Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων των τελών κυκλοφορίας για δύο λόγους. Πρώτος και κυριότερος, είναι το μεγάλο κόστος τους, αφού αυτό αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ μαζί με την αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων, ενώ δεύτερο είναι τα περιστατικά όπου μερικοί ιδιοκτήτες κολλούσαν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους το σήμα από άλλο όχημα με μικρότερο κινητήρα ή χαμηλότερων εκπομπές CO2, αφού μερικοί είχανε ανακαλύψει έναν τρόπο να κλέψουν το κράτος. Αφού κολλούσαν το σήμα στο αυτοκίνητο που δεν είχε πληρώσει τα τέλη, μετά από 20 ημέρες πήγαινε στην εφορία όπου με το χαρτί πληρωμής των Τελών, δήλωνε ότι έσπασε το παρμπρίζ όπου είχε βάλει το αυτοκόλλητο και έτσι ζητούσε να του δώσουν ένα καινούργιο με μόλις 3 ευρώ, τοποθετώντας το στο αυτοκίνητο, αποφεύγοντας έτσι και τον έλεγχο της τροχαίας, αφού η ύπαρξη του σήματος στο παρμπρίζ είναι αρκετό ώστε να αποφύγει κάποιος τον έλεγχο από την τροχαία.

Με το νέο σύστημα που θα προωθήσει το υπουργείο, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα μεταβαίνουν στη τράπεζα με τη φορολογική τους δήλωση αλλά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους ώστε οι υπάλληλοι να μη χρειάζεται να βεβαιώσουν ούτε τους φορολογήσιμους ίππους αν πρόκειται για παλιό ΙΧ ούτε τις εκπομπές ρύπων αν είναι καινούργιο και θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία. Έτσι, θ’ αποφευχθούν οι ουρές χιλιομέτρων που παρατηρούνται στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες διάθεσης των τελών καθώς οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν είτε μέσω πιστωτικής είτε μέσω e-banking. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί πως ο κάτοχος κάποιου ΙΧ έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον κυβισμό του οχήματός του θα εμπλέκεται η εφορία όπου θα μπλοκάρει την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της Εποπτικής Ασφαλιστικής Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδας μπαίνουν τα ανασφάλιστα ΙΧ. Μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου 1 εκ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν ανασφάλιστα θα ειδοποιηθούν πως πρέπει να καταβάλουν 250 ευρώ έκαστος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει και… συνέχεια καθώς θα δίνεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσα σε 10-20 ημέρες να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής της κλήσης αλλά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο γλιτώνοντας το δεύτερο πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Με το νέο σύστημα, το υπουργείο εκτιμά ότι θα περιορίσει τα φαινόμενα “νοθείας” στο τίμημα Τελών του κάθε οχήματος, καθώς οι επιτήδειοι δεν θα μπορούν να κολλάνε το σήμα ενός οχήματος 1.000 κ.εκ. σε ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού.

[Πηγή: Ημερησία]