Επίσημο: Η Aston Martin με κινητήρες Honda από το 2026

Σχετικά άρθρα

Επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές φήμες, η Honda ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ότι θα είναι ο επίσημος προμηθευτής μονάδων ισχύος της Aston Martin στη Formula 1 από το 2026.

Θεωρητικά, η Honda έφυγε από τη F1 στα τέλη του 2021, μετά από επτά χρόνια παραμονής στο άθλημα που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος οδηγών του Max Verstappen εκείνη τη χρονιά. Ωστόσο, η σχέση της με τη Red Bull συνεχίστηκε, κέρδισαν και τα δύο πρωταθλήματα το 2022, και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2025, με την ιαπωνική εταιρία να παρέχει στην αυστριακή ομάδα της μονάδες ισχύος της.

Με τη Red Bull να ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, συστήνοντας ένα νέο τμήμα -το Red Bull Powertrains- με τη βοήθεια του νέου τους συνεργάτη, τη Ford, η Honda έπρεπε να ψάξει αλλού. Έτσι, ήρθε σε συμφωνία με την Aston Martin, η οποία ήθελε να βρει συνεργάτη που θα αναπτύξει ένα “κατά παραγγελία” power unit για την ομάδα.

Η Mercedes, η οποία είναι συνεργάτης της ομάδας, θα συνεχίσει να προμηθεύει την Aston Martin με μονάδες ισχύος, συν το κιβώτιο ταχυτήτων και την πίσω ανάρτηση, μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Lawrence Stroll, εκτελεστικός πρόεδρος της Aston Martin F1, δήλωσε:

Θα ήθελα να καλωσορίσω τη Honda και τη Honda Racing Corporation (HRC) στην ομάδα της Aston Martin Aramco Cognizant Formula One. Μοιραζόμαστε μια αμοιβαία ορμή, αποφασιστικότητα και αμείλικτη φιλοδοξία να πετύχουμε στην πίστα.

Η Honda είναι ένας παγκόσμιος τιτάνας και η επιτυχία της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι μακροχρόνια και απίστευτα εντυπωσιακή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Mibe και τον κ. Watanabe, καθώς και ολόκληρη την ομάδα στο HRC καθώς ξεκινάμε μαζί αυτό το συναρπαστικό μέλλον από το 2026.

Ο Toshihiro Mibe, CEO της Honda, είπε με τη σειρά του:

Ένας από τους βασικούς λόγους για την απόφασή μας να ανταποκριθούμε στη νέα πρόκληση στη F1 είναι ότι η κορυφαία μορφή αγώνων στον κόσμο προσπαθεί να γίνει μια βιώσιμη σειρά αγώνων, η οποία είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση που στοχεύει η Honda προς την ουδετερότητα άνθρακα, και θα γίνει μια πλατφόρμα που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης μας.

Η Honda είναι μια εταιρεία που έχει ιστορία ανάπτυξης αναλαμβάνοντας προκλήσεις και κερδίζοντας αγώνες παγκόσμιας κλάσης. Με τους νέους κανονισμούς του 2026, το κλειδί για τη νίκη θα είναι ένας συμπαγής, ελαφρύς και υψηλής ισχύος ηλεκτροκινητήρας με υψηλής απόδοσης μπαταρία ικανή να χειριστεί υψηλή και γρήγορη απόδοση ισχύος, καθώς και την τεχνολογία διαχείρισης ενέργειας.

Πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από αυτή τη νέα πρόκληση μπορούν δυνητικά να εφαρμοστούν απευθείας στα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής μας, όπως ένα ηλεκτρικό κορυφαίο σπορ μοντέλο και τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του eVTOL που βρίσκεται υπό έρευνα και ανάπτυξη.

Η Honda και ο νέος μας συνεργάτης, η Aston Martin F1 Team, μοιράζονται την ίδια ειλικρινή στάση και αποφασιστικότητα να κερδίσουν, οπότε ξεκινώντας από τη σεζόν του 2026, θα εργαστούμε μαζί και θα αγωνιστούμε για τον τίτλο του πρωταθλήματος ως Aston Martin Aramco Honda.

Η Honda έχει τον απόλυτο σεβασμό για τη FIA, η οποία πήρε μια τολμηρή απόφαση να εισαγάγει αυτούς τους νέους και απαιτητικούς κανονισμούς για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα τόσο των αγωνιστικών δραστηριοτήτων όσο και του παγκόσμιου περιβάλλοντος, και για την Formula 1. Επιπλέον οι νέοι κανονισμοί ενισχύουν την αξία της επωνυμίας της και την διασφάλιση της εξέλιξης της ως των πιο διάσημων αγώνων αυτοκινήτου στον κόσμο.

Να θυμίσω ότι από 2026 θα ισχύουν νέοι κανονισμοί για τα power units, με τα επόμενης γενιάς μονοθέσια της Formula 1 να είναι εξίσου δυνατά με τα σημερινά, αλλά θα καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα παράγουν καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες τους Bottas και Guanyu να μαθαίνουν να driftάρουν

Ο Valtteri Bottas και ο Zhou Guanyu, στο περιθώριο του GP της Αυστραλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην πίστα Calder...

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...
Autoblog.gr