Test Drive: Το ελληνικό Super K by Keraboss μαζί με αποκλειστική συνέντευξη [w/video]

Σχετικά άρθρα

Πριν από περίπου ένα μήνα είχαμε παρουσιάσει την ιδέα και πρόταση μιας ελληνικής εταιρίας για ένα ελληνικό αυτοκίνητο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξολοκλήρου στην Ελλάδα και από ελληνικά χέρια. Το όνομα αυτού του είναι Keraboss Super K. Προτού όμως ξεκινήσω για τα του αυτοκινήτου καλό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά στα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτή τη προσπάθεια. Ο Παύλος Κεραμπός, ετών 66, είναι αρκετά παλιός στο χώρο του αυτοκινήτου άλλα και επιτυχημένος κατασκευαστής αμαξωμάτων. Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας ξεκίνησε από ηλικία 20 χρονών τη συμμετοχή του σε αγώνες αυτοκινήτων, με πρώτη συμμετοχή σε Rally Acropolis το 1966 με ένα NSU TT και τελευταία φορά που φόρεσε αγωνιστικά γάντια να είναι στο Rally Monte Carlo το 1972.

Μετά από τρία χρόνια αποφασίζει να αφοσιώσει την αγάπη του για τα αυτοκίνητα από άλλο πόστο, αυτό του κατασκευαστή, σχεδιαστή και εξελικτή αυτοκινήτων και έπειτα από τη συμβολή του στην εξέλιξη του Citroen Pony αλλά και σε κατασκευές Hard Top για λογαριασμό της FIAT Ελλάδος, θα τον οδηγήσει να δημιουργήσει την δικιά του βιομηχανία αυτοκινήτων, τη Safari Hellas, όπου και κατασκεύαζε τα τζιπ Safari με μηχανές VW.

Ακολουθούν αρκετές επιτυχημένες προσπάθειες, όπως το 1985 η μετατροπή και εξέλιξη σε Cabrio αλλά και Hard Top του Fiat Fiorino, το 1990 η μετατροπή του Polski Pick Up και Polonez Pick Up σε king cabs με μεγάλο χώρο φόρτωσης, η μετατροπή του Skoda Favorit σε Cabrio και Open Top. H ελληνική αντιπροσωπεία της Skoda απευθύνθηκε σε αυτόν για την σχεδίαση και κατασκευή των ξύλινων ταμπλό για τα μοντέλα της. Η μεγαλύτερη προσωπική του επιτυχία ήρθε το 1993, όταν η Cabrio μετατροπή του Fiat Cinquecento γνώρισε στο χώρο των Rent-a-Car στα νησιά μας. Τελευταίες του δουλειές ήταν πάλι η μετατροπή σε Cabrio αυτοκίνητα όπως Seat Ibiza, Mazda 121, Fiat Uno αλλά και το παλιό Mini Cooper.

Από το 2004 και έπειτα από προτροπή της γυναίκας του, Στέλλα Κεραμπός, επεκτείνει τις δραστηριότητες του, πέρα από το σχεδιασμό και εξέλιξη αμαξωμάτων, στο χώρο των ηλεκτρικών βελτιώσεων και αναβαθμίσεων των αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο τμήμα το αναλαμβάνει η κα. Στέλλα Κεραμπός και δημιουργεί την ecu-chiptuning όντως γνώστρια του αντικειμένου έπειτα από εκπαίδευση σε μεγάλους βελτιωτές της Γερμανίας.

Φτάνοντας στο σήμερα, η εταιρεία Keraboss, είχε την αρχική ιδέα κατασκευής ενός εύχρηστου, ευκολοδήγητου και “παιχνιδιάρικου” funny car οχήματος, που σκοπό δεν έχει την αντικατάσταση των προσωπικών μας αυτοκινήτων για μεγάλες αποστάσεις, αλλά την προσωπική ευχαρίστηση του οδηγού εντός της πόλης, μπορεί δηλαδή εύκολα να χρησιμοποιηθεί για τις καθημερινές μετακινήσεις για το super market και για άλλες μικρές αποστάσεις. Το Super K, όπως το ονομάζει, είναι το πρώτο υλοποιημένο project και χρησιμοποιείται ως demo car για τις ανάγκες προώθησης και εύρεσης χρηματοδοτών-επενδυτών, με το δεύτερο σασί να είναι υπό κατασκευή και σύντομα έτοιμο. Πριν ξεκινήσουν την διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του, έχουν πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληρεί την ντιρεκτίβα για τα αυτοκίνητα περιορισμένης παραγωγής.

Το αυτοκίνητο είναι το πρώτο από τα δύο ή τρία μελλοντικά μοντέλα που έχει στο μυαλό του ο κ. Παύλος Κεραμπός να βγάλει στη παραγωγή. Απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό που εκτός των ιδιωτών με συγκεκριμένο προφίλ, ύστερα από επιλογή των κατασκευαστών είναι και τα γραφεία ενοικιάσεων στα νησιά, με τη συνολική παραγωγή του να είναι τα 350 κομμάτια και με εκτιμώμενη τιμή τα 10.000 ευρώ κάτι που όμως θα διακυμαίνεται ανάλογα την παραμετροποίηση που θα επιλέγει ο υποψήφιος αγοραστής.

Είναι αμάξωμα πολλαπλών χρήσεων το οποίο με απλές κινήσεις γίνεται τελείως Cabrio ή κλειστό με κουκούλα Soft. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης διαιρούμενης και αποσπώμενης Hard top οροφής. Οι πόρτες του είναι και αυτές αποσπώμενες πάνινες ή διαιρούμενες πολυεστερικές, δίνοντας στον οδηγό την αίσθηση της ελευθερίας και του αέρα προσθέτοντας τον τόνο της ιδιαιτερότητας.

Το εξωτερικό αμάξωμα του Super K είναι από κομμάτια πολυεστέρα, με το εσωτερικό μέρος της καρότσας του, να είναι επίσης από ενισχυμένο πολυεστέρα. Η υπόλοιπη καρότσα είναι ανεξάρτητη από το ενισχυμένο με κιλοδοκούς σασί, πάνω στο στο οποίο επάνω βιδώνεται. Το αρνητικό γεγονός που παρατήρησα είναι η ελλιπέστατη μόνωση που προσφέρει η από πολυεστέρα οροφή αλλά και η ύπαρξη αρκετών θορύβων που εισέρχονται στη καμπίνα, όμως είναι κάτι που περιμένεις να αντιμετωπίσεις από μια funny car κατασκευή.

Στο σασί και βάση της μηχανής είναι τύπου σκάλας, βιδωτό και πάνω του προσαρμόζονται το εμπρόσθιο τμήμα με το σύστημα διεύθυνσης και ο πίσω άξονας με τον κατά επιλογή κινητήρα. Όπως είχαμε αναφέρει και κατά την πρώτη αναφορά μας, τα μηχανικά μέρη δηλαδή σύστημα διεύθυνσης, σύστημα μετάδοσης, φρένα, κινητήρια σύνολα και όλες οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις προέρχονται αυτούσια από το τελευταίας γενειάς Smart με τον κινητήρα των 1.000 κυβικών να είναι διαθέσιμος, έπειτα από επιθυμία του πελάτη, σε όλες τις παραλλαγές, από 62, 72, και 80 ίππους για τους ατμοσφαιρικούς βενζινοκίνητους κινητήρες μέχρι 84 και 118 ίππους για τους υπερτροφοδοτούμενους. Ο τελευταίος είναι βελτιωμένος από τους ίδιους, με τις επεμβάσεις να επικεντρώνονται στον εγκέφαλο. Τέλος υπάρχει κ ο κινητήρας πετρέλαιο 800 κυβικών απόδοσης 54 και 68 ίππων.

Εγώ βρέθηκα συνοδηγός στο μοναδικό πρωτότυπο με τον δυνατότερο κινητήρα και αν εξαιρέσουμε το πολύ κακό και αργό στις αλλαγές ταχυτήτων αυτόματο κιβώτιο, το αυτοκίνητο είχε αρκούντως ικανοποιητική επιτάχυνση, αρκετά σβέλτο και έδειξε στοιχεία στιβαρότητας και ακαμψία σαν κατασκευή. Οι κλίσεις στις στροφές ήταν σχεδόν μηδενικές κάτι που όμως μεταφραζόταν παράλληλα σε σκληρή ρύθμιση των αναρτήσεων με αποτέλεσμα να εισέρχονται αρκετοί κραδασμοί από το οδόστρωμα. Τέλος η επιβράδυνση είναι πολύ ικανοποιητική κάτι που βοηθάει το ελαφρύ αμάξωμα των 700 κιλών. Φυσικά, το εσωτερικό δεν εμπνέει τον απαραίτητο σεβασμό γιατί αποτελείτε από μέρη του ταμπλό του Smart αλλά και χειροποίητες κατασκευές χωρίς να κρύβονται οι ατέλειες, όπως παραδείγματος χάριν η πολύ χαμηλά τοποθέτηση του ταχύμετρου και των άλλων οργάνων που δυσκολευόμουν να τα παρατηρώ. Ωστόσο, η σχεδίαση του μοντέλου παραγωγής, θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του πρωτότυπου.

Η κύλιση στο δρόμο ήταν απροβλημάτιστη και αυτό που χρίζει προσοχής είναι η αυξημένη απόσταση από το έδαφος που το κάνει χρηστικό στους δρόμους των νησιών μας αλλά και στα πεζοδρόμια των μεγαλοπούλεων της Ελλάδας, κάνοντας να έχει την οδηγητική απλότητα ενός Smart, με την αίσθηση ενός μικρού τζιπ.

Συνοψίζοντας το Super K είναι μια κατασκευή που δεν θέλει να ανταγωνιστεί τα αυτοκίνητα των ξένων εισερχόμενων αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά να αναδείξει ότι μέσα στην δύσκολες συγκυρίες της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση για μετακίνηση μέσα στη πόλη αλλά και τους θερινούς μήνες στα όμορφα νησιά μας.

Παρακάτω μπορείς να δεις την αποκλειστική πανελλαδική βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που μας παραχώρησαν μαζί με πλάνα από τη κυκλοφορία στο δρόμο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...
Autoblog.gr