Η Audi τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει στην δημοσιότητα αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα επερχόμενα μοντέλα της. Σήμερα σειρά είχε η έκδοση παραγωγής του A1 e-tron που το πρωτοείδαμε στην έκθεση της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο.

Το A1 e-tron διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 75 kW (102 ίππων) με 24 κιλά ροπής, εγκάρσια τοποθετημένος στο μπροστά μέρος. Ο κινητήρας είναι σε θέση να παράγει συνεχόμενα 45 kW (61 άλογα) με 15 κιλά ροπής και τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου 12 kWh συνολικού βάρους 150 κιλών. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα του για 50 χλμ ενώ διαθέτει και ένα μικρό περιστροφικό κινητήρα εσωτερικής καύσης 254cc (τύπου Wankel) ο οποίος μπορεί αναλαμβάνει τον ρόλο του φορτιστή των μπαταριών σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο μικρός Wankel κινητήρας που είναι τοποθετημένος κάτω από τον χώρο των αποσκευών, ζυγίζει 70 κιλά και διαθέτει ντεπόζιτο 12 λίτρων. Η Audi ισχυρίζεται ότι το αυτοκίνητο διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα “επέκτασης της αυτονομίας” το οποίο συνεργάζεται με το GPS του αυτοκινήτου. Παραδείγματος χάρη, εάν ο οδηγός βάλει στο GPS την διαδρομή που θα ακολουθήσει, το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τον ποιο αποδοτικό χρόνο που θα τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας Wankel ώστε να να καταναλώσει όσο γίνεται λιγότερο καύσιμο. Το σύστημα αυτό μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται πάνω στον επιλογέα των ταχυτήτων.

Το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου αγγίζει τα 1.190 κιλά με τα 0-100 χλμ/ώρα να έρχονται σε 10.2 δευτερόλεπτα. Ως όχημα κατασκευασμένο για τις αστικές μετακινήσεις, “Mega City Vehicle” το ονομάζει η Audi, το A1 e-tron έχει τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα με την συνολική του αυτονομία να ανέρχεται στα 250 χλμ. Οι εκπομπές CO2 ανέρχονται μόλις στα 45 γρ/χλμ ενώ η μέση κατανάλωση του είναι μόλις 1.9 λίτρα/100 χλμ. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης καθώς και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Η Audi εκτός από τις φωτογραφίες τις έκδοσης παραγωγής, έδωσε επίσης ένα νέο video που δείχνει το μικρό Α1 e-tron να “γυρνά” αθόρυβα μέσα στους δρόμους της πόλης. Δυστυχώς δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με το πότε προτίθεται να το βγάλει στην παραγωγή

[Πηγή: Audi]