Πήρε τελικά την έγκριση ο νέος τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας, τα οποία από το 2013 δεν θα συνοδεύονται με το αυτοκόλλητο σήμα. Ο λόγος που προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στη κίνηση αυτή είναι αρχικά το μεγάλο κόστος τους, αφού αυτό αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ μαζί με την αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα περιστατικά όπου ιδιοκτήτες ΙΧ κολλούσαν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους το σήμα από άλλο όχημα με μικρότερο κινητήρα ή χαμηλότερων εκπομπές CO2, αφού μερικοί είχανε ανακαλύψει έναν τρόπο να κλέψουν το κράτος.

Αφού κολλούσαν το σήμα στο αυτοκίνητο που δεν είχε πληρώσει τα τέλη, μετά από 20 ημέρες πήγαινε στην εφορία όπου με το χαρτί πληρωμής των Τελών, δήλωνε ότι έσπασε το παρμπρίζ όπου είχε βάλει το αυτοκόλλητο και έτσι ζητούσε να του δώσουν ένα καινούργιο με μόλις 3 ευρώ, τοποθετώντας το στο αυτοκίνητο, αποφεύγοντας έτσι και τον έλεγχο της τροχαίας, αφού η ύπαρξη του σήματος στο παρμπρίζ είναι αρκετό ώστε να αποφύγει κάποιος τον έλεγχο από την τροχαία.

Οι φορολογούμενοι πλέον θα μπαίνουν στο taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα εκδίδουν έναν κωδικό. Με τον κωδικό αυτό, στη συνέχεια θα μπορούν να πληρώσουν τα τέλη τους είτε στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά, με την απόδειξη που θα παίρνουν να αντικαθιστά το αυτοκόλλητο σήμα.

Σε περίπτωση που τα τέλη δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα, το ποσό διπλασιάζεται, ενώ αν δεν καταβληθούν καθόλου, ο κάτοχος του IX δεν θα μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, αφού όταν ο φορολογούμενος θα συμπληρώνει στο E1 τον αριθμό κυκλοφορίας του IX του, το σύστημα θα εμφανίζει την οφειλή που εκκρεμεί και θα απαιτείται η εξόφληση για να ολοκληρωθεί η υποβολή της δήλωσης.