Οι υπογραφές έπεσαν σήμερα μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών, ανάμεσα στις Daimler, Renault και Nissan. Η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία των 3 εταιριών που έχει ως στόχο την κατασκευή αρκετών κοινών μοντέλων στο μέλλον, κοινή ανάπτυξη και χρήση κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου αλλά και ανάπτυξη τεχνολογίας για τα μελλοντικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Η συμφωνία ορίζει ότι η κάθε εταιρία θα αγοράσει το 3.1% των άλλων δύο.

Αναλυτικά, η Renault σε συνεργασία με την Mercedes-Benz βρίσκονται στην φάση ανάπτυξης της επόμενης γενιάς των smart fortwo και Renault Twingo τα οποία θα κινούνται με έναν ηλεκτροκινητήρα με την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς. Τα μοντέλα αυτά αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους το 2013.

Από την άλλη πλευρά, η Renault και η Nissan, θα δώσουν στην Daimler, 3κύλιδρους και 4κύλινδρους κινητήρες ώστε να τα χρησιμοποιήσει στα μελλοντικά μικρά αυτοκίνητα της. Από την μεριά της η Daimler θα δώσει 4κύλιδρους και 6κύλιδρους κινητήρες ώστε να χρησιμοποιηθούν στα Nissan Infiniti.

Τέλος οι 3 εταιρίες θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε να κατασκευάσουν ελαφριά επαγγελματικά οχήματα με το πρώτο μοντέλο να αναμένεται να βγαίνει από την Mercedes-Benz το 2012 και θα χρησιμοποιεί την βασική αρχιτεκτονική της Renault. Συντονιστής στην συνεργασία αυτή τέθηκε ο πρόεδρος της Daimler, Dieter Zetsche. Αναλυτικό δελτίο τύπου στη συνέχεια.

[Πηγή: Renault, Daimler | Photo copyright: GEORGES GOBET/AFP/Getty Images]

Δελτίο Τύπου (κάντε κλικ για να το διαβάσετε)