Η Dongfeng Motor ίσως αποκτήσει το 30% της PSA/Peugeot Citroen

Σχετικά άρθρα

Peugeot 308 2014 Live in Frankfurt 2014 (1)

Η PSA αποκάλυψε πως είναι σε συζητήσεις με επενδυτή από το εξωτερικό. Πέρα από αυτό δεν έκανε άλλες δηλώσεις και δεν αποκάλυψε καμία άλλη λεπτομέρεια αλλά η επιβεβαίωση αυτή έρχεται μερικές ημέρες μετά το δημοσίευμα σε Κινεζική εφημερίδα πως η Dongfeng Motor ίσως αγοράσει το 30% του Γάλλου κατασκευαστή αυτοκινήτων για περίπου 1,6 δις ευρώ.

Όταν ο εκπρόσωπος της PSA πιέστηκε από τον δημοσιογράφο του Automotive News για μία δήλωση, αυτός είπε:

Έχουμε συνεργασία με την Dongfeng και εξετάζουμε το πώς μπορούμε να την επεκτείνουμε, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.

Μία επένδυση από την Dongfeng σίγουρα θα βοηθήσει το group στα οικονομικά του και τα σχέδιά του για επέκταση εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλυτές, η PSA θέλει περίπου 2 δις ευρώ το 2014 μόνο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της. Προφανώς κάπου πρέπει να βρει τα χρήματα.

Το θέμα είναι πως αν τελικά η Dongfeng προχωρήσει στην αγορά των μετοχών, θα γίνει αυτομάτως και ο μεγαλομέτοχος της PSA αφού η οικογένεια Peugeot κατέχει το 25,5%. Εκτός αυτού, σύμφωνα με την Γαλλική νομοθεσία, όποιος αγοράζει το 30% των μετοχών μίας εταιρίας, πρέπει να κάνει προσφορά και για τις υπόλοιπες μετοχές. Επίσης, αν η Dongfeng γίνει μεγαλομέτοχος της PSA, ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα στις συνεργασίες του Group. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της GM, Steve Girsky έχει δηλώσει:

Δεν είμαστε ο μοναδικός συνεργάτης της PSA άρα δεν νομίζω πως θα περιπλέξει [η απόκτηση των μετοχών από την Dongfeng] την δική μας κατάσταση περισσότερο από όσο άλλων συνεργατών της.

Να σημειωθεί ωστόσο πως η GM έχει την επιλογή να τερματίσει τη συνεργασία αν κάποιο άλλο group πάρει τον έλεγχο της PSA. 

[Πηγή: Automotive News]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανακαλούνται 189.403 Citroen C3 και DS3 λόγω των αερόσακων της Takata

189.403 Citroen C3 και DS3 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 31 Αυγούστου 2009 και 9 Φεβρουαρίου 2017 ανακαλούνται παγκοσμίως εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων οδηγού και συνοδηγού,...

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...