Οι υπάλληλοι του εργοστασίου Pomigliano της Stellantis, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε αυτό, προχωρώντας σε ολιγόωρες στάσεις εργασίας.

1

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζονται τα Alfa Romeo Tonale, Dodge Hornet και Fiat Panda, με τους υπαλλήλους να παραπονιούνται για ανεπαρκή θέρμανση, για ανθυγιεινές τουαλέτες, όπως επίσης και για την έλλειψη εξοπλισμού εργασίας. Ο Mario Di Costanzo, επικεφαλής της Fiom, της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μεταλλουργών, δήλωσε:

Το εργοστάσιο είναι βρώμικο και οι τουαλέτες βρωμάνε. Λείπουν οι φόρμες εργασίας, ορισμένοι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν μήνες για να αντικαταστήσουν τις παλιές και φθαρμένες φόρμες τους.

Η Stellantis απορρίπτει τους ισχυρισμούς, τονίζοντας πως ενεργεί στο πλαίσιο των συμβάσεων εργασίας και με σεβασμό προς τους εργαζομένους της. Επιπλέον λέει πως οι απεργίες δεν οδήγησαν στο σταμάτημα των γραμμών παραγωγής, αλλά στην επιβράδυνσή τους.

Η Stellantis ενεργεί πάντα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης εργασίας και με σεβασμό στους εργαζομένους της, λαμβάνοντας υπόψη και το ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αυτοκινητοβιομηχανία,

αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

2

Δεν είναι όμως μόνο οι υπάλληλοι του ιταλικού εργοστασίου που πιέζουν για να βελτιώσει η Stellantis της συνθήκες εργασίας, μιας και η επικεφαλής του γαλλικού συνδικάτου CFDT, Christine Virassamy δήλωσε πως η Stellantis δεν έχει κάνει επαρκείς επενδύσεις στη συντήρηση γαλλικών εργοστασίων.

Συχνά υπάρχουν βουλωμένες τουαλέτες, ή λείπει σαπούνι και το γρασίδι δεν είναι κομμένο. Οι ανεμιστήρες λείπουν το καλοκαίρι και η κατάσταση γίνεται αποπνικτική.

Προ δύο μηνών η Stellantis έκανε γνωστά τα σχέδια της να περικόψει έως και 2.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία φέτος. Οι περικοπές αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,3% του εργατικού δυναμικού της στη γειτονική χώρα, με το σύνολο των υπαλλήλων της να ανέρχεται σε περίπου 47.000 άτομα.