Έκθεση Γενεύης 2014: Honda Type R Concept [w/video]

Σχετικά άρθρα

Honda Type R Concept Live in Geneva 2014 (1)

Το το Type R Concept παρουσιάστηκε από την Honda στην έκθεση της Γενεύης. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες το πρωτότυπο εκφράζει τη στυλιστική και σχεδιαστική κατεύθυνση της πολυαναμενόμενης έκδοσης παραγωγής, η οποία θα παρουσιαστεί το 2015. Το τολμηρό και επιθετικό στυλ του προδίδει τις ισχυρές επιδόσεις για τις οποίες φημίζεται το Type R. Το πρωτότυπο είναι βαμμένο σε κόκκινο χρώμα με χρυσαφί λεπτομέρειες, μία απόχρωση που δημιούργησε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο όχημα.

Σύμφωνα με την ομάδα σχεδίασης της Ιαπωνικής εταιρίας, πρόκειται για ένα “αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο” και όχι για την έκδοση υψηλών επιδόσεων ενός αυτοκινήτου δρόμου. Το νέο Type R σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη μάρκα, ως το πιο extreme Civic Type R όλων των εποχών. Το λείο και αεροδυναμικό προφίλ του δηλώνει ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο επικεντρωμένο στη λειτουργικότητα και τις επιδόσεις, διατηρώντας όμως την εμφάνιση ενός αυτοκινήτου δρόμου και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Type R. Φορά LED φωτιστικά σώματα, ακόμη και LED στη πίσω αεροτομή, με τα εμπρός και πίσω φτερά μα έχουν διευρυνθεί για να χωρέσουν φαρδιά ελαστικά, ενώ έχουν ενσωματωθεί αεραγωγοί για βελτιστοποίηση της ροής αέρα.

Honda Type R Concept Live in Geneva 2014 (7)

Φορά επθετικό bodykit το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει αρκετή κάθετη αεροδυναμική πίεση. Το εμπρός σπόιλερ είναι σχεδιασμένο για πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, τα κάθετα πλαϊνά φτερά και το σχήμα του εμπρός προφυλακτήρα βοηθούν στη μείωση της αντίστασης και στον έλεγχο της ροής αέρα γύρω από τα εμπρός ελαστικά. Μία κόκκινη λωρίδα που διατρέχει την εμπρός αεροτομή τονίζει το χαμηλό και φαρδύ στήσιμο του Type R.

Το σχήμα και η γωνία της διπλής πίσω πτέρυγας προσφέρει πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, αποτέλεσμα παρατηρήσεων από εκτενείς δοκιμές στην πίστα. Τη σχεδιαστική φιλοσοφία αναδεικνύουν ζάντες 20 ιντσών, με κόκκινη στεφάνη, ορατές κόκκινες δαγκάνες φρένων και μία αστραφτερή κόκκινη λωρίδα που εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρους του εμπρός σπόιλερ. Τέτοια χαρακτηριστικά επιτείνουν την επιθετική εμφάνιση που υπόσχεται μία ενθουσιώδη οδηγική εμπειρία με το Type R.

Honda Type R Concept Live in Geneva 2014 (9)

Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του νέου Concept έγινε στην Ευρώπη με την ομάδα στο R&D κέντρο της Honda στο Swindon, Βρετανία. Η ομάδα σχεδίασης ήταν σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους παραγωγής, στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τη σχεδιαστική φιλοσοφία του πρωτοτύπου.

Μηχανικά φορά τον 2,0-λιτρο VTEC TURBO EURO 6 κινητήρα απόδοσης τουλάχιστον 280 ίππων. Η Honda συλλέγει δεδομένα για το Type R μέσω του αγωνιστικού της στο WTCC, έχοντας ως στόχο να κάνει το νέο Civic Type R το ταχύτερο μπροστοκίνητο μοντέλο που έχει σημειώσει χρόνο στο Nurburgring.

[Πηγή: Honda]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Η Honda αποκαλύπτει το Civic Type R Concept – Ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο

Σημείο αναφοράς της Honda στη φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι η παγκόσμια αποκάλυψη του Civic Type R Concept, που εκφράζει τη στυλιστική και σχεδιαστική κατεύθυνση της πολυαναμενόμενης έκδοσης παραγωγής, η οποία θα παρουσιαστεί το 2015. Το τολμηρό και επιθετικό στυλ του προδίδει τις ισχυρές επιδόσεις για τις οποίες φημίζεται το Type R.

Σύμφωνα με την ομάδα σχεδίασης, πρόκειται για ένα ‘αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο’ και όχι για την έκδοση υψηλών επιδόσεων ενός αυτοκινήτου δρόμου. Το νέο Type R σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη μάρκα, ως το πιο extreme Civic Type R όλων των εποχών. Το λείο και αεροδυναμικό προφίλ του δηλώνει ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο επικεντρωμένο στη λειτουργικότητα και τις επιδόσεις, διατηρώντας όμως την εμφάνιση ενός αυτοκινήτου δρόμου και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Type R.

«ΤοType R αντιπροσωπεύει το αγωνιστικό πνεύμα της Honda. Κατασκευάζεται με πάθος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό.”

Masaru Hasegawa – Chief Stylist, Civic Type R

Το στυλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιδόσεις, και με το Type R Concept προβάλλουμε αυτά τα προσόντα, αντί να τα κρύβουμε. Πολλά από τα στυλιστικά στοιχεία εξυπηρετούν λειτουργικούς και όχι μόνον αισθητικούς σκοπούς, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών στην πίστα του Nurgburgring. Η μείωση της αντίστασης, η πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, η ψύξη και η επίτευξη της βέλτιστης ροής του αέρα ήταν βασικά θέματα που απασχόλησαν την ομάδα σχεδίασης.

Το εμπρός σπόιλερ είναι σχεδιασμένο για πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, τα κάθετα πλαϊνά φτερά και το σχήμα του εμπρός προφυλακτήρα βοηθούν στη μείωση της αντίστασης και στον έλεγχο της ροής αέρα γύρω από τα εμπρός ελαστικά. Μία κόκκινη λωρίδα που διατρέχει την εμπρός αεροτομή τονίζει το χαμηλό και φαρδύ στήσιμο του Type R.

Επιπλέον, η νέα σχεδίαση των προβολέων με ενσωματωμένα φώτα ημέρας LED και τα οριζόντια φώτα ομίχλης προσδίδουν σφρίγος στη φυσιογνωμία του Type R Concept. Οι πάνω και κάτω αεραγωγοί έχουν μεγαλώσει όπως και οι εξαγωγές στο καπό ώστε να παρέχουν επαρκή ψύξη στον ισχυρό κινητήρα. Τα εμπρός και πίσω φτερά έχουν διευρυνθεί για να χωρέσουν φαρδιά ελαστικά, ενώ έχουν ενσωματωθεί αεραγωγοί για βελτιστοποίηση της ροής αέρα.

Μία ακόμα αξιοσημείωτη εξέλιξη του Concept είναι η νέα πίσω αεροτομή με πίσω φώτα LED ενσωματωμένα στην πίσω πτέρυγα που τονίζει τη φουτουριστική εμφάνιση του Type R.

Το σχήμα και η γωνία της διπλής πίσω πτέρυγας προσφέρει πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, αποτέλεσμα παρατηρήσεων από εκτενείς δοκιμές στην πίστα.
Τη σχεδιαστική φιλοσοφία αναδεικνύουν ζάντες 20 ιντσών, με κόκκινη στεφάνη, ορατές κόκκινες δαγκάνες φρένων και μία αστραφτερή κόκκινη λωρίδα που εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρους του εμπρός σπόιλερ. Τέτοια χαρακτηριστικά επιτείνουν την επιθετική εμφάνιση που υπόσχεται μία ενθουσιώδη οδηγική εμπειρία με το Type R.
Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του νέου Concept έγινε στην Ευρώπη με την ομάδα στο R&D κέντρο της Honda στο Swindon, Βρετανία. Η ομάδα σχεδίασης ήταν σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους παραγωγής, στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τη σχεδιαστική φιλοσοφία του πρωτοτύπου.

Παράδοση της Honda στους Υπερτροφοδοτούμενους Κινητήρες

Και ενώ λεπτομέρειες για τις επιδόσεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, η Honda επιβεβαίωσε ότι το προσεχές Type R θα είναι το πρώτο μοντέλο στην Ευρώπη που θα εφοδιάζεται με τους νέους κινητήρες VTEC TURBO της σειράς Earth Dreams Technology. Ο δίλιτρος άμεσου ψεκασμού τετρακύλινδρος turbo αναμένεται να αποδίδει κορυφαία ισχύ τουλάχιστον 280PS και θα πληροί τις προδιαγραφές EURO 6.
Κινητήρες Turbo δεν έχουν εμφανιστεί σε αυτοκίνητα παραγωγής της Honda στην Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, η εταιρία συνεχίζει ενεργά να εξελίσσει την τεχνολογία turbo, χρησιμοποιώντας την στην αγωνιστική πίστα και σε αυτοκίνητα δρόμου σε άλλες περιοχές του κόσμου. Την περσινή σεζόν του WTCC, η Honda επέστρεψε με επιτυχία στους αγώνες με τον υπερτροφοδοτούμενο HR412E στο Civic των ομάδων Castrol Honda World Touring Car και Zengo Motorsport στο πρωτάθλημα κατασκευαστών της Honda την πρώτη του πλήρη σεζόν.

Η πρόσφατη συμμετοχή της Honda στο WTCC συμβάλλει επίσης στη συλλογή πληροφοριών για το προσεχές Type R. Η ομάδα εξέλιξης του Type R συλλέγει δεδομένα από την ομάδα WTCC, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου για το δρόμο βασισμένου στο 5θ Civic.

Η μακροχρόνια ιστορία της Honda στην εξέλιξη κινητήρων turbo με αγωνιστικούς θριάμβους χρονολογείται αρκετές δεκαετίες, με αξιοσημείωτο παράδειγμα τον υπερτροφοδοτούμενο RA168E που χρησιμοποιήθηκε στη F1. Τη σεζόν 1988 της F1, ο RA168E βοήθησε τη Honda να πετύχει οκτώ νέα ρεκόρ, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες αγωνιστικές νίκες (15 από 16), οι περισσότεροι βαθμοί Κατασκευαστών (1999) και οι περισσότεροι τερματισμοί 1 – 2 (10). Την ίδια σεζόν, η Honda κατέκτησε για δεύτερη συνεχή σεζόν τα Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και Οδηγών.

Επιπλέον, στο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Le Mans 2013, η Honda Performance Development και οι ομάδες της κυριάρχησαν με τον Scott Tucker να παίρνει τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του στο πρωτάθλημα Οδηγών με το ARX-03b. Αντλώντας ισχύ από τον twin-turbo V6 HR28TT, το ARX-03b αποδίδει 450hp από 2800cc. Στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Super GT, κατηγορία GT300, το CR-Z GT χρησιμοποιεί κινητήρα turbo από το 2013, ενώ το 2014 NSX Concept –GT, στην κατηγορία GT500 θα έχει δίλιτρο turbo σε συνδυασμό με υβριδική τεχνολογία.

Η Honda συνεχίζει επίσης τη χρήση υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων σε αυτοκίνητα παραγωγής σε αγορές εκτός Ευρώπης. Το 1988 Legend εφοδιαζόταν με ένα δίλιτρο, 24-βάλβιδο V6 με μεταβλητό “Wing Turbo” που μπορούσε να ελέγχει τη ροή των καυσαερίων και να αξιοποιεί αποδοτικά την πίεση υπερπλήρωσης. Πιο πρόσφατα, το Acura RDX παρουσιάστηκε το 2008 με 16-βάλβιδο εν σειρά τετρακύλινδρο 2.3 L με έλεγχο βαλβίδων εισαγωγής i-VTEC®, συνδυάζοντας Variable Valve Timing και Lift Electronic Control (VTEC®) με Variable Timing Control™ (VTC™). Με τον υπερσυμπιεστή μεταβλητής ροής να λειτουργεί σε συνεργασία με το i-VTEC®, το RDX αποδίδει πλούσια ισχύ και ροπή, άριστη οικονομία καυσίμου και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Η ισχύς του κινητήρα είναι 240 hp στις 6000 rpm, ενώ η ροπή των 260 lb-ft είναι διαθέσιμη στις 4500 rpm.

Πολλά μικρότερα μοντέλα Honda χρησιμοποιούν επίσης κινητήρες turbo για δυναμικές επιδόσεις; Παράδειγμα, το 1982 City Turbo μέσω του επιτυχημένου N-ONE turbo που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2012.

Η αποκάλυψη του νέου Type R Concept έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Honda στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2012, όπου επιβεβαίωσε την επιστροφή του Civic Type R, δεσμευόμενη να θέσει νέα πρότυπα επιδόσεων και συμπεριφοράς, με τη χρήση τεχνολογιών μέσω της συμμετοχςή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού – World Touring Car Championships (WTCC). Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να κάνει το νέο Civic Type R το ταχύτερο FWD μοντέλο που θα τρέξει στο Nurburgring.

Το Concept θα εκτίθεται στο περίπτερο της Honda στην Έκθεση της Γενεύης, σε ζωηρή κόκκινη απόχρωση με χρυσαφί λεπτομέρειες, μία απόχρωση που δημιούργησε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο όχημα ώστε να αποτυπώνει τις υψηλές επιδόσεις και το μοναδικό χαρακτήρα του.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Mazda EZ-6 και Arata concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Mazda παρουσίασε τη νέα γενιά του 6. Ονομάζεται EZ-6, αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Changan Mazda και θα είναι διαθέσιμο...

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...

Smart Concept #5

Στην έκθεση του Πεκίνου, η Smart παρουσίασε το Concept #5, ένα μεγάλο πρωτότυπο SUV που εστιάζει σε εκτός δρόμου χρήση, έχοντας μεταξύ άλλων εκτός...