Η IBM έχει ανακοινώσει από τις αρχές του 2012 ότι αναπτύσσει νέες μπαταρίες λιθίου-αέρα (Li-Air) και τώρα ας δούμε το πώς λειτουργεί η τεχνολογία των μπαταριών αυτών. Το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι δίνουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα 800 χλμ με μια μόνο φόρτιση. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τον άνθρακα και το οξυγόνο για να αποθηκεύσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Θεωρητικά, οι μπαταρίες έχουνε 1000 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις τωρινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, και έτσι θα ήταν σημαντικά ελαφρύτερες και μικρότερες.

Καλά τα πλεονεκτήματα και αναρωτιέσαι αν η τεχνολογία αυτή έχει και μειονεκτήματα. Οι μηχανικοί της IBM δηλώνουν ότι είναι αντιμέτωποι ακόμη μερικές προκλήσεις, όπως του ότι οι μπαταρίες Li-Air έχουνε “χημικές αστάθειες” που περιορίζουν τη διάρκεια της ζωής τους, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναφόρτισης. Η IBM εργάζεται πάνω στο να λύσει το πρόβλημα αυτό, και ένα “full-size” πρωτότυπο θα παρουσιαστεί το 2013 για να ξεκινήσουν δοκιμές με την τεχνολογία αυτή να είναι έτοιμη να περάσει στη παραγωγή μετά το 2020.

Στις σχετικές ειδήσεις, το εργαστήριο Energy Dynamics Lab, ετοιμάζει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Utah State, έναν ασύρματο φορτιστή όπου θα φορτίζει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ασύρματα, ενώ η Philips ετοίμασε τις LED Freestreet λάμπες που στην ουσία ενσωματώνουν LED φώτα πάνω στα καλώδια, με ότι θετικά έχει μια τέτοια κίνηση.

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Video 1[/tabtext] [tabtext]Video 2[/tabtext] [tabtext]Video 3[/tabtext] [tabtext]Video 4[/tabtext] [tabtext]Video 5[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab][/tab] [tab][/tab] [tab][/tab] [tab][/tab] [tab][/tab] [/tabcontent] [/tabs]

[Πηγή: IBM, Traffic Technology International]