H μετοχή της Fiat εκτοξεύτηκε μετά την εξαγορά της Chrysler, αλλά έγινε η πιο χρεωμένη εταιρία της Ευρώπης

Σχετικά άρθρα

photo

Με το που μπήκε ο νέος χρόνος μάθαμε ότι η Fiat πλέον κατέχει το 100% των μετοχών της Chrysler, που προηγούμενα κατείχε η υγειονομικής περίθαλψης (VEBA) της Ένωσης Εργατών Αυτοκινητοβιομηχανιών (United Auto Workers –UAW).

Η είδηση φυσικά προκάλεσε πολλά χαμόγελα στους μετόχους του ιταλικού Group, καθώς η μετοχή της Fiat χθες έκλεισε με αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων στο ιταλικό χρηματιστήριο, με την υψηλότερη τιμή κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της ημέρας να φτάνει 15,8%, νούμερο που δεν είχε γίνει πραγματικότητα από τα μέσα του 2011. Η αύξηση αυτή αιτιολογείται από κάποιους καθώς η Fiat πλήρωσε λιγότερα από ότι η αγορά περίμενε και δεν θα υπάρξει καμία αύξηση κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση αυτή.

ceo-sergio-marchionne

Όπως συμβαίνει πάντως σε τέτοιες συναλλαγές, υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, που δεν είναι άλλοι από τους τραπεζικούς αναλυτές αλλά και τα συνδικάτα.

Το τελικό τίμημα των 4,35 δις δολαρίων θα καταβληθεί σε δόσεις. Τα 1,9 δις δολάρια σε μετρητά από την Chrysler, τα 1,75 δις δολάρια από την Fiat, και τέλος έκτακτα μερίσματα ύψους 700 εκατ. δολαρίων σε τέσσερις ισόποσες δόσεις των 175 εκατ. δολαρίων που θα καταβληθούν σε διάστημα τριών ετών. Προσθέτοντας το παραπάνω ποσό στο καθολικό της ιταλικής εταιρίας, θα αυξήσει το επίπεδο του χρέους της σε περίπου €10 δις (13,8 δις δολάρια), με την Citibank να αναφέρει ότι θα είναι η πιο χρεωμένη εταιρία της Ευρώπης.

FILES-US-CHRYSLER-FIAT

Από την άλλη, τα Ιταλικά συνδικάτα είναι επίσης ανήσυχα για το μέλλον τους, από την παραπάνω συμφωνία. Ο διευθύνον σύμβουλος της Fiat, Sergio Marchionne, είχε κατά καιρούς έντονες διαμάχες με τα συνδικάτα και την Ιταλική κυβέρνηση όσο αναφορά το μέλλον της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, επειδή η Fiat είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της Ιταλίας.

Τουλάχιστον δύο αριστερά προσκείμενα συνδικάτα έχουν καλέσει δημοσίως τη Fiat να δώσει εγγυήσεις και να εξηγήσει τι θα σημαίνει η συγκεκριμένη συμφωνία για τις ιταλικές επιχειρήσεις, ενώ μια κεντρώα ένωση υποστηρίζει ότι αυτή η συμφωνία είναι “μια καλή είδηση ​​για τους εργαζομένους της Fiat, για τη αυτοκινητοβιομηχανία και για τη χώρα μας“, με τον Marchionne να δηλώνει ότι η συμφωνία θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας στις 20 Ιανουαρίου.

Τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε τους καρπούς αυτής της εξαγοράς, αλλά και το επιχειρηματικό πλάνο που θα ακολουθηθεί απ’όλες τις εταιρίες του ομίλου.

[Πηγή:  The Detroit NewsReuters | Photo credit Roberto Schmidt/Getty Images]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Κίνα επενδύει στην Ουγγαρία

Σε προπύργιο" της Κίνας στην Ε.Ε. μετατρέπεται η Ουγγαρία, με την κυβέρνηση Όρμπαν να διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία το "άνοιγμα προς ανατολάς", παρά τις...

Στο σφυρί το Fiat 500L του Πάπα Φραγκίσκου

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος όταν επισκέφτηκε τις Η.Π.Α, δεν είχε επιλέξει κάποιο θωρακισμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αλλά ένα ταπεινό...