Can we guess!? (GP Βραζιλίας)

Σχετικά άρθρα

Μετά από τη Σιγκαπούρη το “Can we guess!?” επιστρέφει! Μερικά προβλήματα δεν μου επέτρεψαν να το ετοιμάσω για τους δύο προηγούμενους αγώνες, αλλά αυτή τη φορά είναι πανέτοιμο! Επίσης αποφάσισα να αλλάξω ημέρα δημοσίευσης και να το πάω την Παρασκευή μετά από την ολοκλήρωση και των 2 ελεύθερων δοκιμαστικών, ώστε να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη άποψη και οι προβλέψεις να είναι λίγο πιο εύκολες.

Για όσους έχουν ξεχάσει, το “Can we guess!?” είναι ένα άρθρο, στο οποίο θα υπάρχουν τα τελευταία νέα των ομάδων, θα αναλύουμε τις ομάδες και τους οδηγούς και κάνουμε πρόβλεψη για την τελική 10άδα τόσο των κατατακτήριων, όσο και αγώνα.

Ξεκινάμε από την ομάδα που είναι πρώτη στη βαθμολογία και φυσικά δεν είναι άλλη από τη Red Bull. Η RB6 είναι για μία ακόμη φορά με διαφορά το ταχύτερο μονοθέσιο του grid. Και στις 2 περιόδους των δοκιμών της Παρασκευής έκαναν το 1-2 δείχνοντας ότι πάρα πολύ δύσκολα θα χάσουν την 15η φετινή και 20η στη ιστορία της pole position. Σίγουρα περιμέναμε να είναι δυνατή (και) στη Βραζιλία, αλλά μοιάζουν πραγματικά ανίκητες. Προσωπικά, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ήταν ταχύτερη και στα 3 sectors. Στο 2ο είναι απλησίαστη (νομίζω ότι το περιμέναμε), αλλά και στα άλλα 2 είναι πάρα πολύ καλή. Ας πάμε να εξηγήσουμε πως γίνεται αυτό. Το 1ο sector αποτελείται από λίγα μέτρα ευθεία πριν από το “S” do Senna και στη συνέχεια πάλι ευθεία. Καταρχήν, η RB6 είναι πάρα πολύ σταθερή στο φρενάρισμα. Αλλά το εκεί που είναι η καλύτερη είναι στο πέρασμα από το “S” του Ayrton Senna. Λόγω της περίσσειας κάθετης δύναμης που μπορεί να παράγει το μονοθέσιο του Newey, περνά πολύ γρήγορα πάνω από αυτόν τον συνδυασμό στροφών, έχοντας παράλληλα πολύ καλή έξοδο για την επόμενη ευθεία, στην οποία χάνει, λόγω του “αδύναμου” κινητήρα της, τον RS 27 της Renault.

Μιας και είπα για κινητήρες να πω ότι η αυστριακή ομάδα ανανέωσε την συνεργασία της με την Renault για άλλα 2 χρόνια. Πολλοί λένε πως η RBR ήθελε τον κινητήρα της Mercedes, επειδή φυσικά είναι ο ισχυρότερος του grid, και πως η McLaren δεν επιτρέπει στην Mercedes να τον παραχωρεί. Μπορεί να έχουν και δίκιο. Φήμες όμως λένε πως ο Adrian Newey θέλει τον RS 27. Ο λόγος: Ο RS 27 είναι ο μικρότερος σε μέγεθος κινητήρας από τους 4, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν αεροδυναμιστή, καθώς του δίνει περισσότερη σχεδιαστική “ελευθερία” στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση ενός μονοθεσίου, αφού ο διαχύτης, αλλά και ο αέρας που φτάνει σε αυτό μπορεί να κάνει ένα μονοθέσιο ταχύτατο, σαν αυτό της RBR.

Αφήνω τους κινητήρες και ξαναπερνώ στην απόδοση της RB6. Πάμε στο sector 3. Αυτό αποτελείται από μία στροφή μου χρειάζεται να φρενάρεις, και μια ανηφορική ευθεία. Εντάξει ο οδηγός χρειάζεται να γυρίσει λίγο το τιμόνι, αλλά το πόδι είναι κολλημένο στο πάτωμα και έτσι είναι σαν να μην υπάρχουν καμπές. Τη πρώτη στροφή του S3 οι οδηγοί την περνάν με 130 Km/h. Και στροφές με τέτοιες ταχύτητες είναι βούτυρο στο ψωμί της RB6. Στην ευθεία χάνουν λίγο λόγω κινητήρα, αλλά και πάλι είναι πολύ γρήγορες και σε αυτό το sector.

Πάμε στους οδηγούς. Αν περιμένετε να δείτε τον Vettel να “κάνει πλάτες” στον Webber κάνετε τεράστιο λάθος. Η RBR επιμένει πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού θα αφήσουν τους οδηγούς να τρέξουν ελεύθερα. Ο Vettel δείχνει το φαβορί για τη νίκη, αφού και στις 2 περιόδους ήταν σχετικά άνετα πρώτος. Θέλει τη νίκη, γιατί θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι τελευταία στιγμή για το πρωτάθλημα. Το 2008 παραλίγο να στερήσει τον τίτλο από τον Hamilton. Φέτος θα προσπαθήσει να μαζέψει όσους περισσότερους βαθμούς γίνεται, ελπίζοντας ταυτόχρονα σε κάποια προβλήματα των αντιπάλων του.

Μετά από το καταστροφικό του λάθος στην Κορέα, ο Mark Webber έχασε την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα. Και εδώ θέλει να την ξαναποκτήσει. Πως θα γίνει αυτό. Αν πάρει την 5η του φετινή νίκη και ο Alonso τερματίσει 4ος και κάτω. Εύκολο; Όχι. Αφού δεν έχει την στήριξη του Vettel και της RBR. Ένας άλλος λόγος που δεν θα είναι εύκολο για τον Αυστραλό, είναι ο καλός και αλάνθαστος Vettel, αφού όπως έχω ξαναγράψει είναι καλύτερος και ταχύτερος από αυτόν. Και στις 2 περιόδους είδε την πλάτη του Seb. Στην 1η ήταν 482 χιλιοστά πίσω και στη 2η περιόρισε τη διαφορά στα 104. Δεν παίρνει το 100% της RB6. Πρέπει να πλησιάσει αυτό το ποσοστό. Πρέπει πλησιάσει κι άλλο τον Vettel και να τον περάσει. Μπορεί όμως; Πέρυσι πήρε τη νίκη. Μπορεί και φέτος;

Πάμε στη 2η ομάδα της βαθμολογίας. Τη McLaren. Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για την ομάδα του Bruce McLaren. Σίγουρα η MP4-25 δεν είναι το ταχύτερο μονοθέσιο. Το θέμα για τους Βρετανούς είναι αν είναι το 2ο ή το 3ο καλύτερο. Στο FP1 έκαναν το 3-4. Στο FP2 έκαναν το 4-7. Η MP4-25 έδειξε να υστερεί λίγο με την πολύ μαλακή γόμα της Bridgestone. Κάτι που λογικά θα ευνοήσει τη McLaren είναι η βροχή στις κατατακτήριες, αν αυτή έρθει. Αυτό λένε οι μηχανικοί της. Ξέρουν ότι στα ίσια πολύ δύσκολα θα πάρουν τη νίκη. Ελπίζουν σε κάποιο στραβοπάτημα των RBR αλλά και στην καλή τους απόδοση, αφού πρέπει να είναι μπροστά από τις Ferrari. Έχουν και τους 2 οδηγούς εντός τίτλου. Μαθηματικά τουλάχιστον. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να θεωρεί πως το πρωτάθλημα είναι του Button. Ωστόσο, η βρετανική ομάδα δεν ζήτησε από τον Button να βοηθήσει τον Hamilton.

Οι μηχανικοί της McLaren δοκίμασαν διάφορα στησίματα και στα 2 μονοθέσια. Για τη Βραζιλία έχουν φέρει μερικές αναβαθμίσεις για το πάτωμα της MP4-25, αλλά και μερικές βελτιώσεις στις πτέρυγες που είχαν στην Κορέα, καθώς όπως είχαν δηλώσει, δεν πήραν αυτά που περίμεναν. Τόσο ο Hamilton, όσο και ο Button δοκίμασαν αρκετά και την παλιά πίσω πτέρυγα, αλλά και αυτή που είχαν στον αγώνα της Κορέας. Ωστόσο, μάλλον δεν έχουν καταλήξει σε κάποια από τις 2 αφού 15 λεπτά πριν από τις γρήγορες προσπάθειές στο FP2 έκαναν διάφορες αλλαγές.

Στους οδηγούς ο Hamilton είχε δηλώσει πως θα τα δώσει όλα. Δεν το κάνει ακόμα. Πρέπει να το κάνει στο Q3 και στον αγώνα. Ο Βρετανός ήταν αρκετά ικανοποιημένος με τις μικρές αναβαθμίσεις στο πάτωμα. Επίσης δήλωσε ότι έχει καλή αίσθηση από την MP4-25, αλλά πρέπει να βρουν περισσότερη κάθετη δύναμη. Ακόμα δήλωσε πως θέλει βροχή στις κατατακτήριες, γιατί η MP4-25 είναι πολύ καλύτερη από την MP4-24 στο υγρό στοιχείο. Ο τίτλος δεν έχει τελειώσει για τον Βρετανό. Σίγουρα δεν είναι φαβορί, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Button. Η Βραζιλία έχει να του θυμίσει και καλά και άσχημα πράγματα. Σίγουρα θέλει να έχει την περσινή απόδοση. Θα του το επιτρέψει το μονοθέσιο του όμως; Θέλει καλό πλασάρισμα στις κατατακτήριες και μια καλή εκκίνηση που συνήθως κάνει για να πάρει ότι μπορεί. Αν ξεκινήσει 3ος θα μπορέσει να κλέψει την 2η θέση από τον 2ο.

Ο Button ήταν αρκετά πιο αργός από τον team mate του και στις 2 περιόδους. Δηλώνει πως δεν του έχει ζητηθεί να βοηθήσει τον Hamilton. Η μόνη βοήθεια που μπορεί να δώσει στον Lewis είναι το κόψιμο βαθμών. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Δεν είναι ταχύτερος του Hamilton για να τον αφήσει να περάσει. Προσωπικά θεωρώ πως δεν μπορεί να το κάνει. Αν η MP4-25 είναι το 3ο -σε απόδοση- μονοθέσιο δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Αν γίνει το 2ο τότε ίσως να μπορέσει να κάνει κάτι, αλλά και αυτό με αρκετές αμφιβολίες. Πέρυσι πήρε τον τίτλο στο Intelagos. Μια στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσει, αλλά φέτος δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και αν ναι πόσο; Είπε πως πρέπει να δουλέψουν για να βελτιώσουν το εμπρός μέρος της MP4-25, για να είναι ταχύτεροι στις αργές στροφές. Επίσης και αυτός πήρε καλή αίσθηση και θεωρεί πως στον αγώνα θα έχει καλό ρυθμό. Θα το δούμε.

Οι Ιταλοί είχαν αρκετή δουλειά την Παρασκευή. Για ακόμα μια φορά τα προβλήματα αξιοπιστίας έκαναν την εμφάνισή τους και στα 2 μονοθέσια, αλλά δηλώνουν πως δεν είναι κάτι που τους ανησυχεί. Δεν ξέρουμε αν η F10 είναι το 2ο ή το 3ο μονοθέσιο. Στο FP1 ήταν αρκετά πίσω, αλλά στο FP2 ήταν αρκετά ταχύτεροι. Η Βραζιλία είναι μια πίστα, που παραδοσιακά η Ferrari τα πάει καλά. Ελπίζει αυτό να γίνει και φέτος. Ξέρουν ότι η RB6 είναι απλησίαστη. Θα προσπαθήσουν να πάρουν όσα περισσότερα γίνεται. Έχουν φέρει το νέο F-Duct, αλλά και μερικές βελτιώσεις στο EBD.

Ο Alonso είναι ο μόνος οδηγός που μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο πριν από το Abu Dhabi. Αυτό θα γίνει μόνο αν πάρει τη νίκη και ο Webber τερματίσει 5ος ή χαμηλότερα. Δεν είναι και τόσο εύκολο ε; Το ξέρει και ο ίδιος. Στο FP1 ο Alonso αναγκάστηκε να παρκάρει την F10, αφού ο κινητήρας παρέδωσε πνεύμα. Ωστόσο, δήλωσε πως ήταν προγραμματισμένο να αλλάξει κινητήρα μεταξύ των 2 περιόδων, αφού αυτός έφτανε στο τέλος της ζωής του. Τοποθέτησε τον άλλον κινητήρα, πράγμα που πιθανόν να του έδωσε περισσότερη ιπποδύναμη. Επίσης η F10 έδειξε να δουλεύει καλύτερα με τα πολύ μαλακά ελαστικά. Σίγουρα θέλει να μείνει μπροστά από τις McLaren, αφού δεν θέλει να χάσει βαθμούς. Επίσης είναι ευχαριστημένος με τις αναβαθμίσεις της F10.

Δυνατός έδειξε και ο Felipe Massa. Ο Βραζιλιάνος εγκατέλειψε και αυτός, στο FP2 όμως, αφού αντιμετώπισε πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά του κιβωτίου του. Θέλει μια καλή εμφάνιση μπροστά στους συμπατριώτες του. Μπορεί να την κάνει. Πρέπει να κόψει βαθμούς για να βοηθήσει και τον Alonso. Δήλωσε πως αν χρειαστεί να κάνει στην άκρη θα το κάνει. Όπως χαρακτηριστικά είπε “το έκανα και το 2007 όταν άφησα τον Kimi να περάσει. Είμαι επαγγελματίας”. Πιστεύει ότι θα βρεθεί μπροστά από τον Ferni; Είπαμε καλή εμφάνιση, όχι θαύμα.

Μια… σούμα για τις άλλες ομάδες. Η Mercedes έδειξε να είναι αργότερη από τη Renault. Οι οδηγοί της προτιμούν βροχή για τις κατατακτήριες, γιατί η W01 είναι λίγο καλύτερη σε τέτοιες συνθήκες. Πολύ δυνατή έδειξε η Renault. Δεν θα είναι εύκολη αντίπαλος και ίσως ο Kubica να κλέψει κάποια θέση από τις μεγάλες ομάδες στις κατατακτήριες. Ο Πολωνός είπε πως η ισορροπία της R30 δεν είναι πολύ καλή και πως πρέπει να βελτιωθεί. Ο Petrov πάλι, πρέπει να βελτιώσει την απόδοσή του, όχι μόνο για να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά και για να παραμείνει στην F1. Πόλεμος για μια θέση στη 10αδα θα γίνει μεταξύ Williams, BMW-Sauber και Force India. Οι Ινδοί φαίνεται πως είναι λίγο πίσω σε σχέση με τους άλλους 2. Στο FP1 η Williams ήταν μπροστά από την BMW-Sauber, αλλά στο FP2 οι ισορροπίες άλλαξαν.

Για τις κατατακτήριες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βροχής. Αυτό σίγουρα θα ανακατέψει τα δεδομένα. Άλλοι θα ευνοηθούν και άλλοι όχι. Τόσο οι κατατακτήριες όσο και ο αγώνες προβλέπονται συναρπαστικές. Περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν. Ο καθένας πρέπει να δώσει ότι έχει και δεν έχει. Πάντα εντός ορίων όμως. Οι προβλέψεις μου…

Κατατακτήριες
1. Vettel
2. Webber
3. Alonso
4. Hamilton
5. Massa
6. Kubica
7. Button
8. Rosberg
9. Barrichello
10. Schumacher

Αγώνας
1. Vettel
2. Webber
3. Hamilton
4. Alonso
5. Massa
6. Button
7. Kubica
8. Rosberg
9. Schumacher
10. Kobayashi

Περιμένω και τις δικές σας προβλέψεις. Άλλωστε το λέει και ο τίτλος: “Can we guess!?” Επίσης θέλω να μου πείτε αν είναι καλύτερα να γράφω το άρθρο την Παρασκευή ή την Τετάρτη. Εσείς αποφασίζετε…

[Photo Copyright: Clive Mason/Getty Images]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα