Έκθεση Γενεύης 2013: Kia Provo Concept

Σχετικά άρθρα

Kia Provo Concept (17)

H Kia στη Γενεύη παρουσιάζει και το Provo Concept. Η Kia το περιγράφει ως προκλητικό αυτοκίνητο πόλης και μας δείχνει το πως θα μοιάζουν σχεδιαστικά το μοντέλο της στη B κατηγορία. Η χαρακτηριστική μύτη-τίγρης της εταιρίας εντάσσεται σε μία «επιθετική» μάσκα ενώ οι δυναμικές σπορ γραμμές του αυτοκινήτου αποπνέουν ταχύτητα και ενέργεια από κάθε οπτική γωνία.

Το πρωτότυπο διαθέτει λεπτή γρίλια, λεπτά LED φωτιστικά σώματα και ρυθμιζόμενο μπροστά splitter. Είναι βαμμένο σε ανοικτό χρώμα με πορτοκαλί οροφή και πορτοκαλί λεπτομέρειες και διαθέτει χρωμιομένες λεπτομέρειες. Έχει φουσκωμένα φτερά, λεπτούς καθρέπτες και στο πίσω μέρος διαθέτει διπλές απολήξεις εξατμίσεων, carbon διαχύτη και τρυπητά αεριζόμενα φρένα. Οι πόρτες του δεν έχουν πλαίσιο με τους σχεδιαστές να πήραν ιδέες από τα Fiat 500 Abarth, Innocenti Mini De Tomaso και Alfa GT Junior.

Kia Provo Concept (20)

Στο εσωτερικό το ταμπλό διαθέτει ελάχιστα κουμπιά με το υπόλοιπο να είναι επενδυμένο με δέρμα και carbon. Ξεχωρίζει το δερμάτινο τριάκτινο κοφτό τιμόνι επενδυμένο με Alcantara, τα αλουμινένια διακοσμητικά, τα αλουμινένια πεντάλς και ο κρυφός κόκκινος LED φωτισμός.

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μια πολυλειτουργική οθόνη η οποία αλλάζει ενδείξεις ανάλογα με τη λειτουργία που έχει επιλέξει ο οδηγός. Στο “Normal” δείχνει το κοντέρ, το στροφόμετρο και τις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης. Στο “Cruise” δείχνει το χάρτη του συστήματος πλοήγησης αλλά και το κοντέρ, ενώ στη λειτουργία “Track” εμφανίζεται ένα μεγάλο στροφόμετρο, ο χάρτης της πίστας καθώς και ένα χρονόμετρο. Τέλος στη λειτουργία “Entertainment” εμφανίζονται πληροφορίες του ραδιοφώνου αλλά και της μουσικής.

Kia Provo Concept (25)

Μηχανικά φορά τον 1.600αρη turbo βενζινοκινητήρα απόδοσης 204 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 45 ίππων, κάνοντας το τετρακίνητο, Smart 4WD Hybrid το ονομάζει το σύστημα η Kia. Μάλιστα στο πρωτότυπο αυτό η Kia μας δείχνει και το νέο 7-τάχυτο DCT αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που ετοίμασε. Οι ηλεκτροκινητήρες μπορούν να κινήσουν το αυτοκίνητο για μερικά χλμ μέσα τη πόλη, με τις μπαταρίες να φορτίζουν κατά το φρενάρισμα.

Το σπορ coupe υβριδικό αυτοκίνητο είναι σχεδιασμένο από τον Gregory Guillaume, επικεφαλή σχεδίασης της Kia Ευρώπης και έχει μήκος 3,88 μέτρα, πλάτος 1,77 μέτρα, ύψος 1,35 μέτρα και 2,53 μέτρα μεταξόνιο και φορά ζάντες 19″ με ελαστικά διαστάσεων 225/40. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στο δελτίο τύπου που ακολουθεί.

[Πηγή: Kia]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

H Kia παρουσιάζει στη Γενεύη το concept carProvo

Φρανκφούρτη, 4 Μαρτίου 2013 – Η Kia, στο 83ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, αποκαλύπτει το νέο της concept car Provo. Ένα συναρπαστικό νέο μοντέλο B-Segment για τους ενθουσιώδεις οδηγούς, που συνδυάζει υπερσύγχρονη τεχνολογία και επιθετική εμφάνιση.

Το κομψό, χαμηλό, αλλά και μυώδες hatchback με στυλ coupe είναι ξεκάθαρο ότι είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει διασκέδαση! Κάθε καμπύλη, πτυχή και γραμμή του provo έχει ένα και μόνο σκοπό: να προσφέρει ικανοποίηση στον ιδιοκτήτη του και να τον κάνει να χαμογελά με το που μπαίνει μέσα στο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο είναι τολμηρό, δυναμικό και συμπαγές με σχεδίαση που υπόσχεται ευχάριστη οδήγηση στο δρόμο.

Το Provo αποτελεί μια νέα παραλλαγή του DNA των sport-coupe οχημάτων του παρελθόντος. Το αγωνιστικό χρώμα, είτε μέσα στην πίστα είτε στους δρόμους, προκύπτει από τον καθαρό και «μυώδη» εξωτερικό σχεδιασμό και το εντυπωσιακό high-tech εσωτερικό με τα υλικά υψηλής ποιότητας.

Από το επιθετικό εμπρός μέρος με τις εισαγωγές αέρα, τα τμήματα από ανθρακονήματα, τα μικροσκοπικά LED στα εμπρός φωτιστικά σώματα, το ανάγλυφο καπό και τα ανάγλυφα πλαϊνά, έως το απότομα κομμένο πίσω μέρος με τους διαχύτες, κάθε τι στο provo έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό.

Ο Gregory Guillaume, Αρχισχεδιαστής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Kia, το χαρακτηρίζει σαν «ένα συναισθηματικό και μυώδες αυτοκίνητο που παρέχει διασκέδαση και επιδόσεις στους σύγχρονους ενθουσιώδεις οδηγούς των πόλεων, και σε όσους αναζητούν στροφές σε ανοικτούς δρόμους».

Οι compact διαστάσεις του provo με μήκος 3,88m, πλάτος 1,77m και ύψος 1,35m και το επιθετικό εμπρός μέρος με την ποδιά από ανθρακονήματα δηλώνουν αμέσως τις προθέσεις του.

Πίσω από ένα ενιαίο κομμάτι γυαλί βρίσκεται κρυμμένη η τελευταία εκδοχή της εμπρός γρίλιας σε σχήμα «μύτης του τίγρη» εμπνευσμένη από τον Schreyer και αποτελούμενη από 850 μικροσκοπικά LED. Τα προγραμματιζόμενα LED μπορούν να λειτουργήσουν σαν φώτα ημέρας, φώτα πορείας, ή προβολείς, αλλά μπορούν να σχηματίσουν και πιο χιουμοριστικές και διακοσμητικές απεικονίσεις προσθέτοντας έτσι στο provo την αίσθηση της διασκέδασης.

Για την επαφή του provo με τον δρόμο φροντίζουν λάστιχα διαστάσεων 255/40 σε αγωνιστική ζάντα 19 ιντσών με ένα κεντρικό μπουλόνι ανοδιωμένου αλουμινίου σε βυσσινή απόχρωση, ενώ το μεταξόνιο των 2,53m εγγυάται συναρπαστική οδική συμπεριφορά.

Το Kia provo δεν είναι μόνο μία άσκηση σχεδιασμού. Για να επιβεβαιώσει την δυναμική του εμφάνιση, το provo χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα τετρακίνησης.Ο τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1.6λίτρων άμεσου ψεκασμού αποδίδει 204 ίππους ταχύτατα και προοδευτικά επιτρέποντας στο provo να έχει επιδόσεις που απουσιάζουν από τα περισσότερα αυτοκίνητα του B-segment.

Παράλληλα αυτός ο ισχυρός κινητήρας εσωτερικής καύσης υποβοηθείται από ένα ηλεκτροκινητήρα που αυτόματα κινεί τους πίσω τροχούς όταν αυτό είναι απαραίτητο, στις στροφές ή στις έντονες επιταχύνσεις. Η δύναμή του φτάνει τους 45 ίππους και μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί κατ’ επιλογή του οδηγού μέσα στο μποτιλιάρισμα των πόλεων για μείωση των ρύπων ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο, κάνοντας δυνατή την κίνηση σε χαμηλές ταχύτητες με λειτουργία μόνο του ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας ανακτά την ενέργειά κατά την διαδικασία της επιβράδυνσης σε κανονική χρήση. Το 7-τάχυτο DCT κιβώτιο (που η Kia παρουσιάζει για πρώτη φορά) συμπληρώνει το εντυπωσιακό μηχανολογικό σύνολο.

Προχωρώντας στο εσωτερικό, η Ευρωπαϊκή ομάδα σχεδιασμού της Kia άφησε την φαντασία της ελεύθερη ενώ διατήρησε και κάποια τυπικά στοιχεία σχεδιασμού της Kia με ξεκάθαρη λειτουργικότητα και πληθωρικό στυλ που θα είναι απαραίτητα σε περίπτωση που το αυτοκίνητο μπει σε παραγωγή στο μέλλον.

Ανοίγοντας τις δύο πλευρικές πόρτες (μέσω ηλεκτρονικά πτυσσόμενων χειρολαβών) αποκαλύπτονται τα γυαλιστερά πάνελ αλουμίνιου σε συνέχεια των εξωτερικών σχεδιαστικών γραμμών, ενώ το εσωτερικό με την ενιαία χυτή σχεδίαση σε δύο επίπεδα, επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό.

Η επόμενη έκπληξη, είναι η κατασκευή της ίδιας της πόρτας που αποτελείτε από τρία ξεχωριστά πάνελ: το εξωτερικό πάνελ, το εσωτερικό πάνελ από ανθρακονήματα και κάποια τμήματα καλυμμένα από νεοπρέν στο χρώμα “Storm Metal”.

Το ταμπλό είναι φτιαγμένο από ένα ενιαίο τμήμα από ανθρακονήματα, αλλά σκόπιμα δεν επεκτείνεται έως το δάπεδο έτσι ώστε να αφήνει ελεύθερο τον χώρο για τα πόδια και να έχει μια λιτή εμφάνιση με εξαίρεση τα αλουμινένια πεντάλ και το υποπόδιο.

Σε συνέχεια των ανάγλυφων πλευρών του provo, το ταμπλό διαθέτει στον πίνακα οργάνων δύο αναλογικά όργανα που απεικονίζονται ψηφιακά, ενώ η κεντρική κονσόλα περιλαμβάνει μικρότερα όργανα που επίσης απεικονίζονται ψηφιακά. Βέβαια, καθώς οι απεικονίσεις είναι ψηφιακές μπορούν να προγραμματιστούν να έχουν διάφορες λειτουργίες. Στο κεντρικό τούνελ του δαπέδου υπάρχουν δύο πίνακες διακοπτών, ο ένας με το πλήκτρο εκκίνησης / απενεργοποίησης του κινητήρα και τις επιλογές του επτατάχυτου DCT αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και το άλλο με χειριστήρια των multimedia μέσων του οχήματος.

Το συγκεκριμένο χειριστήριο επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει από μια ποικιλία απεικονίσεων και λειτουργίες ενδείξεων. Σε «κανονική» λειτουργία ο οδηγός βλέπει στον πίνακα οργάνων το ταχύμετρο, το στροφόμετρο και πληροφορίες κατεύθυνσης από το σύστημα πλοήγησης. Σε λειτουργία «ταξιδιού» στον κεντρικό πίνακα οργάνων προβάλλεται χάρτης και πληροφορίες για τον δρόμο καθώς και το ταχύμετρο, ενώ στη λειτουργία «πίστα» προβάλλεται το στροφόμετρο, ο χάρτης της πίστας και το χρονόμετρο. Υπάρχει επίσης λειτουργία «ψυχαγωγίας» με αναπαραστάσεις ανάλογα με την μουσική, ραδιόφωνο και άλλες πληροφορίες.

Σύγχρονα υλικά επιτρέπουν στα εμπρός καθίσματα να είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο που να μοιάζουν ενιαία με κυματοειδή σχεδιασμό από την μία πόρτα έως την άλλη και καλυμμένα με καπιτονέ δέρμα. Οι πλάτες των καθισμάτων αποτελούνται από έξυπνα σχεδιασμένα αλουμινένια τμήματα που αναδιπλώνουν και περιστρέφονται προς το κέντρο του οχήματος με σκοπό να διευκολύνον την εύκολη πρόσβαση στους ευκαιριακούς χρήστες των πίσω καθισμάτων.

«Με την χρήση του DCΤ κιβωτίου ταχυτήτων απελευθερώνεται ο χώρος στο δάπεδο από τον μοχλό του κιβωτίου ταχυτήτων καθώς τα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων υπάρχουν πίσω από το αγωνιστικού τύπου τιμόνι, επιτρέποντάς μας να αξιοποιήσουμε τον χώρο στο δάπεδο από άλλα όργανα, πολύ πιο τακτοποιημένα. Επειδή τα καθίσματα είναι σταθερά έχουμε πλήρως ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα πεντάλ και κολώνα τιμονιού απλοποιώντας το εσωτερικό και προσφέροντας τέλεια προσαρμογή σε κάθε οδηγό».

Την αίσθηση του κόκπιτ συμπληρώνουν μικροσκοπικά κόκκινα LED στις πόρτες, τους αεραγωγούς και την οροφή προσφέροντας διακριτικό ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή του provo είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι η άφιξη του νέου Kia pro_cee’d GT καθιστώντας σαφές το ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο σχεδιασμό επιθυμητών, δυναμικών, εντυπωσιακών οχημάτων που θα προσφέρουν απόλαυση σε πραγματικούς, καθημερινούς οδηγούς. Το Provo θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

KIA LOOKS TO SET THE STREETS ALIGHT WITH RADICAL PROVO CONCEPT AT GENEVA

  • Kia’s latest concept hints at potential future B-segment vehicle
  • 1.6 T-GDi engine develops 204 ps
  • Hybrid electric system adds another 45 ps as required
  • Features Kia’s first seven-speed DCT transmission

Looking every centimetre a road-legal racer, Kia’s new provo concept, unveiled at the 83rd Salon International De l’Auto in Geneva, mixes ultra-modern technology with a self-confident and agile look to deliver an exciting new B-segment car for enthusiasts.

The sleek, low, yet muscular coupe-style hatchback mixes a petrol-fuelled turbo-charged engine with clever regenerative-electric motors to bring a smart-hybrid solution to this fun-focused concept that points to Kia Motors’ future B-segment expansion plans.

This is a car designed for fun – pure and simple. Every curve, crease and line combines to bring provo to life with a single purpose – to delight and entrance its owner and to bring a smile to the driver’s face. The car is meant to be cheeky and cheerful in its compactness and to hint at the fun awaiting on the open road.

Created to deliver a new interpretation of the DNA from sporting coupes of the past with all the advantages of up-to-the-minute technology and materials, provo blends a clean, simple yet muscular exterior with a stunning interior treatment mixing high-tech and luxury materials that will set pulses racing whether on busy city streets or at the race-track.

From its steep leading edge featuring an aero-style splitter, carbon-fibre panels and tiny LED cluster front lights, over the long bonnet and sculpted flanks, visor-look windscreen to the sharply cut-off rear treatment (also featuring an aerodynamic splitter with an adjustable vent system to direct airflow), the provo looks every inch a purposeful performer.

Described by Gregory Guillaume, Chief Designer at Kia’s European styling base in Frankfurt, as “an emotional and muscular car aimed at delivering pure fun and performance for today’s city-based enthusiast driver who longs for the curves of the open road,” the Kia provo isn’t just a styling exercise. It combines a 1.6-litre Turbo GDi engine producing 204 ps with smart-4WD-hybrid technology from an electric motor delivering an additional power surge to the rear wheels when required and also allowing low-speed electric-only motion. A seven-speed DCT transmission – Kia’s first – completes the impressive technical package.

Guillaume went on: “This is entirely a car for European tastes and conditions. Designed purely at our Frankfurt studios the provo was conceived as a confident and single-minded statement of dynamism and energy to deliver a new sense of fun into the B-segment. The potent shaping displays a balanced and refined outline within a compact overall shape and the tiny front and rear overhangs enhance the balance within its proportions.”

Clearly a car from Kia, the compact provo which is 3.88-metres long, 1.77-metres wide and 1.35-metres tall, introduces itself with a steep front nose and carbon fibre lower valance that immediately convey a sense of purpose.

Hidden behind a single piece of glass is the latest take on the Kia’s ‘tiger nose’ grille treatment linking straight into the Schreyer-inspired headlamp units that are made up of more than 850 tiny LEDs. The programmable LEDs can be used to provide daytime running lights, full beam or even race-style configurations – as well as more humorous and decorative displays to add to provo’s sense of fun!

This thin, sharp glass panel is echoed at the rear of provo’s body and separates a purposeful splitter-style lower valance from the long, flat bonnet panel sculpted with twin creases to hint at, but not slavishly copy, the muscle cars of old.

A wrap-around front screen hides the A-pillars and frameless doors, giving a visor-style appearance to the cabin glass with the clamshell-like roof floating above. This is divided at the rear by different colour sections rising up from the C-pillars in an almost roll-over bar appearance.

Colour is used on the provo to enhance the almost-masculine stance with sharp points echoed throughout the design. High-intensity blood-orange accents contrast with the grey-green ‘Storm Metal’ body colour to draw the eye to particular aspects of the structure and equipment, while carbon fibre surfaces interplay with traditional materials and high-gloss or anodised aluminium to strengthen the connection to the track cars that inspired provo.

Planting provo firmly in touch with the road are distinctive 225/40-shod, 19-inch milled-alloy wheels with a traditional ‘cast’ look fixed by single centre nuts finished in anodised blood-orange. And with just a 2.53-metre wheelbase, exciting handling and road-holding is guaranteed.

Backing up those performance credentials, provo utilises an ingenious Smart 4WD Hybrid power train. The four cylinder turbocharged 1.6-litre GDI (Gasoline Direct Injection) engine is tuned to deliver is 204 ps rapidly and progressively allowing provo to deliver an injection of speed and performance often absent from the more functional B-segment mainstream.

But, this potent internal combustion engine also benefits from a regenerative-powered electric motor driving the rear wheels either automatically when required during cornering and in strong acceleration – giving a power boost of as much as 45 ps – or in a button-activated creep-mode at low speeds to avoid emissions in city traffic or when ‘stealth’ is required. The regenerative system captures its power during braking when in normal use.

Moving inside, the Kia Europe Design team was able to let imaginations run free although in typical Kia fashion it delivers clear functionality with exuberant style – essential if provo is to go into production at some point in the future.

Guillaume commented: “The interior is very, very black – as we believe it should be to allow drivers to focus on the experience. But we have also looked to make the functional aspects of the car fit the modern demands of today’s motorists.”

Opening the two side doors – via flush-fitting push-up electronic handles that operate with a satisfying electric click – reveals that the polished aluminium panels featured in the external sculpted flanks extend to create a relatively high-level two-step sill into the car – cut-away at the leading edge to allow easier ingress and exit.

The next surprise is the door construction itself – the doors are made from three individual panels – the outer panel, a carbon-fibre inner panel and a neoprene-covered inner section that also features the Storm Metal body colour. The inner door releases are reassuringly solid polished aluminium.

The dashboard is made from a single expanse of carbon fibre, but does not extend down to the floor – deliberately – in order to keep the footwells clear and uncluttered except for polished aluminium footrests and pedals.

Echoing the sculpted flanks of the provo, the dashboard has a business-like main binnacle containing large analogue dials on a digital display and a smaller central display of other minor gauges, but because the display is digital it can be programmed to offer a selection of functions. Set on the centre tunnel are two control hubs – the engine stop-start button and drive selector for the seven-speed DCT transmission and a Multi-Media Interface control.

This latter control allows the driver to select a variety of screen displays – as well as controlling infotainment functions. In ‘normal’ mode the driver sees a speedometer, rev counter and sat-nav route instructions. In ‘cruise’ the display is centred on a large scale map, route instructions and a speedometer, while in ‘track’ mode the display features just a large rev counter, a track-map and a lap-timer. There is also a full ‘entertainment’ mode allowing visuals of music, radio and other information.

The centre-mounted display provides appropriate gauges to the mode with a series of aluminium toggle switches set underneath – including an anodised blood-orange toggle for the hazard warning lights.

Modern materials allow the front seat construction to be made from a single wave-like panel running from one door sill to the other – covered in quilted leather. The seat backrests are cleverly mounted on a rotating aluminium track so that instead of folding forward, they spin into the centre of the vehicle allowing easy access to the admittedly occasional-use rear seats.

Guillaume commented: “The whole interior concept was designed around not having a big centre console, but instead using latest technology to provide excellent functionality in a clean, clear and attractive manner.

“By using a DCT gearbox we were able to get rid of the floor-mounted gear-shift and use paddles behind the steering wheel, which has blood-orange stitching and a race style straight-ahead indicator, allowing us to use the floor space for other controls resulting in a much tidier environment. And because the seats are fixed we have full electric adjustment for the pedal box and steering column – further simplifying the interior and giving a perfect-fit for any driver.”

Completing the moody cockpit feel are tiny red LEDs set in the multi-layered doors, in the air vents and also in roof to give a low-glow ambient illumination. The roof panel also incorporates aluminium window toggle controls.

Whilst no specific production schedule for provo is on the calendar, the arrival later this summer of the new Kia pro_cee’d GT makes it clear that the company remains committed to delivering desirable, dynamic and stunningly attractive vehicles that will deliver affordable enjoyment to real, everyday motorists. The provo could be just such a car.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η BMW teasάρει το Vision Neue Klasse X Concept

Η BMW έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη teaser φωτογραφία του Vision Neue Klasse X Concept, ενός νέου πρωτότυπου που θα παρουσιαστεί αργότερα φέτος. Η...

Skoda Epiq concept

Η Skoda παρουσίασε σήμερα το Epiq concept, ένα πρωτότυπο αστικό SUV που μας δείχνει το πως θα μοιάζει η έκδοση παραγωγής που θα κυκλοφορήσει...
Autoblog.gr