Σκάνδαλο “α λα Siemens” από την Daimler !!!

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, o Γερμανικός κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων, δωροδοκούσε με ποσά αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων δημοσίους υπαλλήλους σε περισσότερες από 22 χώρες, έτσι ώστε να παίρνουν παραγγελίες από τις χώρες αυτές. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί τη παγκοσμίου φήμης γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ότι διέθετε δεκάδες εκατομμύρια για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων στην Κίνα, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και 18 ακόμη χώρες.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την εταιρία, ότι σε συναλλαγές με Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Ιράκ και Κίνα, η δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ήταν συνήθης πρακτική. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Daimler AG και τρεις θυγατρικές της εταιρίες δωροδοκούσαν με διάφορους τρόπους προκειμένου να παίρνουν παραγγελίες για την πώληση αυτοκινήτων τους στις αναφερόμενες χώρες. Στα βιβλία της εταιρίας οι καταγραφές των χρημάτων για δωροδοκίες περνούσαν ως προμήθειες, “ειδικές εκπτώσεις” ή “έκτακτες δαπάνες”. Μάλιστα όπως προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρίας παρέδωσαν στα γενέθλια του προέδρου του Τουρκμενιστάν ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Το κατηγορητήριο αναφέρεται στη χρονική περίοδο 1998 – 2008. Η εταιρία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. Οι τελευταίες ειδήσεις θέλουν την  Daimler να διαπραγματεύεται με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες έναντι καταβολής χρηματικού προστίμου .

Γίνεται λόγος για ένα ποσό της τάξεως των $185 εκατ. με τα $93.6 εκατ. να δίνονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αμερικής και τα υπόλοιπα $91.4 εκατ. στην Επιτροπή Κεφαλαιογοράς.

[Πηγή: New York Times | Photo copyright: AP Photo/dapd, Daniel Mauerer]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...