Hyundai και Kia αναπτύσσουν τροχούς με ενσωματωμένες αλυσίδες χιονιού

Σχετικά άρθρα

Η Hyundai και η Kia εργάζονται πάνω σε μια λύση που θα είναι το τέλος των παραδοσιακών αλυσίδων χιονιού. Την τεχνολογία της ονομάζει “αλυσίδα χιονιού από κράμα μνήμης σχήματος” και αναπαράγει τη λειτουργικότητα των παραδοσιακών αλυσίδων χιονιού με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πώς λειτουργεί

Υπάρχουν ενσωματωμένες ακτινωτές αυλακώσεις στις ζάντες και στα ελαστικά, όπως και κράματα μνήμης σχήματος που εισάγονται σε αυτά τα κανάλια. Με το πάτημα ενός κουμπιού, τα στοιχεία από κράμα μνήμης σχήματος προεξέχουν για να συμπεριφέρονται σαν αλυσίδα χιονιού.

Τα στοιχεία που προεξέχουν από το ελαστικό σχηματίζουν σχήμα “J” για να βελτιώσουν την πρόσφυση σε μια ολισθηρή επιφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ όταν δεν χρησιμοποιείται, το κράμα μνήμης σχήματος βρίσκεται μέσα στον τροχό σε σχήμα “L” που δεν αγγίζει την επιφάνεια του δρόμου.

Αναπόφευκτα, το ελαστικό θα φθαρεί σε σημείο που αυτά τα κράματα θα έρχονται πάντα σε επαφή με το οδόστρωμα. Τότε είναι που θα πρέπει να αντικατασταθεί το ελαστικό. Η Hyundai αναφέρει ότι έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Νότια Κορέα καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, έχει ήδη σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Hyundai και η Kia θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να περάσουν σε μαζική παραγωγή τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το κύριο ερώτημα ωστόσο είναι πόσο θα κοστίζει μια τέτοια υλοποίηση.

Παράλληλα, οι δύο κορεατικές εταιρίες αναπτύσσουν μια τεχνολογία που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα τους να καταγράφουν φωνές στο εσωτερικό τους και αν αντιληφθούν ουρλιαχτά, ήχο από έκρηξη ή πυροβολισμό να ειδοποιούν αυτόματα την αστυνομία στέλνοντας την τοποθεσία του, ενώ επίσης θα ενεργοποιεί τους προβολείς, τα αλάρμ και την κόρνα. Παράλληλα θα ενεργοποιεί τις κάμερες για να καταγράψει τι συμβαίνει γύρο από το αυτοκίνητο, με το βίντεο αυτό να στέλνεται και στην αστυνομία.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις ακραίων εγκλημάτων ή καταστροφών, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να ειδοποιήσει τους κοντινούς ιδιοκτήτες άλλων οχημάτων να μείνουν μακριά από την περιοχή.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...

Η Kia μας δείχνει καμουφλαρισμένο το Tasman

Η Kia έδωσε στη δημοσιότητα ένα μικρό video του Tasman, κρύβοντας το κάτω από ένα περίτεχνο καμουφλάζ. Το αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει το 2025 και...