1318514356686_886

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Καναδάς, που είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της GM πίσω από το US Treasury και το GM-UAW Voluntary Employee Beneficiary Association, έχοντας στην κατοχή του 140 εκατομμύρια μετοχές, ψάχνει αγοραστή για να τις πουλήσει.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα αλλά ακούγεται πως έχει ήδη έρθει σε επαφή με τράπεζες επενδύσεων ώστε να έχει στα χέρια της κάποιες προσφορές για τις εν λόγω μετοχές. Παρότι δεν είναι τίποτα σίγουρο προς το παρόν, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Jim Flaherty, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο πως δεν έχει σκοπό να είναι μακροχρόνιος μέτοχος της GM, άρα τα νέα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη.

Οι μετοχές της GM, βρέθηκαν στα χέρια του Καναδά όταν κατά το bailout του 2009 είχε πληρώσει 9,5 δις δολάρια για 175 εκατομμύρια μετοχές. Όταν ο κατασκευαστής έκανε το αρχικό Public Offering το 2010, ο Καναδάς πούλησε 35 εκατομμύρια μετοχές, εξ ου και τα 140 εκατομμύρια που έχει τώρα. Τα 2/3 αυτών ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά και οι υπόλοιπες στην Κυβέρνηση του Ontario. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλή στιγμή να πουλήσει τις μετοχές καθώς η αξία αυτών έχει ανέβει κατά 27% από τις αρχές του χρόνου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, να κοστολογούνται στα 5,1 δις δολάρια περίπου. Η ενέργεια της κυβέρνησης του Καναδά έρχεται λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση του US Treasury πως μέσα στους επόμενους 15 μήνες προγραμματίζει να πουλήσει όλες τις μετοχές που έχει στην κατοχή του.

[Πηγή Bloomberg]