Τσουχτερότερα πρόστιμα αναμένονται στον νέο ΚΟΚ σύμφωνα με τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας που κατέθεσε στα μέλη της μόνιμης επιτροπής του ΚΟΚ του υπουργείου Μεταφορών. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα αντικαταστήσει τον υπάρχον που ισχύει από το 2008.

Ενδεικτικά η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη θα τιμωρείται πλέον με πρόστιμο €1.050, έναντι €700 σήμερα, ενώ οι οδηγοί που θα παραβιάζουν το STOP θα τιμωρούνται με πρόστιμο €900. Το πρόστιμο για τους αυτοσχέδιους αγώνες αυξάνεται στα €1.050 από τα €700 που ισχύει σήμερα.

Αν κάποιος πιαστεί να οδηγεί μεθυσμένος το πρόστιμο θα παραμείνει μεν το ίδιο (700 και 1.200 ευρώ) αλλά θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης.

Επίσης, το πρόστιμο για στάθμευση σε ράμπα εισόδου/εξόδου θα αυξηθεί κατά 60%, από τα €150 στα €325, για στάθμευση σε πεζοδρόμιο, οι παραβάτες θα πληρώνουν €120, έναντι €80 σήμερα, ενώ στα €225 (από €150 σήμερα) αυξάνεται το πρόστιμο για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του ΤΡΑΜ.

Ο νέος κώδικας προβλέπει και μειώσεις των προστίμων για παραβάσεις που αφορούν την απόρριψη αντικειμένων από κινούμενο όχημα και την παραβίαση του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων.

Ο νέος ΚΟΚ ωστόσο προβλέπει και μείωση ποινών για παραβάσεις όπως είναι το κράνος, οι ζώνες ασφαλείας και η μη προσκόμιση ελέγχου από το ΚΤΕΟ. Έτσι, το πρόστιμο για μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας από 700 ευρώ μειώνεται σε 490 ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο προσανατολίζεται και σε επανακαθορισμό των ορίων ταχύτητας για τους οδικούς άξονες εκτός κατοικημένων περιοχών, πλην των μεγάλων αυτοκινητόδρομων όπου το όριο ταχύτητας παραμένει στα 130 χλμ την ώρα.