O Marchionne λέει η παραγωγή αυτοκινήτων στην Ευρώπη να μειωθεί κατά 20%, η VW τού απαντά: “Ας λέει ό,τι θέλει”

Σχετικά άρθρα

Ο Sergio Marchionne μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η μείωση κατά 20% της συνολικής παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη για 1 χρόνο, ώστε αυτές να γίνουν πάλι ανταγωνιστικές. Αυτό ισοδυναμεί με την διακοπή της λειτουργείς 12 εργοστασίων στην Ευρώπη.

Ο Marchionne δήλωσε ότι ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι αντιμέτωπος σήμερα με μια υπεραπαραγωγή της τάξης του 20%. Αυτή ευθύνεται στο ότι καμία αυτοκινητοβιομηχανία (εκτός VW Group) δεν έχει κέρδη στην Ευρώπη. Ο ισχυρός άνδρας της Fiat και της Chrysler τόνισε ότι αν προβούν σε κάτι τέτοιο, θα είναι επώδυνο για 12 μήνες, αλλά πρέπει να γίνει ώστε να ορθοποδήσουν. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα των Αμερικανών αυτοκινητοβιομηχανιών, κατά τα έτη 2007 και 2008, οι οποίες έκαναν το ίδιο ακριβώς, και φέτος έχουνε παρουσιάσει όλες κέρδη.

Ο Marchionne ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στις αυτοκινητοβιομηχανίες κι όχι στις κυβερνήσεις, αφού όπως δήλωσε, οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να υλοποιήσουν την απόφαση αυτή. Σε ότι αφορά τους απολυμένους υπαλλήλους των εργοστασίων αυτών, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να δημιουργήσουν ένα ταμείο, με πόρους αποκλειστικώς για όσους θα χάσουν τη δουλειά τους. Αντίστοιχη άποψη σχετικά με την μείωση τις παραγωγής, είχε εκφράσει και ο CEO της PSA Peugeot Citroen, Philippe Varin.

Πολλοί άσκησαν κριτική στην άποψη αυτή των Marchione και Varin, μιας και οι εταιρίες τους δεν πάνε καλά από πλευράς πωλήσεων στην Ευρώπη, αφού πέρυσι είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 12% και 8.8% αντίστοιχα. Την εντονότερη κριτική όλων, την άσκησε η VW, η μόνη κερδοφόρα αυτοκινητοβιομηχανία πέρυσι (αύξησε τις πωλήσεις της κατά 7.8%), η οποία μέσω του διευθυντή του τμήματος Πωλήσεων και Marketing, Christian Klingler, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται καμία βοήθεια από την Βρυξέλλες ώστε να κλείσουν εργοστάσια τους στην Ευρώπη. Ο Klingler δήλωσε:

Ο Marchionne μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αφού δεν μιλά ως πρόεδρος της ACEA (Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), αλλά εκφέρει την άποψη του ως πρόεδρος του Fiat Group. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αντί να κατηγορούν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για τα δεινά τους, και συμπλήρωσε, ότι η υπερβολική συζήτηση μπορεί να μην είναι η σωστή, αλλά όταν είσαι ανταγωνιστικός, το ερώτημα δεν τίθεται κατά τον ίδιο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Κίνας, η VW δηλώνει ότι δεν έχει τη παραμικρή ανησυχία αφού η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Τέλος η Fiat ανακοίνωσε τη Παρασκευή ότι ανέστειλε τη λειτουργία δύο εργοστασίων της λόγω της απεργίας των φορτηγών στην Ιταλία. Πρόκειται για το εργοστάσιο του Cassino το οποίο θα παραμείνει κλειστό για 3 ημέρες από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου, ενώ το εργοστάσιο Giambattista Vico στο Pomigliano d’Arcο, εκεί όπου κατασκευάζεται το νέο Panda, θα παραμείνει κλειστό από τις 26 έως τις 27 Μαρτίου. H Fiat προβλέπει ότι η απεργία δεν θα λήξει σύντομα και θα αναγκαστεί να κλείσει και τα πέντε εργοστάσια της στην Ιταλία. Προειδοποίησε ότι η απεργία θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανίων.

Η Fiat θα εγκαινιάσει ένα νέο εργοστάσιο συναρμολόγησης στα μέσα Απρίλιο στη Σερβία, εκεί όπου θα κατασκευάζεται το νέο Fiat 500L. Παρόν θα δώσει ο Sergio Marchionne ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Fiat έχει θέσει ως στόχο τις 160.000 πωλήσεις 500L το 2013.

[Πηγή: Bloomberg, Reuters | Photo Copyright: REUTERS/Todd Korol]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Εγνατία Οδός: Ακριβαίνουν τα διόδια έως και 120%. Στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis η παραχώρηση της για 35 χρόνια

Οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της...
Autoblog.gr