Michael Schumacher: 10 χρόνια σιωπής και μυστηρίου από την πτώση του στις πλαγιές του Μεριμπέλ

Σχετικά άρθρα

Σήμερα συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το ατύχημα που είχε ο Michael Schumacher στο χιονοδρομικό κέντρο Μεριμπέλ, στην κοιλάδα Tarentaise στις γαλλικές Άλπεις, που άλλαξε για πάντα τη ζωή του.

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Δεκεμβρίου 2013. Είχαν περάσει μόλις 13 μήνες από την απόσυρση του 44χρονου τότε Schumacher από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την Formula 1 και απολάμβανε τον ελεύθερο χρόνο του μαζί με την οικογένειά του. Όπως συνήθιζε τα τελευταία χρόνια, είχε ταξιδέψει στο Μεριμπέλ μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Κορίνα και τα παιδιά του Gina Maria 16 ετών και Mick 14 ετών, τότε, για να αλλάξει το χρόνο, εκτοξεύοντας την αδρεναλίνη στο αίμα του, στις πλαγιές των Άλπεων, κάνοντας σκι.

Όταν έφτασε η οικογένεια Schumacher στο Μεριμπέλ, ο Michael παρατήρησε πως το χιόνι δεν βρισκόταν σε ικανοποιητική κατάσταση. Το είπε στην Κορίνα λίγο πριν το ατύχημα όπως αποκάλυψε η ίδια στο ντοκιμαντέρ του Netflix και την προετοίμασε πως μπορεί να αλλάξουν σχέδια και να πάνε στο Ντουμπάι για skydive.

Λίγες ώρες αργότερα ο Schumacher κατέβαινε την πίστα με μεγάλη ταχύτητα έχοντας βγει από την ασφαλή ζώνη. Κατέληξε πάνω σε βράχο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο Γερμανός, ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1, κάτοχος 7 παγκοσμίων πρωταθλημάτων στην F1, 5 εκ των οποίων με Ferrari, έπεσε ενώ έκανε σκι μαζί με το γιο του Mick -τότε 14 ετών-, και μια παρέα φίλων, με συνέπεια να τραυματιστεί με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Ο Schumi ήξερε πολύ καλά αυτές τις πλαγιές, έχει ένα σαλέ όπου πήγαινε πολύ συχνά και οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, αλλά στις 12.07 το πεπρωμένο παρουσιάζει το λογαριασμό του. Ο Γερμανός βγήκε εκτός πίστας, εκεί όπου υπάρχει φρέσκο χιόνι και η διαδρομή οριοθετείται από απλά μπαστούνια, με ταχύτητα που ορίζεται ως “κατάλληλη” από τους Γάλλους ερευνητές.

Η πρόσκρουση τον έκανε να εκτοξευτεί προς τα εμπρός και να χτυπήσει με το κεφάλι του σε έναν άλλο βράχο. Ήταν και το μοιραίο χτύπημα. Ο Schumacher φορούσε κράνος, με μια κάμερα τοποθετημένη πάνω του, αλλά η προστασία του ήταν ελάχιστη για το εύρος της πρόσκρουσης. Άμεσα έφτασε στο σημείο η υπηρεσία διάσωσης, όπου τον μετέφερε με ελικόπτερο αρχικά στο νοσοκομείο Moutiers και μετά, στις 12.40, σε αυτό της Γκρενόμπλ, πιο δομημένο για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στο νοσοκομείο διαγνώσθηκε με σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάσταση εμφανίστηκε δραματική. Χειρουργήθηκε δύο φορές για να μειωθεί η ενδοκρανιακή πίεση και να κρατηθεί στη ζωή, ενώ θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν γύρω από το νοσοκομείο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους με πανό και σημαίες, ειδικά στις 3 Ιανουαρίου, στα γενέθλια του πρωταθλητή.

Για μήνες βρισκόταν σε τεχνητό κώμα και έκτοτε υψώνεται ένας τοίχος απόλυτης σιωπής για τις συνθήκες της υγείας του. Μία σιωπή δέκα χρόνων. Εκεί έχει δεχτεί επισκέψεις από λίγα άτομα, εκτός από την οικογένειά του.

Ύστερα από περίπου 250 ημέρες ο Schumi ξύπνησε από το τεχνητό κώμα και μεταφέρθηκε σε κλινική αποκατάστασης. Λίγους μήνες αργότερα η οικογένεια του αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι του στο Γκλαντ της Ελβετίας όπου θα δεχόταν την ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν εκεί.

Το ιδιαίτερο είναι ότι είχε χιονίσει λίγο εκείνες τις ημέρες, έτσι οι βράχοι ήταν ελαφρώς καλυμμένοι από χιόνι, μόνο ένα πολύ ελαφρύ στρώμα το οποίο ήταν αρκετό για να κρύψει το βράχο. Αν είχε χιονίσει περισσότερο ο Schumacher θα μπορούσε να ξεπεράσει τον βράχο,

εξηγούσαν λίγα χρόνια αργότερα τα μέλη των σωστικών συνεργείων που έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η ζημιά που είχε υποστεί ο Γερμανός.

Δάσκαλος του σκι που εργαζόταν στο Μεριμπέλ και ήταν από τους πρώτους που βοήθησαν τον Schumacher είχε πει:

Ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε αρκετό χιόνι. Ακόμα και στις πίστες δεν υπήρχαν ιδανικές συνθήκες για σκι. Ήταν πολύ επικίνδυνο να βγεις εκτός πίστας τέτοια ημέρα.

Δέκα χρόνια αργότερα, τα κύρια νέα για την υγεία του Michael Schumacher χρονολογούνται από το 2014, όταν βγήκε από κώμα και μεταφέρθηκε στην Ελβετία. Πρώτα σε νοσοκομείο της Λωζάνης και μετά στο σπίτι του στο Γκλαντ, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Η μόνη επίσημη είδηση προέρχεται από τις συνεντεύξεις Τύπου των γιατρών που σε συμφωνία με την οικογένεια επιβάλλουν πολύ στενό κλοιό εμπιστευτικότητας για την προστασία του απορρήτου.

Στη συνέχεια ξεπερνά μια πνευμονική λοίμωξη, παραμένει σε τεχνητό κώμα για τέσσερις εβδομάδες, από το οποίο βγαίνει σταδιακά και μετά περνά μερικούς μήνες στην εντατική και μεταφέρεται, τον Ιούνιο του 2014, σε πανεπιστημιακό κέντρο στο Vaud της Ελβετίας, με εξειδίκευση στη νευρολογική ανάρρωση.

Η κατάσταση του Schumacher παραμένει σοβαρή, η μυστικότητα κυριαρχεί, επίσης τροφοδοτεί εικασίες κάθε είδους, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2014 μπορεί κανείς να δει μια αχτίδα αισιοδοξίας: ο πρωταθλητής μεταφέρεται στη βίλα του στο Γκλαντ , που μετατράπηκε σε νοσοκομείο και με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, να του παρέχει την απαραίτητη φροντίδα. Δίπλα του, η ακούραστη σύζυγός του Κορίνα, η ιστορική εκπρόσωπος Σαμπίνε Κεμ και ο Jean Todt, ο πρώην πρόεδρος της FIA και πολύ στενός φίλος του οδηγού.

Στις 16 Ιουνίου 2014, μια οικογενειακή δήλωση που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε:

Ο Michael έφυγε από το Γκρενόμπλ για να συνεχίσει τη μακρά φάση της αποκατάστασης. Δεν είναι πλέον σε κώμα,

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, έγινε μια άλλη σημαντική δήλωση για τον Schumacher.

Από εδώ και στο εξής, η ανάρρωση του Michael θα πραγματοποιείται στο σπίτι. Λαμβάνοντας υπόψη τους τραυματισμούς που υπέστη, υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και περίπλοκος δρόμος μπροστά μας. Ζητάμε να συνεχίσει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας του Μίκαελ και να αποφευχθούν οι φήμες για την κατάστασή του,

δήλωσε η εκπρόσωπος της οικογένειας Σαμπίνε Κεμ.

Μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν φήμες πληροφορίες που έκαναν εικασίες για τις πιθανές συνέπειες και την κατάσταση του πιλότου. Είχε όντως ξυπνήσει; Ήταν η ερώτηση που έκαναν όλοι και δεν ήταν εύκολο να απαντηθεί. Τεχνικά ναι. Ο Schumi βίωσε περιόδους συνείδησης που διήρκεσαν πολλές ώρες. Ακόμη και κατά τη μεταφορά του, οι νοσοκόμες που τον συνόδευαν στο ασθενοφόρο έκαναν λόγο για κινήσεις του κεφαλιού και ανοιχτά μάτια. Είχε επίγνωση του τι συνέβαινε γύρω του και ποιοι ήταν μαζί του. Δεν υπήρχαν εικόνες, αφού τα κινητά τους κατασχέθηκαν για να μην μπορούν να τραβήξουν ή να καταγράψουν εικόνες. Λέγεται ότι τότε ζύγιζε κοντά 50 κιλά, από 75 πριν, λόγω της μεγάλης περιόδου μυϊκής αδράνειας.

Έπειτα από πέντε χρόνια χωρίς νέα σχετικά με την κατάστασή του, τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Schumacher βρισκόταν στο νοσοκομείο “Georges Pompidou” στο Παρίσι, υποβαλλόταν σε μυστική θεραπεία με έγχυση βλαστοκυττάρων, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Καρδιαγγειακής Χειρουργικής υπό τον Δρ. Φιολίπ Μενασέ.

Τον Ιούνιο του 2020 ο Felipe Massa, πρώην ομόσταυλός του στη Ferrari, είχε δηλώσει:

Ξέρω πώς είναι, έχω πληροφορίες. Η σχέση μου μαζί του ήταν πάντα πολύ στενή. Νομίζω ότι το κυριότερο σε όλο αυτό είναι ότι ξέρουμε ότι η κατάστασή του δεν είναι εύκολη, ότι είναι σε δύσκολη φάση, αλλά εμείς πρέπει να τον σεβαστούμε. Δεν τους αρέσει να αποκαλύπτουν καμία πληροφορία και ποιος είμαι εγώ να το κάνω;

δήλωσε ο Βραζιλιάνος.

Και από τότε, η απόλυτη σιωπή και πάλι, που μόλις έσπασε αυτό το μήνα, Δεκέμβριο του 2023 από ένα νέο ντοκιμαντέρ, το “Being Michael”, το οποίο περιέχει μαρτυρίες στενών φίλων και αντιπάλων στην πίστα. Ο αδελφός του Ralf Schumacher μίλησε επίσης για το πώς του έλειψε ο Michael αυτά τα χρόνια μετά το ατύχημα και αποκάλυψε κάποιες βελτιώσεις.

Τα πρόσφατα νέα θέλουν ειδικοί να τον κάνουν “βόλτες” με ένα σπορ αυτοκίνητο για να διεγείρουν τον εγκέφαλό του με γνώριμους ήχους.

Δίχως άλλο, 10 χρόνια αργότερα, το μυστήριο των πραγματικών συνθηκών της υγείας του Schumacher παραμένει. Φαίνεται ότι πλέον η ζωή του δεν κινδυνεύει, αλλά είναι πολύ αδύνατος, με εγκεφαλική βλάβη που θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της συνείδησης και της κίνησης.

Είναι δεδομένο ότι παρακολουθείται από μια ομάδα πολλών ανθρώπων που τον βοηθούν με καθημερινές φυσιοθεραπείες και θεραπείες με στόχο τη βελτίωση του τοπίου και τη δημιουργία ελπίδας. Όμως η σιωπή είναι εκείνη που εξακολουθεί να κυριαρχεί, τροφοδοτώντας περισσότερο το μυστήριο παρά την ελπίδα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...