην Αττική Οδό σημειώνονται, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές εξόδους μποτιλιαρίσματα και η προαναφερόμενη πρόταση αποσκοπούσε στην αποσυμφόρηση της.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού βρίσκεται στην τελευταία φάση και έχει οριστεί ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών η 29η Μάϊου του 2023.

Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η προαναφερόμενη καταληκτική ημερομηνία θα παραταθεί λόγω της επενδυτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η εκλογική περίοδος.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν φτάσει οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα. Η νέα παραχώρηση θα είναι διάρκειας 25 ετών, ενώ η υφιστάμενη λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Λ. Βάρκιζας – Σουνίου στη θέση Λιμανάκια ανακοίνωσε η Τροχαία για την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024. Συγκεκριμένα, λόγω εκτέλεσης...

Ξεκινούν και πάλι τα έργα για το Flyover. Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Ξεκινούν και πάλι τα έργα κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει...

Με πρόσθετες αποζημιώσεις προς τους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο

Με πρόσθετες αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων στα έργα, οι οποίες προκαλούνται και από τους αργούς χρόνους...