Για έκτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγονται τα βραβεία “Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς” και για 1η φορά, το κοινό μπορεί να δει από κοντά τους 11 φιναλίστ. Τα αυτοκίνητα θα βρίσκονται για μία ολόκληρη εβδομάδα (3-10 Δεκεμβρίου) πριν την τελική ψηφοφορία, στους φιλόξενους χώρους του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen, με το κοινό να μπορεί να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό και να κερδίσει πλούσια δώρα. Η τελική ψηφοφορία για την ανάδειξη του «Αυτοκινήτου του 2013» θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο McArthurGlen.

Οι τελικοί έντεκα φιναλίστ είναι οι εξής:

[one_half]

[/one_half] [one_half_last]

[/one_half_last]

Για όσους δεν γνωρίζουν για τον θεσμό αυτό. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 όταν μια ομάδα δημοσιογράφων που ασχολούνται με το ρεπορτάζ Αυτοκινήτου πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του. Σκοπός του ήταν η απονομή βραβείου στο μοντέλο εκείνο που κατά τη γνώμη τους ξεχωρίζει από τα νέα που πωλούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, προάγοντας έτσι την ιδέα της αυτοκίνησης, όπως αυτή είναι αντιληπτή στη χώρα μας. Τέτοιοι θεσμοί υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, έχοντας ως στόχο την επιβράβευση των αυτοκινήτων, με κριτήρια που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες, συνθήκες, καταναλωτικές συνήθειες, νοοτροπία κλπ κάθε κοινωνίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε της αποδοχής μεγάλου αριθμού συντακτών, που εκπροσωπούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία της ενημέρωσης σε θέματα αυτοκινήτου στη χώρα μας και αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα». Πολύ σύντομα, λίγο πριν τα τέλη του 2006, πραγματοποιήθηκε στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών η πρώτη ψηφοφορία για το «Αυτοκίνητο του 2007», μετά από ένα διήμερο δοκιμών των μοντέλων που συμμετείχαν στην τελική φάση του θεσμού. Σήμερα στο θεσμό, που βρίσκεται πλέον στον έβδομο χρόνο του, συμμετέχουν 23 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό μέσων, έντυπων και ηλεκτρονικών (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, Internet, ραδιόφωνο). Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στο θεσμό ως μεμονωμένα άτομα, ασχέτως του μέσου στο οποίο εργάζονται, με βάση την πολυετή εμπειρία τους

Η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στα 11 αυτοκίνητα που «πέρασαν» στην τελική φάση από 17 νέα μοντέλα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά το προηγούμενο 12μηνο στην ελληνική αγορά, μετά από μυστική ψηφοφορία των μελών του θεσμού. H τελική φάση περιλαμβάνει, επίσης, μυστική ψηφοφορία, με ψηφοδέλτια στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των αυτοκινήτων της τελικής φάσης. Ο κάθε ψηφοφόρος επιλέγει τα 6 πρώτα, κατά την κρίση του, θέτοντας, κατά σειρά αξιολόγησης, τον αριθμό από το 1 ως το 6 και ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο, σε σφραγισμένο φάκελο, μέσα στην κάλπη. Η βαθμολογία που αντιστοιχεί σε αυτή την αξιολόγηση είναι 8, 6, 4, 3, 2, 1 βαθμοί, αντιστοίχως. Τον τίτλο κερδίζει το αυτοκίνητο που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς.