Οι προβλέψεις του Isaac Asimov πριν 50 χρόνια για διάφορα θέματα αλλά και την αυτοκίνηση

Σχετικά άρθρα

issac-asimov-predictions-970x0

Το 1964 ο Isaac Asimov, Αμερικάνος συγγραφέας και καθηγητής βιοχημείας, έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα The New York Times, όπου αναρωτιόταν πως θα μοιάζει ο κόσμος σε 50 χρόνια από τότε. Ο Asimov είχε μόλις παρευρεθεί στην έκθεση GM World Fair του 1964, στη Νέα Υόρκη (γνωστή και Futurama) και ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξος για την ανθρωπότητα, παρά τον διαφαινόμενο θερμοπυρηνικό πόλεμο. Κύρια στοιχεία των γραπτών του, ήταν ότι η τεχνολογία θα προχωρήσει με μεγάλα άλματα, ο ανθρώπινος πληθυσμός θα ευημερήσει και θα διευρύνει τα σύνορα της θάλασσας και του διαστήματος προς όφελός του.

Ο Asimov έπεσε σε πολλές από τις προβλέψεις του μέσα για το πώς η τεχνολογία θα συνεχίσει να εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, ελευθερώνοντας τον άνθρωπο από την εργασιακή ρουτίνα. Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι ήταν συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και η πραγματική ζωή συναντά τη φαντασία των sci-fi συγγραφέων).

Παρά την απειλή του πυρηνικού αφανισμού, ο Asimov ήταν αισιόδοξος για την ειρηνική χρήση της ατομικής σχάσης και σύντηξης για την παραγωγή ηλεκτρισμού και μου αρέσει πολύ η ιδέα του για τους διαστημικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ακτινοβολούσαν την ενέργεια στη Γη.

Μερικές από τις προβλέψεις του είχαν να κάνουν και με την αυτοκίνηση. Σύμφωνα με τον Asimov οι αυτοκινητόδρομοι στις πιο αναβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη θα ήταν ξεπερασμένοι, καθώς θα είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στην μετακίνηση που θα έκανε όσο το δυνατόν λιγότερη την επαφή με το έδαφος (έπεσες έξω φίλτατε). Θα υπήρχαν, αυτοκίνητα τύπου αεροσκάφη, με την απόσταση από το έδαφος να είναι 30 με 60 εκατ. κάτι που θα έκανε και τις γέφυρες αχρείαστες. Μέχρι το 2014 οι τέσσερις ρόδες θα είχαν αντικατασταθεί από τέσσερις jet κινητήρες, έτσι ώστε το όχημα να μην έχει καμία επαφή είτε με υγρές ή στερεές επιφάνειες.

Συνεχίζοντας, έγραφε τις προβλέψεις του για τα αυτόνομα αυτοκίνητα ότι θα είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο Asimov τα χαρακτήριζε ως οχήματα με “ρομποτικά μυαλά” και θα χρειάζεται μόνο να τους εισάγεις τον προορισμό, και τα υπόλοιπα θα τα κάνουν αυτόματα αυτά, χωρίς τις παρεμβολές από τα αργά αντανακλαστικά του ανθρώπινου οδηγού.

Παρακάτω έγραφε, ότι θα έχουμε ηλεκτρικές συσκευές που θα μας επιτρέπουν να ξέρουμε που είναι το αυτοκίνητο μας, τα αυτοκίνητα θα αποφεύγουν τη κυκλοφοριακή συμφόρηση και αρκετά άλλα.

Όμως, οι προβλέψεις του δεν περιορίζονταν στα αυτοκίνητα, καθώς έλεγε ότι μεγάλα λεωφορεία θα κινούνται σε λεωφορειοδρόμους και θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο μετακίνησης. Οι πεζοί θα είναι πάνω σε rollers, επειδή τα πεζοδρόμια θα είναι σαν κινούμενες λωρίδες με κάγκελα (κάτι παρόμοιο υπάρχει σε διάφορα αεροδρόμια).

Μπορείς να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο ιδιοφυέστατου Αμερικάνου, από τους The New York Times πατώντας εδώ.

[Πηγή: The New York Times]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Εγνατία Οδός: Ακριβαίνουν τα διόδια έως και 120%. Στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis η παραχώρηση της για 35 χρόνια

Οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της...
Autoblog.gr