Αρκετοί είναι αυτοί που είχαν την απορία γιατί το Fiat Group βιαζόταν τόσο πολύ να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο της Chrysler, μια κίνηση που ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Πριν από 2 χρόνια την έσωσε από το λουκέτο όταν την αγόρασε από την General Motors και σήμερα, 2 χρόνια μετά, η Chrysler φαίνεται ότι όχι μόνο πατάει γερά στα πόδια της αλλά γεμίζει και τα ταμία του Fiat Group.

Η Chrysler είδε τις πωλήσεις της στην Αμερική να αυξάνονται κατά 21% μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2011, την ώρα που η Fiat έβλεπε τις πωλήσεις της, στην προβληματική Ευρωπαική αγορά, να συρρικνώνονται κατά 12.7% το πρώτο εξάμηνο του 2011. Η Chrysler έβαλε έτσι στα ταμία της μόνο τον Ιούνιο 155 εκατ. ευρώ την ώρα που η Fiat σαν brand (εξαιρώντας τις Ferrari και Maserati) έβαλε στα ταμία της 175 εκατ. ευρώ μέσα στους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο.

Ψάχνεις για πιθανή εξήγηση; Το Reuters αναφέρει ότι το “παράδοξο” αυτό αποτέλεσμα οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση των πωλήσεων της Chrysler και στην πτώση αυτών της Fiat, αλλά και στην φύση των αυτοκινήτων που πουλά η Fiat. Τα μικρά αυτοκίνητα της Fiat αποφέρουν μικρά έσοδα στα ταμία, την ώρα που τα θηριώδη αμερικάνικα Chrysler, πωλούνται ακριβότερα, με το περιθώριο κέρδος να είναι μεγαλύτερο.

Ο Sergio Marchionne, CEO τόσο της Fiat όσο και της Chrysler σε πρόσφατη συνέντευξη του, παραδέχτηκε ότι θέλει να ενοποιήσει τις δύο ομάδες διαχείρισης των εταιριών (να συγχωνεύσει τις δύο εταιρίες σε μια, με απλά λόγια) έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίος, μικρότερος και αποτελεσματικότερος φορέας. Η συγχώνευση θα είναι επικερδής και για τις δύο εταιρίες λόγω αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης, με την Goldman Sachs να δηλώνει ότι η συγχώνευση της Fiat με την Chrysler θα είναι το επόμενο βήμα. Και για να το λέει αυτό η GS, τότε θεώρησε το δεδομένο ότι θα γίνει.

[Πηγή: Reuters | Photo Copyright: REUTERS/Rebecca Cook/Files]