Η Volvo μαζί με επιλεγμένους συνεργάτες της χρησιμοποιεί δοκιμαστικά μία νέα τεχνολογία ασύρματης φόρτισης σε πραγματικό περιβάλλον πόλης, με στόχο την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εφαρμογής της στα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε μία περίοδο τριών ετών, ένας μικρός στόλος του αμιγώς ηλεκτρικού XC40 Recharge θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών ταξί από την Cabonline, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ταξί στις σκανδιναβικές χώρες. Τα αυτοκίνητα θα φορτίζονται ασύρματα σε σταθμούς φόρτισης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Οι δοκιμές ασύρματης φόρτισης είναι ένα από τα πολλά project που εντάσσονται στη στρατηγική πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone. Στο πλαίσιό της, οριοθετημένες περιοχές της πόλης χρησιμοποιούνται ως πραγματικά πεδία δοκιμών για την ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών, με τον Mats Moberg, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και εξέλιξης στη Volvo, να δηλώνει:

Η πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε συναρπαστικές νέες τεχνολογίες σε πραγματικό περιβάλλον και να τις εκτιμήσουμε σε βάθος χρόνου ως προς τη δυνατότητα μελλοντικής εφαρμογής τους σε ευρύτερη κλίμακα. Η δοκιμή νέων τεχνολογιών φόρτισης από κοινού με επιλεγμένους συνεργάτες είναι ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσουμε εναλλακτικές επιλογές φόρτισης για τα μελλοντικά αυτοκίνητά μας.

Οι σταθμοί φόρτισης που χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή παρέχονται από τη Momentum Dynamics, έναν προμηθευτή ασύρματων συστημάτων ηλεκτρικής φόρτισης. Η φόρτιση ξεκίνα αυτόματα, όταν ένα όχημα με συμβατή τεχνολογία σταθμεύει πάνω από τη βάση φόρτισης που είναι ενσωματωμένη στο οδόστρωμα. Κατά αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί φορτίζουν με ευκολία, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το αυτοκίνητο τους.

Μέσω της βάσης φόρτισης, ο σταθμός μεταδίδει ενέργεια η οποία δεσμεύεται από έναν δέκτη στο αυτοκίνητο. Για την εύκολη ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου με τη βάση φόρτισης, η Volvo θα εκμεταλλευτεί το σύστημα στάθμευσης με κάμερες 360 μοιρών που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Για το αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge, η ισχύς της ασύρματης φόρτισης θα είναι μεγαλύτερη από 40 kW. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος φόρτισης θα είναι περίπου τέσσερις φορές πιο σύντομος σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται ένας ενσύρματος φορτιστής εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 11 kW, και σχεδόν ίσης διάρκειας με το χρονικό διάστημα που απαιτείται εάν η φόρτιση γίνει με ενσύρματο ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 50 kW.

Συνολικά, τα ταξί μοντέλα της Volvo θα χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 12 ώρες ημερησίως και θα διανύουν 100.000 χιλιόμετρα ανά έτος. Αυτού του τύπου η χρήση θα είναι και μία δοκιμή αντοχής των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo σε ένα σενάριο εμπορικής εκμετάλλευσής τους.