Η Toyota, όπως και κάθε άλλη Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, έχει πληγεί σοβαρά από τον σεισμό της 11της Μαρτίου μιας και τα εργοστάσια της έμειναν κλειστά για μεγάλο αρκετό διάστημα. Ως εκ τούτου η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε και έτσι δεν παραδόθηκαν νέα αυτοκίνητα στους πελάτες της. Πέντε εβδομάδες μετά τον σεισμό, οι Ιάπωνες δεν κατασκεύασαν 260.000 αυτοκίνητα στα 18 εργοστάσια της στην Ιαπωνία.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Toyota Motor Corp, Satoshi Ozawa, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η ποιότητα και η ικανοποίηση του πελάτη είναι σημαντικότερο από τον όγκο των πωλήσεων στην Toytoa. Δεν έχει νόημα αν είμαστε ή όχι η No1 αυτοκινητοβιομηχανία σε πωλήσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι η Toyota ποτέ δεν έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι η Νο1 αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου – σε αντίθεση με το VW Group – αλλά θα ήθελε το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων. Από το 2007 και μετά, την πρώτη φορά έγινε η Nο1 εταιρία περνώντας την GM, άρχισαν τα προβλήματα αξιοπιστίας, με την τεράστια ανάκληση του χαλασμένου πεντάλ του γκαζιού το 2010, να είναι το αποκορύφωμα. Πολλοί βγήκαν και την κατηγόρησαν ότι πλέον δεν δίνει έμφαση στην ποιότητα αλλά στην μαζική παραγωγή.

Οι Ιάπωνες για το 2011 προβλέπουν μείωση στις παγκόσμιες πωλήσεις τους της τάξεως του 1%, πουλώντας έτσι 7.24 εκατ. αυτοκίνητα μέσα στο οικονομικό έτος του 2011. Σε ότι αφορά τα κέρδη; Αυτά μπορεί να είναι λιγότερα έως και 35% σε σχέση με την περσινή χρονιά, χάνοντας περίπου 2.5 δις ευρώ.

Ποιος θα πάρει τα ηνία της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου το 2011; Λογικά η GM αφού πέρυσι πούλησε 8.2 εκατ. αυτοκίνητα και θα την ακολουθήσει η VW αφού πέρυσι πούλησε 7.14 εκατ. αυτοκίνητα.

[Πηγή: AutoNews | Photo Copyright: REUTERS/John Gress]