Κινητήρα που καταναλώνει αμμωνία δημιούργησαν η GAC και η Toyota

Σχετικά άρθρα

Η κινέζικη GAC συνεργάστηκε με την Toyota και παρουσιάζουν έναν 2,0-λιτρο κινητήρα εσωτερικής καύσης που καταναλώνει υγρή αμμωνία. Ο κινητήρας αποδίδει 163 άλογα και σύμφωνα με τις εταιρίες εκπέμπει 90% λιγότερο CO2 σε σύγκριση με έναν αντίστοιχο κινητήρα βενζίνης. Αν και δεν είναι ο πρώτος κινητήρας που αναπτύχθηκε για να λειτουργεί με αμμωνία, είναι ο πρώτος που προτείνεται για πιθανή χρήση σε επιβατικά αυτοκίνητα.

Η αμμωνία έχει περίπου την μισή ενεργειακή πυκνότητα συγκριτικά με την βενζίνη, περίπου 3,6 kWh ανά λίτρο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν εκπέμπει άνθρακα, υδρογονάνθρακες ή CO2 όταν καίγεται. Πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής αμμωνίας χρησιμοποιείται στη γεωργία ως λίπασμα. Χρησιμοποιείται επίσης ως ψυκτικό αέριο και στην κατασκευή πλαστικών, υφασμάτων, εκρηκτικών και φυτοφαρμάκων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρίες αναπτύσσουν κινητήρα που καταναλώνει αμμωνία, αφού αρκετές εταιρίες, ιδίως στη βιομηχανία φορτηγών και ναυτιλίας, εξετάζουν την αμμωνία ως εναλλακτικό καύσιμο. Ωστόσο η χρήση αμμωνίας ως πηγή καυσίμου ενέχει κινδύνους και η έκθεση σε αρκετή από αυτή μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, εξαιτίας της τοξικότητα της.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο έχει ήδη διερευνηθεί στις βιομηχανίες φορτηγών και ναυτιλίας ως πηγή καυσίμου είναι ότι επειδή αυτές οι βιομηχανίες είναι ειδικές στη διανομή και τον χειρισμό τοξικών ουσιών, όπως η αμμωνία. Ως καύσιμο, η αμμωνία έχει χαμηλή ευφλεκτότητα, ενώ παράγει και πολλές εκπομπές αζώτου.

Η GAC αναφέρει πως έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα των εκπομπών αυξημένων ποσοτήτων αζώτου, όπως και αυτό της αυξημένης πίεσης εντός του θαλάμου καύσης. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής της αμμωνίας θεωρείται ενεργοβόρα, αλλά πρόσφατα υπήρξε παραγωγή μικρής κλίμακας “πράσινης” αμμωνίας, με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που σχεδόν εκμηδενίζουν το ανθρακικό αποτύπωμα.

Το κατά πόσο η GAC και η Toyota θα περάσουν τον συγκεκριμένο κινητήρα στη παραγωγή είναι κάτι που δεν το ανακοίνωσαν.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...

Δύο νέα ηλεκτρικά παρουσίασε η Toyota στη Κίνα

Στην έκθεση του Πεκίνου η Toyota παρουσίασε τα bZ3C και bZ3X, δύο νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της Κίνας. Αποτελούν τις...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...